Moment istoric pentru Romania: Scutul american antiracheta de la Deveselu a fost activat. Oficialii americani, romani si ai NATO au dat noi asigurari Rusiei ca nu e indreptat impotriva sa
Joi, 12 mai, o data istorica pentru Romania. La Deveselu a avut loc ceremonia oficiala dedicata operationalizarii (punerii in functiune) a scutului american antiracheta, o investitie de 800 milioane de dolari. La baza militara din Deveselu (judetul Olt, la 180 de kilometri de Bucuresti), au venit joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg si adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, premierul Dacian Ciolos, comandantul fortelor navale americane in Euroa (Amiral Mark Ferguson) ministrii Apararii (Mihnea Motoc) si al Externelor (Lazar Comanescu), ambasadorul SUA Hanks Klemm, seful Statului Major, Nicolae Ciuca, precum si Bogdan Aurescu, consilier prezidential, negociatorul acordurilor cu SUA pentru scut. Sistemul antiracheta este pur defensiv, cu rolul de a proteja aliatii NATO fata de rachete balistice din zona Orientului Mijlociu, iar oficialii americani si romani au subliniat astazi in discursurile lor ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei.
Jens Stoltenberg a afirmat insa ca, in urma anexarii ilegale a Crimeii de catre Rusia, NATO a crescut prezenta in Marea Neagra, „ca parte din actiunea de reasigurare”. Premierul Dacian Ciolos a anuntat, raspunzand unei intrebari Hotnews.ro, ca Romania are „discutii destul de avansate” cu Bulgaria si cu Turcia pentru a construi o flota comuna in Marea Neagra, care va avea un rol „in primul rand de exercitiu”. Ironia istoriei face ca scutul american sa fie amplasat intr-o baza militara a carei constructie fusese finantata de Uniunea Sovietica in anii ’50.
Ceremonia oficiala de la Deveselu a prilejuit mai multe discursuri ale oficialilor de la o tribuna special amenajata, in spatele careia se profilau cladirea ce adaposteste radarul si cele trei baterii de unse pot fi lansati interceptorii.
De la ceremonie au lipsit presedintele Klaus Iohannis, care se intalnise in dimineata acestei zile cu secretarul general al NATO, precum si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului. In randul audientei, printre secretari de stat, consilieri prezidentiali si militari romani si americani s-a numarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dar si Bogdan Aurescu, consilier prezidential, negociatorul acordurilor cu SUA pentru scut.
Practic, din acest moment, interceptorii balistici (rachete fara incarcatura) de la Deveselu functioneaza, iar SUA incepe faza a treia a scutului, construirea unui sistem similar in Polonia.
Scutul antiracheta este o initiativa americana, iar facilitatea din Romania adaposteste 3 baterii cu cate 8 interceptoare (proiectile fara incarcatura explozibila).
Investitia americana se ridica la 800 de milioane de dolari, iar SUA si Romania vor ca facilitatea de la Deveselu sa intre in administrarea NATO pana in luna iulie, cand are loc summit-ul NATO de la Varsovia.
––––––––-
Cele mai importante momente ale zilei:
13:37 Intrebari din partea ziaristilor
Ciolos, intrebat despre reactia Rusiei fata de activarea scutului: Acest dispozitiv nu e orientat impotriva Rusiei. Insist, e un sistem de aparare, nu de atac. Cred ca e legitim pentru oricine sa se apere. Multumesc partenerilor nostri americani pentru ca au luat aceasta decizie si sper ca si NATO va integra aceasta facilitate in dispozitivul de aparare. Specialistii va pot spune ca sistemul e construit astfel incat sa fie orientat spre aparare si nu spre atac, si cu atat mai putin spre Rusia.
Adjunctul Secretarului Apararii al SUA, Robert O. Work, intrebat daca inaugurarea scutului va inaspri pozitia Rusiei: Sper ca nu. Ideea acestui sistem dateaza dinaintea mandatului Obama. Cand am hotarat sa demaram acest plan am luat parte la fiecare decizie care s-a luat si nu a fost niciodata vorba despre Rusia in aceasta conversatie, mereu a fost vorba despre o racheta care ar putea veni din Orientul Mijlociu. Ne-am oferit sa aratam Rusiei ce facem, sa ne asiguram ca ei inteleg despre ce este vorba, sa-i asiguram ca acest sistem nu ii vizeaza, speram ca vor ramane deschise canalele de comunicare si vom continua sa lucram asupra problemelor cu care nu suntem de acord.
Stoltenberg, raspunzand aceleiasi intrebari: Sistemul nostru nu poate submina sau slabi puterea strategica a Rusiei, nu putem dobora rachetele lor continentale nici din Romania nici din alte locuri unde construim, spre exemplu in Polonia. Interceptorii sunt in asa fel asezati incat nu pot intercepta si dobora rachetele intercontinentale rusesti. Nu e un sistem care sa ne apere de Rusia ci de alte rachete venite din afara Europei. Centru este pentru rachete cu raza medie, e un sistem de aparare impotriva pericolelor care vin din afara Europei.
Work, despre sistemul de aparare si dezvoltarea lui: Este foarte sofisticat, foarte avansat, nu am mai vazut asa ceva in lume acum. Sistemul e in dezvoltare pentru ca am vazut ca proliferarea rachetelor balistice e in crestere. Investim pe termen lung pentru a face fata unei amenintari pe termen lung, e un lucru vital. E un sistem foarte tehnic, modul de determinare a pericolului e foarte avansat, daca sistemul e prea jos atunci vom trage de doua ori impotriva unei rachete, dar credem foarte puternic in forta acestuia de a dobori rachetele balistice. In Marea Britanie dezvoltam un radar care poate bate foarte departe iar Olanda si Danemarca isi modernizeaza sistemele de radar. E un sistem care apara NATO si de fiecare data cand adaugi un alt element sistemul merge mai bine
Stoltenberg, despre prezenta navala a Aliantei in Marea Neagra: Am crescut prezenta in Marea Neagra si am facut acest lucru pentru ca am cazut de acord ca dupa anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia si destabilizarea din estul Ucrainei, unde Rusia ii sustine pe separatisti, am decis sa implementam acest sistem de reasigurare in partea estica a Aliantei. Ca parte din aceasta actiune de reasigurare face parte si cresterea fortei navale in Marea Neagra.
Am discutat cu presedintele cum vom proceda exact si ce putem face pentru a ne asigura ca avem o prezenta militara suficienta atat terestru cat si pe mare dar in acelasi timp trebuie sa intelegem ca este o legatura stransa itnre prezenta militara si abilitatea de a creste apararea comuna iar NATO este pregatita sa intareasca aceasta forta.
Am triplat numarul fortelor NATO, am pus la punct acest task force comun si toate acestea sunt un raspuns la atitudinea Rusiei. Incercam sa vedem ce putem face mai mult. Vom discuta mai multe la summitul NATO de la Varsovia.
Dacian Ciolos, despre acelasi subiect: A fost initiativa Romaniei si Romania fost foarte activa in a construi aceasta posibilitate a unei prezente in Marea Neagra.
Suntem constienti ca pentru ca aceasta structura sa existe e necesara implicarea si a altor parteneri decat Romania in Marea Neagra si avem discutii destul de avansate si cu vecinii nostri bulgari, si cu prietenii nostri turci, pentru a construi impreuna aceasta prezenta.
Odata ce aceasta prezenta cu rol in primul rand de exercitiu este construita speram sa avem participarea si altor aliati la aceste exercitii in Marea Neagra. Intentia noastre este de a prezenta acest proiect la summitul de la Varsovia.
Work, cuvant de inchidere: Ati avut doua victime in Afganistan si as vrea sa imi exprim condoleantele romanilor si fortelor armate. Aceasta este o minune tehnologica dar oamenii care o fac sa functioneze sunt cei care indura cele mai multe sacrificii si as vrea sa salut memoria celor doi soldati curajosi care si-au pierdut viata in Afganistan.
