Sari direct la conținut

Mircea Geoană: „Există riscul să mergem în genunchi la FMI, ca în 2010/ Nivelul incompetenței în partide mă îngrijorează”

HotNews.ro
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, a afirmat, într-o emisiune la B1 TV, că situația economică a României de acum seamănă cu cea care a precededat criza economică din 2010. Deși s-a arătat nemulțumit de nivelul competenței din funcțiile de demnitate publică, Geoană a spus că „sunt miniștri buni pe care-i am în atenție”.

Fostul președinte al PSD a avertizat că economia românească riscă să ajungă în situația precedentei crize financiare, de la începutul deceniului trecut.

„Există deficite gemene, bugetar și de cont curent care explodează. Ca și în 2009, în jurul nostru sunt crize și teama mea că guvernarea de mare coaliție produce o situație extrem de periculoasă în România (…) Există riscul să devenim nefinanțabili, să mergem în genunchi, ca în 2010, la FMI, pentru că nu ne mai împrumută nimeni. Văd o situație fragilă economic, văd deficite similare celor din 2009 și aceeași atitudine a guvernanților și președintelui”, a spus Mircea Geoană.

În eventualitatea în care ar ajunge președinte, Mircea Geoană a spus că decizia privind viitoarea majoritate de guvernare va fi influențată de către rezultatul alegerilor parlamentare din 1 decembrie arătând însă că va cere partidelor să-i propună persoane competente pentru funcțiile-cheie din statul român.

„Este loc și de un partid nou care să ocupe un spațiul liber lăsat de un vechi partid, dar eu nu o să fac precum președintele actual, să încep cu „partidul meu”. Toate partidele care vor să lucreze cu președintele, pe o bază contractuală, vor fi partenerii mei”, a spus Geoană.

Un eventual program de guvernare ar urma să fie stabilit în funcție de prioritățile partidelor, la care s-ar adăuga chestiunile esențiale din programul pe care Geoană urmează să-l facă public în următoarele zile. Un președinte independent ar putea Selecția persoanelor ar urma să fie făcută pe criteriul competenței.

„Eu pot să judec cu ochiul liber care sunt oamenii cei mai competenți pentru țară. Acum există un nivel al incompetenței în partide care mă îngrijorează (…) Nu am o critică față de partide, spun doar că în ultimii ani, competența în funcțiile-cheie a scăzut dramatic”, a spus Geoană.

„Sunt miniștri buni care au făcut lucruri interesante și pe care-i am în atenție”, a precizat totuși fostul secretar general adjunct al NATO.

INTERVIURILE HotNews.ro