Modificările la drepturile pasagerilor aerieni din UE oferă noi compensații care pornesc de la 300 de euro, dar vestea în ce privește bagajele de mână nu e bună

Țările Uniunii Europene s-au înțeles să majoreze durata întârzierii unui zbor de la care pasagerii europeni pot beneficia de despăgubiri, după ce miniștrii transporturilor din statele membre au ajuns la un acord politic, după 12 ani de negocieri, pe modificarea regulilor privind drepturile pasagerilor.
„Noul cadru vizează stabilirea unor norme mai simple și mai clare pentru pasagerii aerieni, asigurând în același timp un echilibru mai bun între un nivel ridicat de protecție a pasagerilor și menținerea conectivității și a condițiilor de concurență echitabile pentru sectorul aviației în cadrul pieței interne a UE”, a anunțat Consiliul European vineri.
Organizația Europeană a Consumatorilor din Europa (BEUC) a criticat însă acordul, acuzând că acest compromis la care s-a ajuns sub președinția poloneză a UE „reduce substanțial mai multe drepturi fundamentale.”
„Deși acordul a îmbunătățit unele drepturi pe hârtie, oferind consumatorilor un acces mai bun la informații în caz de perturbări, îngrijire și asistență, acesta reprezintă o reducere substanțială a altor drepturi esențiale”, a declarat Agustín Reyna, directorul general al BEUC.
Se schimbă și cuantumul compensațiilor
„Să luăm, de exemplu, despăgubirile. Noile praguri de eligibilitate vor priva majoritatea pasagerilor de drepturile lor la despăgubiri, deoarece majoritatea întârzierilor sunt între 2 și 4 ore. Organizațiile de consumatori solicită membrilor Parlamentului European să le apere poziția și să susțină drepturile cheie”, a adăugat el.
Conform noului acord, pasagerii zborurilor pe distanțe scurte ar trebui să fie afectați de întârzieri de patru ore sau mai mult înainte de a putea solicita despăgubiri, în condițiile în care acum pot cere compensații de la companiile aeriene după întârzieri de peste trei ore.
Țările UE au convenit, de asemenea, să majoreze valoarea despăgubirilor pentru pasagerii zborurilor pe distanțe scurte de la 250 la 300 de euro, dar intenționează să reducă despăgubirile pentru zborurile pe distanțe lungi de la 600 la 500 de euro.
Cum este situația acum:

Nici companiile aeriene nu sunt mulțumite
Organizația comercială Airlines for Europe (A4E), care reprezintă companii precum Ryanair, easyJet și Lufthansa, a condamnat și ea acordul, deoarece dorea ca termenele de întârziere să fie și mai lungi pentru ca un pasager să poată cere despăgubiri.
„Europa așteaptă de 12 ani drepturi transparente și aplicabile pentru pasageri, iar statele membre au eșuat în ultima etapă a procesului de implementare”, declarat Ourania Georgoutsakou, directorul general al A4E, potrivit The Guardian.
„În loc să stabilească praguri de întârziere de cinci și nouă ore, care ar salva până la 70% din zborurile anulate care pot fi recuperate, statele membre au diluat propunerea inițială a Comisiei Europene și au introdus și mai multă complexitate”, a adăugat ea.
Problema taxelor pentru bagajele de mână nu a fost rezolvată
Șeful organizației europene a consumatorilor europeni a criticat și faptul că prin noul acord nu se rezolvă o problemă de care se plâng mulți pasageri, cea a taxelor pentru bagajele de cabină.
„Grupurile de consumatori au subliniat deja că companiile aeriene ar trebui să înceteze să perceapă taxe pasagerilor pentru bagajele de mână, depunând o plângere la autoritățile de protecție a consumatorilor și la Comisia Europeană în luna mai a anului trecut”, a declarat Reyna.
„Astfel de practici sunt contrare normelor UE și jurisprudenței Curții Europene de Justiție, care stipulează că bagajele de mână sunt un aspect esențial al transportului pasagerilor. Dimpotrivă, textul adoptat de Consiliu legitimează perceperea de taxe pentru bagajele de mână de dimensiuni rezonabile”, a adăugat el.
„Întrucât Consiliul UE încearcă să accelereze lucrurile, ne este greu să înțelegem de ce se grăbește. Revizuirea Regulamentului privind drepturile pasagerilor aerieni ar trebui să fie o ocazie de a arăta consumatorilor ce poate face UE pentru ei, în loc să le retragă drepturile consolidate. Drepturile pasagerilor ar trebui respectate, clarificate și aplicate mai bine, nu diminuate”, a mai spus Reyna.
foto: © Phichitpon Intamoon | Dreamstime.com