Sari direct la conținut

Moldova vrea să încheie negocierile de aderare la UE în 2028. Victor Negrescu: „Ar fi perfect să se miște cât mai repede și să nu piardă trendul extinderii”

HotNews.ro
Victor Negrescu, Foto: Parlamentul European
Victor Negrescu, Foto: Parlamentul European

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a afirmat, la Prima News, că Republica Moldova își dorește să încheie cât mai repede negocierile de aderare la Uniunea Europeană, cu doi ani înaintea termenului de 2030, astfel încât țara vecină ar avea șansa să intre în UE odată cu unele țări din Balcanii de Vest.

„Există o perspectivă şi Republica Moldova îşi doreşte ca parcursul să fie cât mai clar şi predictibil. Mai exact, se vorbeşte foarte mult de 2030, ca termen, dar autorităţile din Republica Moldova sunt chiar şi mai ambiţioase de atât, îşi doresc să finalizeze negocierile până în 2028”, a spus Victor Negrescu, citat de News.ro.

El a precizat că au început săptămâna aceasta procesul de evaluare a legislatei din Republica Moldova pe primul dosar de aderare.

„Ar fi perfect pentru Republica Moldova să se mişte cât mai repede şi să nu rateze trendul extinderii, pentru că eu cred că există o perspectivă de extindere, cel puţin pentru anumite state din Balcanii de Vest şi ar fi ideal pentru noi să ne asigurăm că Republica Moldova intră în acel pluton care are şansa să intre în UE, în următorii ani”, a mai spus Negrescu.

Acesta a estimat referendumul pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană de duminică va trece întrucât a văzut la Chișinău un sprijin larg pentru parcursul european.

„E adevărat, mai degrabă acest sprijin vine din partea tinerilor, din partea celor care înţeleg beneficiile aderării la Uniunea Europeană, din partea celor care au rude în afara ţării, din partea celor care sunt în marile oraşe”, a spus europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu a spus că singura problemă pe care o poate avea plebiscitul este legat de cvorum, un caz nefericit care ar ridica semne de întrebare legate de susținerea aderării de către populație.

„Un vot mai puţin relevant, cu majoritate nu tocmai solidă, atunci, din păcate, deja începe să apară semne de întrebare şi nu ne dorim lucrul acesta”, a mai spus Negrescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro