Sari direct la conținut

Mircea Dumitru: Ideea că am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să le redistribuim e o invitație din partea ministrului Educației să încălcăm legea / Valentin Popa: În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală 

HotNews.ro

UPDATE Ping-pong cu acuzații între Ministerul Educației și Universitatea din București, în scandalul locurilor finanțate de stat la facultate. Ministerul răspunde acuzațiilor lansate de rectorul Mircea Dumitru și arată că nu este ilegală transformarea locurilor de la taxă la buget, în timpul anului universitar, după cum prevede Legea Educației la articolul 205: „(9) Statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar.” Comunicarea Ministerului vine la câteva ore după ce rectorul Universității din București a declarat că este ilegal ca o universitate să transfere locurile rămase libere la buget către studenții aflați pe locurile cu taxă.

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București (UB), a organizat marți o conferință de presă pentru a răspunde acuzațiilor lansate în urmă cu o zi de ministrul Educației, Valentin Popa. Ministrul declarase luni, 23 aprilie 2018, că există o ”activitate managerială deficitară în anumite universități”, respectiv ”o discrepanță majoră între numărul de studenți înmatriculați și numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani”, dând ca exemplu Universitatea București.

Declarațiile integrale ale rectorului Universității din București, Mircea Dumitru:

  • Această manipulare a studenților și a opiniei publice este absolut iresponsabilă, pentru că UB a fost acum criticată public pentru faptul că respectă cadrul legal în domeniul educației, adică și legea educației și metodologia admiterii și a înmatriculării studenților.
  • Legea este cea care ne cere ca la 1 octombrie să înmatriculăm studenții, iar dacă în timpul anului școlar studenții renunță la studii sau sunt exmatriculați noi trebuie să anunțăm, și este obligație legală, de 2 ori pe an Ministerul Educației.
  • Există și o platformă statistică care colectează datele cu privire la învățământul superior și acolo trebuie să arătăm câte dintre aceste locuri sunt eliberate prin retragerea studenților și care sunt banii pe care trebuie să îi trimitem înapoi Ministerului.
  • Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile respective, care rămân libere prin retragerea studenților, la alți studenți sau la alte programe de studiu. Deci e foarte clar: înmatricularea studenților se face pe programe de studiu, iar banii care sunt alocați de la buget sunt bani alocați pentru un student, nu pentru toți studenții care intră în anul respectiv la studii la universitate.
  • Deci dacă un student decide să plece de la un program sau este exmatriculat se pierde complet locul acelui student și nu poate fi redistribuit la alte programe, în cadrul aceleiași universități.
  • Deci ideea aceasta că noi am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să le redistribuim în timpul anului universitar este o invitație din partea domnului ministru la a încălca legea.
  • Este ilegal ca o universitate, în momentul în care a pierdut niște studenți care s-au retras sau au fost exmatriculați în timpul anului de studiu, să pună la dispoziție universității locul și banii aferenți locului care să fie redistribuiți. Noi am respectat cadrul legal. Cu alte cuvinte, am fost certați ieri în public pentru faptul că am respectat legea.
  • Sunt alte instituții ale statului care pot să facă o cercetare cu privire la folosirea banilor publici.
  • Vom transmite plângerea prealabilă, pentru că problema noastră este una de principiu, nu una conjuncturală. Vrem să știm care sunt regulile, care este algoritmul de calcul, pe baza căror acte normative și, în primul rând, pe baza căror calcule și algoritm de calcul au fost alocați acești bani publici.

UPDATE Ora 20.00 Ministerul Educației îi răspunde lui Mircea Dumitru: În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală

Valentin Popa

Valentin Popa

Foto: Captura Privesc.eu

La câteva ore de la declarațiile rectorului, Ministerul Educației remite un comunicat de presă în care spune că este legală transformarea locurilor cu taxă în locuri la buget și indică articolul din legea educației care prevede această posibilitate.

Comunicatul integral al Ministerului Educației:

  • Urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la redistribuirea locurilor bugetate în universități, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:
  • În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăți sau între facultăți, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează.
  • Decizia redistribuirii locurilor finanțate de stat se poate lua prin modificarea hotărârii inițiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universității, în baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, așa cum reiese din prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011, art. 205, alin.(9), potrivit căruia „statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar”.”

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Foto: Agerpres

Continuarea declarațiilor lui Mircea Dumitru, în legătură cu faptul că nu a continuat ierahizarea școlilor doctorale începută de Adrian Curaj:

  • Nu a fost timp, doamnă. Cineva spune în spațiul public că lucrul ăsta se poate face în 2 zile. Îl așteptăm înapoi la Minister să facă în 2 zile evaluarea școlilor doctorale. [Nota Redacției: referire la analiza publicată de fostul ministru Daniel Funeriu pe G4Media.ro, în care acesta a următoarele: “”Nu am avut timp” e o scuză ridicolă: OUG poate fi dată în 2 zile, iar clasificarea poate fi făcută în 2 luni.”]
  • Sunt câteva sute de școli doctorale în România, metodologia nu e pusă la punct, ARACIS nu a transmis care vor fi regulile pe baza cărora să facem această evaluare, Consiliul Național al Rectorilor nu a luat o decizie. Lucrurile astea nu se fac în mod pripit, pentru că iată la ce rezultate ajungem.
  • Un ministru poate spune: am pixul în mână, acum decid să fac acest lucru. E asta o decizie înțeleaptă? Nu. Nu se fac lucrurile de pe o zi pe alta.

În legătură cu Decalogul universităților propus de Daniel Funeriu:

  • Eu nu comentez declarațiile de pe Facebook ale domnului Funeriu, dar sunt sigur de acord cu aceste principii.

Informații de background

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro