Sari direct la conținut

Miscare surpriza la varful puterii din Rusia: Unul dintre loialii lui Putin a fost indepartat de la sefia Cailor Ferate Ruse si tras pe linie moarta

HotNews.ro
Vladimir Yakunin, Foto: Wikipedia
Vladimir Yakunin, Foto: Wikipedia

Vladimir Yakunin (67 de ani), unul dintre cei mai loiali aliati ai lui Vladimir Putin, va pleca de la sefia Cailor Ferate Ruse si va deveni senator, anunta The Moscow Times si Reuters. Miscarea este una surprinzatoare, dat fiind ca Yakunin este unul dintre putinii oficiali rusi care au o influenta reala asupra lui Putin, iar viitorul sau post de senator are mai degraba un rol decorativ.

De notat ca influentul Vladimir Yakunin, totodata unul dintre cei mai bogati demnitari rusi, a fost inclus in martie 2014 pe lista persoanelor sanctionate de SUA pentru implicarea in anexarea ilegala a Crimeei si pentru amestecul in razboiul din estul Ucrainei. Sanctiunile includ interdictia de calatorie in SUA si inghetarea proprietatilor sale din SUA.

Yakunin este unul dintre exponentii curentului conservator, dur, in interiorul cercurilor puterii de la Kremlin. El l-a cunoscut pe Vladimir Putin in Leningrad (acum Sankt Petersburg) la inceputul anilor 90, si impreuna au pus bazele unui cartier exclusivist de resedinte. Aproape toti ocupantii acelor reseditne fac parte din cercul de intimi ai lui Putin.

„Demisia sa inseamna ca in ultimele zile ceva serios s-a intamplat, ceva a mers prost”, a declarat pentru Reuters editorul versiunii in limba rusa a revistei Forbes.

Caile Ferate Ruse au aproape un milion de angajati si este una dintre cele mai mari companii din tara. Yakunin a rezistat tuturor presiunilor de a privatiza compania, marcata de o coruptie cronica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro