Sari direct la conținut

Moartea ambasadorului italian în RDC: Kinshasa îi acuză pe rebelii hutu rwandezi din FDLR

HotNews.ro
Ambasador italian ucis in Congo, Foto: Captura video
Ambasador italian ucis in Congo, Foto: Captura video

Ministerul de interne congolez a acuzat luni rebelii hutu ruandezi ai FDLR că se află în spatele atacului care a luat viața ambasadorului italian la Kinshasa și a altor două persoane din estul RDCongo, potrivit AFP.

„Un convoi al Programului alimentar mondial (PAM) a fost victima (luni) unui atac armat al Forțelor Democratice de Eliberare din Rwanda (FDLR)” în provincia Kivu de Nord, a scris ministerul într-un comunicat, adăugând că patru persoane au fost răpite în timpul acestui atac, dintre care una a fost găsită.

Ambasadorul Italiei în Republica Democrată Congo, Luca Attanasio, a fost ucis în urma unui atac care a vizat un convoi al Națiunilor Unite în estul țării africane, transmite AFP.

Decesul său a fost confirmat luni de Ministerul italian al Afacerilor Externe: „Cu profundă tristețe, Ministerul Afacerilor Externe confirmă moartea, astăzi, în Goma, a ambasadorului Italiei în Republica Democrată Congo, Luca Attanasio, și a unui militar”.

Potrivit unei surse diplomatice din Kinshasa, diplomatul a fost împușcat. Acesta se afla într-o mașină care făcea parte dintr-un convoi al Monusco, misiunea căștilor albastre prezentă în RDC de 20 de ani.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, care se afla la Bruxelles pentru o reuniune cu omologii săi europeni, a anunțat că revine la Roma. Luca Attanasio, 43 de ani și ambasador în RDC din octombrie 2019, venise în țara africană cu doi ani mai devreme, în calitate de șef al misiunii.

Acesta a intrat în diplomație la sfârșitul lui 2003, după ce a studiat comerțul la universitatea milaneză Luigi Bocconi. A fost șeful secției economice și comerciale la ambasada Italiei din Berna (2006-2010), consul general la Casablanca, în Maroc (2010-2013) și consilier al ambasadei Italiei în Nigeria, în 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro