Sari direct la conținut

De ce Mircea Geoană nu vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale: „Anul independenților”

HotNews.ro
Mircea Geoana, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Mircea Geoana, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Mircea Geoană a afirmat, într-un interviu pentru Antena 3, că nu vrea să fie candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale. Fostul lider al PSD a spus că nu exclude o susținere cât mai largă, însă a apreciat că anul electoral 2024 va fi „anul independenților”.

Afirmația secretarului general adjunct al NATO vine la o zi după ce au apărut informații potrivit cărora Marcel Ciolacu le-ar fi transmis liderilor liberali, în ședința coaliției, că PSD ar putea să-l desemneze candidat pe Mircea Geoană, în cazul în care PNL nu-l va susține pe actualul premier în cursa pentru Cotroceni. În cazul alegerii lui Geoană ca președinte din partea PSD, Marcel Ciolacu ar urma să-și păstreze funcția de prim-ministru.

„Nu sunt interesat să contribui la un joc restrâns al unor forțe politice care încearcă să continue actualul regim sub o formă nouă”, a spus Mircea Geoană, comentând acest scenariu. În schimb, Geoană nu a exclus candidatura la Cotroceni, dar ca independent.

„Sunt convins că va fi anul independenților, proba am avut-o la alegerile locale și europarlamentare. Eu nu exclud și nu îndepărtez o susținere cât mai largă, dar cu o singură condiție: să se respecte orientarea mea în privința interesului strategic al României”, a spus Mircea Geoană.

Conducerea PNL a decis, tot vineri, că liberalii vor avea candidat propriu la alegerile prezidențiale. Deocamdată, și PSD este hotărât să aibă candidat propriu astfel că scenariul unui candidat comun al partidelor de guvernământ pare improbabil în acest moment.

Însă social-democrații nu au oficializat deocamdată o propunere de candidat, însă nici scenariul candidaturii lui Geoană nu pare agreat de toți liderii social-democrați.

„Eu exclud acest lucru. Eu, ca secretar general şi membru al partidului, exclud acest lucru”, a declarat Paul Stănescu. De asemenea, în luna mai, vicepreședintele Mihai Tudose a exclus și el scenariul comentând că „sunt sătul de Batmani.

„Mai ales cu aura asta de salvatorul care vine pe un cal alb, eventual trimite şi buzduganul cu două zile înainte să ne anunţe că a venit şi mamă, ce şmecher e el. Să negocieze ce? Nu mă interesează ce spune domnul Geoană, mă interesează ce spune lumea”, spunea Tudose.

INTERVIURILE HotNews.ro