Sari direct la conținut

Mitul extratereștrilor care vizitează Terra, scăpat de sub control. De ce „fenomenul OZN” reprezintă un pericol social?

HotNews.ro
Mitul extratereștrilor care vizitează Terra, scăpat de sub control. De ce „fenomenul OZN” reprezintă un pericol social?
OZN. Credit: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Ideea că extratereștrii au vizitat periodic Terra, ba o că o fac inclusiv în zilele noastre, a devenit atât de populară încât poate fi considerată o problemă socială, afirmă Tony Milligan, un cercetător scoțian din cadrul King’s College din Londra, într-un studiu care urmează să fie publicat în revista de specialitate Proceedings of the International Astronomical Union.

Unul din cinci britanici este convins că Terra a fost și este vizitată cu regularitate de civlizații extraterestre, în timp ce 7% dintre cei aceștia sunt convinși că au văzut cel puțin o dată un OZN. Cifrele sunt și mai mari în SUA, acolo unde numărul persoanelor care cred în existența vizitatorilor de pe alte planete a crescut de la 20% în 1996, la 34% în anul 2022. Mai mult, 24% dintre americani pot jura că au văzut OZN-uri.

Astfel de convingeri sunt paradoxale, atâta vreme cât nu avem nicio dovadă concludentă că astfel de extratereștri ar exista. În plus, cei care nutresc astfel de convingeri sunt lipsiți de un simț logic elementar, în situația în care, dată fiind distanța uriașă dintre stele, pare cel puțin ciudat ca prezența unor entități inteligente de pe o altă planetă să fie sesizată  în urma unor vizite.

Mult mai probabil ar fi ca dovada existenței lor să vină sub forma unui semnal îndepărtat, subliniază autorul studiului, însă marea masă continuă să ignore astfel de prezumpții.

Fenomenul nu mai reprezintă de multă vreme un simplu capriciu sau o idee pe care să o asculți zâmbind, adaugă Tony Milligan. Mai degrabă, este o problemă socială. Una atât de răspândită încât mai mulți politicieni, ba chiar foști președinți americani, începând cu Jimmy Carter în 1976 și terminând cu Donald Trump în 2024, au simțit nevoia să ia o poziție publică față de aceasta.

Atât NASA, cât și Pentagonul, au înființat în ultimii ani echipe care să studieze cazurile OZN de pe teritoriul SUA, cu atât mai mult cu cât există riscul ca spațiul aerian american să fie încălcat de aparate de zbor ce provin din China, Rusia sau Coreea de Nord. Însă, până în prezent, ambele instituții au negat cu vehemență orice posibilitate ca o civilizație extaterestră să își fi trimis navele pe Terra.

Credibilitatea instituțiilor, lovită puternic

Paradoxal, dezvăluirile recente ale dosarelor OZN făcute de Pentagon, precum și demontarea acestora cu dovezi concludente, au fost primite cu scepticism de o mare masă a populației americane. Iar asta nu face decât să sublinieze reticența oamenilor față de autorități.

Mai exact, oamenii sunt mai predispuși să creadă că armata, serviciile secrete sau guvernul ascund adevărul despre extratereștri, iar scenariile cu privire la motivație merg de la interese comerciale, până la unele strategice.

Concludent în acest sens rămâne un sondaj Gallup efectuat în anul 2019, sondaj care a arătat că 68% dintre americani sunt convinși că autoritățile știu mult mai multe despre OZN-uri decât lasă să se înțeleagă.

O astfel de reticență alimentează convingerile conspiraționiste și lovește puternic în credibilitatea instituțiilor democratice, subliniază autorul studiului. Iar dacă până acum totul părea o glumă, atacul de la Capitoliu din anul 2021 arată, fără doar și poate, că pericolul conspiraționismului este unul cât se poate de real.

O contracultură periculoasă, care și-a pierdut de mult latura amuzantă

Un alt pericol, subliniază Tony Milligan, este acela al decredibilizării instituțiilor de cercetare. Iar faptul că un canal YouTube cum este cel al serialului „Ancient Aliens” (serial ajuns deja la al 20-lea sezon) are circa 13,8 milioane de abonați, în timp ce canalul de astrobiologie al NASA de abia adună 20.000 de abonați, vorbește de la sine.

Practic, știința factuală este cu mult depășită de ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă distracție. Iar plecând de la o astfel de realitate, convingerile în existența extrateriștrilor tind să afecteze și să rescrie inclusiv istoria și miturile indigenilor din America de Nord, Centrală sau de Sud.

Există destui ufologi care călătoresc în cadrul unor comunități de nativi americani și care promit câștiguri substanțiale în schimbul unor povești fictive pe care le prezintă apoi ca pe o istorie suprimată de autorități. Iar publicului larg îi este greu să facă o distincție între astfel de povești și miturile cosmogonice autentice, adaugă cercetătorul scoțian.

Privite dintr-o astfel de perspectivă, tradițiile și miturile autentice tind să fie rescrise de scenariile ufologilor. Iar pericolul este cu atât mai real cu cât ele sunt extrem de rare și de prețioase astăzi.

Este cât se poate de clar, subliniază omul de știință scoțian, că mitul vizitatorilor extratereștri nu mai reprezintă de multă vreme o simplă speculație amuzantă. Vorbim mai degrabă despre o contracultură, una ale cărei consecințe sunt cât se poate de reale și de nocive.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro