Sari direct la conținut

Mircea Dumitru: Daca ar fi rational ca elevul sa mai munceasca 6 ore acasa, pe langa scoala, atunci ar trebui sa fim pe primul loc la testele PISA. Suntem pe o cale gresita cu aceasta abordare de a da in continuu teme repetitive

HotNews.ro
Mircea Dumitru: Daca ar fi rational ca elevul sa mai munceasca 6 ore acasa, pe langa scoala, atunci ar trebui sa fim pe primul loc la testele PISA. Suntem pe o cale gresita cu aceasta abordare de a da in continuu teme repetitive

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ordinul de ministru care limiteaza numarul de ore destinate temelor obligatorii pe care elevii trebuie sa le faca acasa a fost semnat. Ministrul a atras atentia ca o abordare cantitativa in cazul temelor nu este una corecta avand in vedere ca, la ora actuala, cu 6 ore pe zi de teme acasa, Romania se plaseaza pe locul 48 din 70 de tari in evaluarea internationala PISA. Or in aceasta logica ar trebui ca elevii sa primeasca si mai multe teme acasa pentru a avansa, a argumentat ministrul.

„Ordinul a fost semnat inainte de 1 decembrie. Nu a fost postat pe internet. Juridic vorbind, isi face efecte dinainte de 1 decembrie. Acest ordin nu se aplica automat si va trebui ca si parintii, consiliile de parinti, sa contribuie la aplicarea lui”, a declarat Mircea Dumitru.

Potrivit ministrului, „astfel de acte normative au si menirea de a-i educa si pe educatori. Sa nu imi spuneti ca nu se poate aplica asa ceva in Romania de vreme ce se aplica deja in multe alte tari. Ce este asa de special cu noi ca nu putem aplica lucruri pe care pedagogi din alte tari, din Europa, America, din Asia le stiu foarte bine si teoretic si practic si deja le aplica.

„Eu vreau sa mai pun si urmatoarea intrebare. Daca acesta ar fi genul de demers pedagogic rational unde dincolo de cele 5-6 ore pe care elevul le sta la scoala, trebuie sa mai lucreze acasa inca 6 ore, daca asta ar fi maxima, asta ar trebui sa facem toti, atunci ar trebui sa fim primii la testele PISA. Suntem acolo? Atunci probabil ca ei nu muncesc suficient acasa, ar trebui sa munceasca 16 ore acasa. Nu inseamna ca abordarea cantitativa este cea importanta. Suntem pe o cale gresita cu aceasta abordare de a da in continuu teme repetitive care nu fac altceva decat sa ii indeparteze pe elevi de scoala”, a continuat Mircea Dumitru.

In ceea ce priveste felul in care va fi asigurata implementarea aceastei limitari a temelor si daca vor exista sanctiuni pentru profesorii care nu o respecta, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar Monica Anisie a precizat ca este vorba despre o responsabilitate a profesorilor care trebuie sa lucreze impreuna cu parintii.

„De ce sa vorbim intotdeauna de sanctiune. De ce profesorii trebuie sa se gandesca: <>. Trebuie ca si noi, cadrele didactice, sa fim responsabile si sa participam la actul educational impreuna cu parintii. Sunt parinti care au semnalat aceste abuzuri din partea profesorilor care dau tema obligatorie, ca si aici vorbim de tema pentru acasa si facem distinctie intre tema obligatorie, tema suplimentara, proiectul etc. Noi rationalizam timpul pentru temele obligatorii. Copilul, daca doreste sa studieze mai mult, nu ii interzice nimeni acest lucru”, a precizat Anisie.

„Insa si profesorul trebuie sa se gandeasca ca asa cum dumnealui ia concediu pentru a se odihni, atunci si elevul ia vacanta pentru a se odihni”, a adaugat secretarul de stat.

Intrebat daca aceasta masura vina sa compenseze planul cadru, ministrul Mircea Dumitru s-a aratat nemultumit de felul in care acesta a iesit.

„Ordinea logica asa ar trebui sa fie, un plan cadru in care numarul obligatoriu de ore sa fie redus. Un plan cadru care sa permita dupa aceea, dincolo de partea de curriculumul obligatoriu, si discipline complementare dupa un plan mai variat si bogat si manuale foarte bune. Acestea trebuie rationalizate. Deciziile acestea au fost luate. Daca fiecare ministru care vine si sta pe acest scaun 6 luni sau mai putin de 6 luni incepe acest proces de redefinire a planului cadru, relansarea planurilor de invatamant si a manualelor, vom ajunge in viitor ca niciun elev din nicio clasa sa nu mai aiba manuale, nimic fix. Imi pare rau sa o spun, eu nu am fost cu totul de acord cu ideea ca planul cadru a iesit asa cum a iesit. Nu ma puteam apuca in august sa dau timpul inapoi mai ales ca rezultatul acesta la care s-a ajuns a venit in urma unui proces in care au fost consultati 18.000 de oameni, au fost consultati profesorii, parintii, cercetatorii. Atunci cand ai o astfel de consultare masiva sociala si care sustine acest plan cadru, nu poate sa vina un ministru sa souna ca <>”, a precizat Mircea Dumitru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro