Moartea unui spion. Ce a dezvaluit Prizonierul X despre Mossad?
Ben Zygier, agentul Mossad care s-a sinucis in urma cu doi ani intr-o inchisoare de maxima securitate din apropiere de Tel-Aviv, dupa ce a fost detinut in secret in Israel, ar fi dezvaluit detalii despre misiunile sale serviciului secret australian (Asio), potrivit canalului de televiziune ABC, citat de publicatia „Independent”. Conform informatiilor prezentate de postul australian, conducerea Mossad era ingrijorata ca Zygier a dat amanunte despre „o misiune complexa” desfasurata in Italia, care a inclus infiintarea in Milano a unei companii electronice false si vanzarea de echipament mai multor tari, intre care Iran si state arabe. Alte surse il leaga pe Zygier de asasinarea unui lider Hamas in Dubai sau de sabotarea programului nuclear iranian. Cazul este mult mai complicat decat pare la prima vedere si are toate ingredientele unei povesti cu spioni, Mossad, lideri Hamas asasinati si servicii secrete arabe.
Benjamin Zygier, care avea dubla cetatenie israeliano-australiana, a fost cunoscut sub numele de „Prizonierul X”, pana in urma cu zece zile, cand postul ABC l-a identificat, sustinand ca a fost un spion Mossad.
Cine a fost „Prizonierul X”?
Conform informatiilor, Zygier a fost un sionist inflacarat, absolvent al unei facultati din Melbourne, unde a fost membru al miscarii de tineret Hashomer Hatzair. El s-a mutat in Israel in anii ’90 si a fost recrutat de catre Mossad, mai ales ca, datorita dublei cetatenii, putea sa circule liber cu pasaportul australian, fara sa fie nevoit vreodata sa se identifice ca fiind israelian.
„Independent” aminteste ca serviciul secret israelian a folosit pasapoarte din mai multe tari in timpul unei operatiuni desfasurate la inceputul anului 2010, in timpul caruia a fost ucis, intr-o camera de hotel din Dubai, un comandant Hamas, Mahmoud al-Mabhouh. Autoritatile din emirat au prezentat atunci detalii ale unora dintre pasapoartele false si, dupa ce a descoperit ca agentii implicati in asasinarea liderului Hamas au folosit si documente de calatorie australiene, Canberra a expulzat un diplomat israelian in semn de protest.
ABC afirma ca Zygier a fost unul din cei trei agenti cu dubla cetatenie israeliano-australiana – participanti la misiunea din Dubai – care a profitat de legea australiana care le permite oamenilor sa-si schimbe numele la fiecare 12 ani si sa obtina de fiecare data un alt pasaport. De exemplu, cand trupul sau a fost dus in Australia pentru a fi inmormantat, „Prizonierul X” se numea Ben Allen. Cu cativa ani inainte, purta numele de Benjamin Burrows.
Ziaristii ABC au afirmat ca, in timpul unor deplasari in Australia (tara unde s-a nascut), Zygier s-a intalnit cu membri ai serviciului de informatii australian – Australian Security Intelligence Organisation (Asio) -, carora le-a oferit detalii despre misiunile la care a luat parte in calitate de agent Mossad.
Postul ABC sustine ca oficialii Mossad ar fi fost ingrijorati, in special, de faptul ca Zygier a oferit detalii despre o misiune desfasurata in Italia. Nu se stie daca operatiunea a fost incununata de succes, de ce a decis Zygier sa informeze Asio si cum a fost prins de catre israelieni.
Zygier (34 de ani) s-a spanzurat in celula sa din inchisoarea Ayalon, in apropiere de Tel-Aviv, in decembrie 2010, dupa ce a fost detinut in secret in Israel, fara a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile la adresa sa. Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, el s-ar fi spanzurat in toaleta celulei sale, in ciuda faptului ca era supravegheat non-stop de patru camere video. Zygier a fost inchis in celula ce fusese amenajata pentru Yigal Amir, extremistul israelian care l-a ucis pe premierul Yitzak Rabin. Detentia sa a fost inconjurata de mister, astfel incat nici macar agentii de paza din inchisoare nu-i cunosteau adevaratul nume. Cu doar o zi sau doua inainte de a muri, Zygier a fost vizitat de avocatul sau, care a declarat ulterior ca detinutul parea perfect normal.
Guvernul australian a fost criticat pentru faptul ca nu a acordat suficient sprijin lui Zygier atunci cand a fost arestat. Oficialii australieni au decis ulterior sa demareze propria ancheta in acest caz. Seful dipomatiei, Bob Carr, a ordonat o ancheta afirmand ca nu va ezita sa ceara explicatii Israelului. El a precizat insa ca serviciile sale nu au fost contactate de familia lui Ben Zygier si ca nu a existat „nicio cerere de asistenta consulara in perioada prezumtivei sale detentii”.
Guvernul israelian: O chestiune de siguranta nationala
„Independent” precizeaza ca guvernul de la Ierusalim a refuzat initial sa comenteze informatiile prezentate de postul australian ABC, confirmand doar identitatea barbatului, insa negand ca el ar fi fost agent Mossad. Oficialii au spus apoi ca Zygier a fost un pericol pentru siguranta nationala, iar avocatul sau a afirmat ca acuzatiile impotriva clientului sau au fost „serioase”.
Saptamana trecuta, cenzura israeliana a autorizat presa locala sa citeze, pentru prima oara, informatii difuzate de canalul ABC despre Zygier. Dupa inlaturarea acestei restrictii, presa a fost autorizata sa citeze doar detaliile furnizate de ABC.
Trei deputati de opozitie, profitand de imunitatea lor parlamentara, i-au adresat intrebari despre acest dosar ministrului Justitiei, Yaakov Neeman.
Inchisoarea Ayalon
Foto: Agerpres
„Acest prizonier a fost detinut sub un nume care nu era al lui. Erati la curent? Confirmati ca un cetatean australian s-a sinucis in inchisoare sub un fals nume fara sa se stie ca era detinut in Israel?”, a intrebat deputatul arab israelian Ahmed Tibi.
La intrebarile adresate, Neeman a replicat ca nu este in masura sa raspunda deoarece „inchisorile sunt sub jurisdictia ministerului Securitatii interne”.
Duminica trecuta, premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat cazul, insa a aparat devizia guvernului de a tine secrete o parte din informatii, citand securitatea Israelului: „Nu suntem ca toate celelalte tari. Suntem mai amenintati, mai supusi provocarilor si de aceea trebuie sa asiguram o activitate corespunzatoare fortelor noastre de securitate. Permiteti-le fortelor de securitate sa lucreze in liniste astfel incat noi sa putem sa continuam sa traim in siguranta si fara teama”.
O investigatie realizata de autoritatile din Israel a indicat faptul ca Zygier s-a spanzurat, murind asfixiat. Un judecator israelian a afirmat ca moartea lui se datoreaza greselilor comise de Serviciul penitenciare din Israel.
Conform „Independent”, familia lui Zygier urmeaza sa primeasca compensatii de milioane de shekeli din partea guvernului de la Ierusalim.
Potrivit publicatiei britanice, daca informatiile ABC sunt corecte, cazul Zygier reprezinta „o scurgere serioasa de informatii” pentru serviciul secret israelian.
Ce secrete a luat cu el in mormant Ben Zygier?
Publicatia britanica „Telegraph” prezinta „fantasticul caz al Prizonierului X” si vorbeste despre teoriile conspiratiei care inconjoara acest dosar. Cazul are de altfel toate ingredientele unei povesti pline de suspans: agenti Mossad, Orientul Mijlociu, identitati duble, prizonieri fara nume.
Autorul trece in revista datele cunoscute ale cazului – Zygier a fost implicat in operatiuniile Mossad de falsificarea unor pasapoarte australiene, motiv pentru care a informat serviciile secrete australiene; din aceasta cauza a fost arestat, interogat, amenintat cu detentia pe viata si, ulterior, ucis in Israel -, respingand insa teoria ca agentul cu dubla cetatenie a fost inlaturat din cauza ca urma sa dezvaluie o operatiune de clonare de pasapoarte despre care se stia de multa vreme in capitalele occidentale. Si, totusi, in ce fusese implicat Zygier si de ce s-a sinucis?
Legatura cu asasinarea unui comandant militar al Hamas
„Telegraph” sustine ca existenta „Prizonierului X” a fost dezvaluita in premiera de bloggerul Richard Silverstein, care sugerase faptul ca detinutul ar fi fost un general iranian disparut. Dupa ce postul ABC a dezvaluit identitatea „Prizonierului X”, Silverstein s-a declarat convins ca informatia i-a fost oferita gresit tocmai pentru a-l induce in eroare.
Canalul de televiziune australian a dezvaluit, cel mai probabil din surse ale serviciilor de informatii din Australia, ca Zygier a fost arestat in februarie 2010. Israelienii i-au anuntat pe australieni la 24 februarie 2010, precizand ca Zygier a fost pus sub acuzare pentru „crime grave” (lucru pe care el l-a negat categoric), a fost tinut in izolare totala si a fost descoperit spanzurat la 15 decembrie acelasi an.
Potrivit publicatiei britanice, arestarea lui Zygier ar fi fost facuta in aceeasi perioada in care
Imagini cu asasinii liderului Hamas
Foto: Captura Youtube.com
comandantul militar al Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, era ucis in Dubai in timp ce incerca sa cumpere arme pentru organizatia sa (citeste detalii despre acest caz aici si aici). Cele doua cazuri par, la prima vedere, sa aiba legatura unul cu altul, mai ales ca patru din cele 27 de pasapoarte folosite de agentii care l-au asasinat pe liderul Hamas erau australiene. Documentele erau clonate dupa pasapoarte reale, avand trecute numele detinatorilor originali, insa fotografiile agentilor-asasini.
La trei saptamani dupa ce Mabhouh fusese ucis, respectiv la 15 februarie 2010, politia din Dubai a prezentat pasapoartele folosite de echipa de asasini. Una dintre teoriile vehiculate este aceea ca, suspectat de israelieni ca a informat serviciile secrete din Australia sau politia din Dubai, Zygier ar fi fost arestat de Mossad.
Problema insa este aceea ca existenta pasapoartelor australiene nu a fost dezvaluita decat la 24 februarie, in aceeasi zi in care australienii erau informati de arestarea lui Zygier. Cu noua zile inainte, in timpul primei conferinte de presa in acest caz, politia din Dubai nu prezentase niciun pasaport australian, ci din alte tari europene, inclusiv Marea Britanie si Irlanda.
In plus, existenta pasapoartelor clonate nu a fost dezvaluita de catre politia din Dubai. La 15 februarie, cand au prezentat descoperirea pasapoartelor folosite de echipa de asasini, autoritatile din Dubai nu stiau ca documentele erau false. E putin probabil deci ca Zygier sa fi informat politia din Dubai, dupa cum e la fel de improbabil ca el sa-i fi pus la curent pe australieni cu detaliile operatiunii Mossad din emirat.
„Telegraph” pune la indoiala faptul ca Zygier ar fi fost arestat, anchetat si ucis pentru ca ar fi dezvaluit operatiunile Mossad de clonare a pasapoartelor, lucru cu care toate serviciile occidentale erau la curent. Motivul trebuie cautat in cu totul alta parte.
Filiera iraniana
O alta teorie sustine ca povestea ar putea sa aiba legatura mai degraba cu Iranul. Potrivit informatiilor, printre locurile vizitate de Zygier in timpul misiunilor sale secrete a fost si Iranul, unde a fost in contact cu agentii pe care Mossadul ii foloseste impotriva regimului de la Teheran. De altfel, in ultimii ani, serviciul secret israelian a fost acuzat ca s-ar fi aflat in spatele asasinarii mai multor oameni de stiinta iranieni (vezi mai multe detalii aici), ca a sabotat fabrici de armament si sisteme informatice din Iran. „Poate ca acesta a fost lucrul despre care a vorbit Zygier si Israelul a fost decis ca el nu trebuie sa dezvaluie mai multe”, sustine publicatia, citandu-l pe bloggerul Richard Siverstein, care sugereaza ca australienii „l-ar fi turnat” pe Zygier.
Nici aceasta varianta nu prea sta in picioare, cred ziaristii de la „Telegraph”, convinsi ca secretul pe care Israelul incearca sa-l ascunda este mai delicat chiar decat operatiunile sale in Iran.
Ce-i leaga pe israelieni de serviciile de securitate din Golf
Cazul Mabhouh a scos la iveala legatura dintre Mossad cu serviciile de securitate din zona Golfului Persic, in special cu cele din Emiratele Arabe Unite.
De altfel, dupa asasinarea liderului Hamas, multa lume a fost bulversata de rapiditatea cu care politia din Dubai a fost atat de prompta si a putut prezenta detalii ale cazului, inclusiv cele 27 de pasapoarte. „Telegraph” scrie ca politia din Dubai nu are calitatile necesare pentru a rezolva un astfel de caz, in schimb serviciul de securitate din Emiratele Arabe Unite are o alta statura: este o organizatie puternica, cu agenti antrenati in Occident si cu tehnologie de ultima ora. Unii analisti au indicat faptul ca agentii din EAU au fost implicati in anchetarea asasinarii lui Mabhouh.
Serviciul de securitate este condus din Abu Dhabi si, aminteste publicatia britanica, Abu Dhabi „uraste Iranul, uraste Hamasul si uraste reputatia emiratului din Dubai ca loc unde circula liber traficantii de arme si cei care se ocupa cu spalarea banilor”.
Unele surse afirma ca Zygier a oferit detalii australienilor despre relatia dintre Mossad si serviciul secret din Emiratele Arabe Unite, iar israelienii au scapat de el tocmai pentru a-si proteja aceasta legatura.
Nu este exclus chiar ca „dosarul Zygier” sa aiba legatura cu comertul cu pietre pretioase. Companiile din Dubai coopereaza indeaproape cu Tel Aviv si Antwerp in comertul cu diamante, toate cele trei orase fiind renumite international pentru afacerile de miliarde de dolari cu pietre pretioase. Bineinteles ca acest comert beneficiaza din plin de implicarea si protectia serviciilor secrete din zona, fie ele israeliene sau arabe.