Sari direct la conținut

Mișcarea disperată a lui Putin de a trimite trupe nord-coreene în Ucraina nu va aduce câștigul scontat, dar amplifică riscul ca Rusia să piardă un aliat important – analiză The Independent

HotNews.ro
Mișcarea disperată a lui Putin de a trimite trupe nord-coreene în Ucraina nu va aduce câștigul scontat, dar amplifică riscul ca Rusia să piardă un aliat important – analiză The Independent
Trupe nord-coreene. Sursa foto: Profimedia

Desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina este un semn de disperare din partea președintelui rus Vladimir Putin și nu reprezintă decât o soluție rapidă pentru pierderile de pe front, care va cauza, însă, probleme pe termen lung, au avertizat foști diplomați și analiști britanici, potrivit unei analize The Independent.

Mii de soldați nord-coreeni, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali, au fost desfășurați recent în Rusia pentru a acoperi lacunele din armata Moscovei, și se crede că până la 12.000 sunt gata să fie trimiși pe frontul din Ucraina, au transmis recent serviciile de informații sud-coreene și ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că se așteaptă ca mai multe dintre aceste unități să se alăture luptei din regiunea rusă Kursk, pe care Kievul o ocupă de la începutul lunii august, pe 27-28 octombrie.

Este puțin probabil, însă, ca trupele nord-coreene să îmbunătățească semnificativ poziția Rusiei pe câmpul de luptă, susține Emil Kastehelmi, șeful grupului finlandez de analiză Black Bird Group.

„Ei (n.r. soldații nord-coreeni) nu au nicio experiență concretă a confruntărilor pe un câmp de luptă modern și, chiar și un antrenament rapid din partea rușilor, nu este suficient ca să-i pregătească pentru asta”, spune acesta, adăugând că este probabil ca forțele care ajung în Ucraina „să nu fie foarte eficiente în luptă”.

Dar Vladimir Putin, care se confruntă cu pierderi de sute de soldați pe zi, este disperat, potrivit lui John Foreman, fost atașat de apărare al Marii Britanii la Moscova, între 2019 și 2022, care s-a specializat în în analizarea peninsulei coreene.

„Este un semn de disperare. Au fost nevoiți (n.r. rușii) să apeleze la Coreea de Nord pentru a le salva efectivele și muniția. Arată slăbiciunea complexului industrial militar rus și faptul că sunt disperați după personal”, a spus Foreman. „Dacă vrei să fii o mare putere, nu ar trebui să te închini în fața Coreei de Nord”, a adăugat el.

Prețul pe care Putin pare dispus să-l plătească

Relația Rusiei cu Coreea de Nord a devenit mai strânsă de când Putin a lansat invazia în Ucraina, Rusia căutându-și aliați. Fostul atașat britanic că omologul său nord-coreean nu avea „nimic de făcut” în 2020. „Nu puteam să-mi dau seama de ce aveau unul la Moscova”, spune el. „Dar lucrurile s-au schimbat în ultimii patru ani”.

La începutul acestui an, Coreea de Nord a început să trimită obuze de artilerie Rusiei. La scurt timp după asta, a trimis rachete balistice. Livrările au ajutat Moscova să recâștige ofensiva pe linia frontului estic din Ucraina. Luna trecută, forțele ruse au avansat în cel mai rapid ritm din întregul război, potrivit informațiilor occidentale. Dar aceste câștiguri au fost obținute cu un cost uman uriaș. Fiindcă Rusia a folosit un număr mare de soldați pentru a încerca să copleșească liniile defensive ucrainene.

Și din punct de vedere diplomatic Vladimir Putin ar putea plăti un preț mare. Utilizarea trupelor Phenianului pentru a consolida forțele Rusiei pot afecta relațiile Moscovei cu China, cel mai puternic aliat al său. Kremlinul răsplătește Coreea de Nord prin acordarea unui sprijin sporit, inclusiv tehnologie nucleară.

Duma de Stat a Rusiei a aprobat vineri, 24 octombrie, un tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord care permite „asistență militară și de altă natură” între cele două țări.

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută este o nouă etapă a relației (n.r. dintre Rusia și Coreea de Nord)”, afirmă Edward Howell, expert în Coreea de Nord la Universitatea Oxford..

„Coreea de Nord știe că trebuie să îi furnizeze lui Putin ceea ce are nevoie pentru a beneficia atât financiar, cât și în materie de tehnologie a rachetelor”, spune expertul care punctează că acest lucru a neliniștit Coreea de Sud, Japonia și Taiwanul, împingându-le astfel și mai mult spre SUA și creând ceea ce Beijingul crede că este o alianță de tip NATO în Indo-Pacific, o alianță anti-China.

„Rusiei și Coreei de Nord nu le pasă de reputația lor globală”, spune Howell. „Dar Chinei îi pasă mult mai mult de reputația și statutul său internațional”, adugă el.

În timp ce Beijingul sprijină Rusia și Coreea de Nord, în măsura în care acestea sunt unite în opoziția față de o ordine mondială condusă de SUA, interesul său principal este de a prelua controlul asupra Taiwanului, pe care îl consideră parte a teritoriului său, notează The Independent.

Cu toate acestea, concentrarea Rusiei asupra Ucrainei are un efect în lanț asupra alianțelor pro-Taiwan din Indo-Pacific. „Din momentul în care Rusia și Kim Jong-un s-au împrietenit, China și alții, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, au simțit o oarecare neliniște”, spune Sir Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia din 2016 până în 2020.

„China trebuie să gestioneze o întreagă serie complexă de relații și interese. Nu are nevoie ca Rusia să le complice și mai mult”, mai spune fostul ambasador. În cele din urmă, însă, războiul lui Putin din Ucraina a devenit global, iar testarea relațiilor cu cel mai important aliat al său este un risc pe care președintele rus consideră că trebuie să îl facă.

INTERVIURILE HotNews.ro