13:32 Conferinta de presa Dacian Ciolos – Jens Stoltenberg
Stoltenberg:
- Este o zi importanta pentru Romania si SUA. Pericolul reprezentat de rachete balistice din afara spatiului european e mare, mai multe state s-au angajat sa-l sprijine, e un proces de durata
- Aliatii NATO au luat decizia de a dezvolta sistemul la summitul din 2010
- Sistemul nostru nu e indreptat spre Rusia, e pur defensiv si nu va submina capacitatea militara a Rusiei
- Geografia si faptele de la fata locului arata acest lucru
- Sistemul e menit sa contracareze amenintarile din afara spatiului european
- Am spus acest lucru Rusiei de multe
- Vom tine deschise canalele de comunicare cu Rusia
- NATO va apara aliatii impotriva oricarui pericol si vom lua masuri suplimentare in acest sens la Summitul de la Varsovia
- Nu puteam alege un alt partener mai bun pentru acest centru decat Romania
- Romania a contribuit foarte mult la eforturile noastre
- Acest loc nu vizeaza Rusia. Daca noi hotaram sa infruntam Rusia vom spune clar in fata acest lucru
- Asadar acest centru nu e indreptat impotriva Rusiei ci contribuie la apararea comuna a aliatilor
13:05 Oficialii viziteaza acum baza de la Deveselu. Va urma o conferinta de presa Ciolos – Stoltenberg
12:55 Oficialii romani si americani au taiat panglica inaugurala a sistemului antiracheta de la Deveselu
12:45 Adjunctul Secretarului Apararii al SUA, Robert O. Work
- Este o onoare sa fiu aici pentru deschiderea acestui sistem.
- Ne aflam intr-un punct de cotitura peisajului strategic
- NATO se confrunta cu un complex de securitate sensibil schimbat
- E esential ca alianta sa continue sa fie solidara si unita pentru a face fata provocarilor
- Avem incredere ca Romania e un aliat de nadejde, pe care stim ca ne putem baza
- Romania intelege importanta modernizarii fortelor sale armate
- Imi exprim aprecierea pentr angajamentul Romaniei de a creste bugetul Apararii la 2% din PIB
- Romania intelege ca pretul libertatii e ridicat iar dusmanii libertatii trebuie infruntati oriunde ar fi
- Romania e unul din principalii contributori din Afganistan
- Soldatii romani lucreaza umar la umar cu ai nostri in Afganistan, au facut sacrificii, patruleaza in desert, in munti, stau unii langa altii pe terenul de lupta
- Angajamentul soldatilor romani nu a ramas neremarcat de americani. Sunt curajosi si au facut o impresie de neuitat asupra tuturor soldatilor americani
- Au stiut ca se pot baza pe soldatii romani
- Ca un fost infanterist marin, pot spune ca nu e un dusman mai curajos decat un soldat romani
- In numele tuturor americanilor, exprim condoleantele mele pentru pierderea celor doi militari romani sambata trecuta, in Afganistan
- Au fost victimele cu numarul 25 si 26 pe care Romania le-a pierdut in acest razboi, SUA nu vor uita niciodata curajul si sacrificiul lor
- Soldatii romani reflecta spiritul romanesc pe care Romania l-a aratat sutelor de militari romani care au fost gazduiti aici
- Sarbatorim azi realizarea scutului anti-racheta
- SUA vor lucra cu aliatii pentru a apara statele NATO
- Acest sistem nu e menit sa submineze Rusia, e un sistem defensiv
- Acest loc va servi ca sistem de aparare impotriva rachetelor balistice din afara Europei
- Aliatii fac eforturi pentru apararea comuna. Polonia va incepe maine constructia la un nou centru NATO in cadrul sistemului antiracheta
- Turcia gazduieste un sistem radar, Germania, Marea Britanie ne pun la dispozitie un nou radar iar Danemarca isi upgradeaza fregatele
- Toate acestea vor contribui la capabilitatea NATO de a-si intari apararea colectiva
- Bogdan Aurescu a negociat cu aliatii, se stie ca e un negociator strasnic dar si un prieten de incredere
- Felicit NATO pentru ca a demonstrat inca o data forta acestei aliante
- NATO ramane garantul securitatii si prosperitatii in Europa
- Nu ne vom lasa intimidati de nicio alta tara
Ora 12:35: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg:
- Aceasta zi reprezinta un moment important pentru NATO si pentru securitatea transatlantica.
- Doresc sa multumesc Guvernului si Fortelor Armate ale SUA pentru puternicul angajament fata de securitatea euro-atlantica si pentru importanta contributie la apararea antiracheta NATO.
- Ceremonia de astazi marcheaza certificarea pentru operatiuni a sistemului AEGIS Ashore de aici, de la Deveselu. Acest fapt reprezinta o crestere semnificativa a capacitatii de aparare a aliatilor europeni fata de proliferarea rachetelor balistice din afara zonei euro-atlantice.
- Suntem recunoscatori pentru ca putem numara Romania printre aliatii nostri si recunoastem faptul ca angajamentul dumneavosde tra in apararea unei Europe libere a facut posibil succesul nostru.
- Am lucrat impreuna pentru aceasta zi din momentul in care presedintele Obama si-a asumat angajamentul pentru Abordarea Europeana Adaptiva in Etape in septembrie 2009. De la alegerea acestui amplasament in 2011 si de la inaugurarea lucrarilor in 2013, ambele noastre natiuni au progresat rapid pentru a transforma acest proiect in realitate.
- Astazi, cand ne confruntam cu cele mai mari provocari de securitate de-a lungul unei generatii, Alianta noastra este mai importanta decat oricand.
- Pe masura ce amenintarile continua sa se schimbe, continuam sa ne adaptam raspunsul la ele. Capacitatile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive si nu submineaza capacitatile Rusiei.
- De la inceput, NATO a oferit Rusiei dialog, transparenta si cooperare in privinta apararii antiracheta. Rusia nu a raspuns pozitiv. Alianta va continua sa dialogheze cu Rusia, atunci cand acest lucru este posibil.
12:30Discursul premierului Dacian Ciolos
- Imi face o deosebita placere sa ma aflu, astazi, la Baza militara Deveselu, alaturi de dumneavoastra – oficiali romani, americani si ai Aliantei Nord-Atlantice, pentru a marca inaugurarea Facilitatii Aegis Ashore, element esential in cadrul Etapei a II-a a Abordarii Europene Adaptive a SUA si viitoare parte componenta a sistemului integrat de aparare antiracheta al NATO.
- Prezenta noastra aici atesta importanta speciala a acestui moment atat pentru Romania si Statele Unite ale Americii, cat si pentru Alianta Nord-Atlantica si securitatea europeana in ansamblul sau.
- In contextul amenintarii in crestere cu rachete balistice din partea actorilor statali si non-statali din afara spatiului euro-atlantic, Statele Unite ale Americii si-au asumat o valoroasa contributie la arhitectura sistemului aliat de aparare antiracheta, prin Abordarea Adaptiva in Etape a Apararii Antiracheta in Europa. Romania a decis in anul 2010 sa participe la acest sistem complex, considerand astfel ca, pe ansamblu, securitatea tarii noastre si a zonei de apartenenta geografica vor spori considerabil.
- Urmare deciziilor adoptate cu prilejul reuniunilor la varf de la Bucuresti (2008) si Strasbourg/Kehl (2009), sefii de state sau guverne NATO, reuniti la Lisabona in anul 2010, au decis sa dezvolte capabilitatea antiracheta a NATO pentru protectia tuturor populatiilor, teritoriului si a fortelor aliate din Europa, ca obiectiv subsumat apararii colective.
- Dupa acel moment de referinta la nivel aliat, in spiritul excelentelor relatii bilaterale, consemnate de Parteneriatul Strategic romano-american, a fost semnat in anul 2011 Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea in Romania a sistemului SUA de aparare impotriva rachetelor balistice. Astfel, au fost puse bazele juridice ale acestui impresionant proiect militar pur defensiv in beneficiul securitatii noastre euro-atlantice.
- Le multumesc tuturor civililor si militarilor care au depus eforturi semnificative la nivel institutional, atat in Romania, cat si in SUA, pentru ca astazi, cu mai putin de doua luni inaintea Summit-ului NATO de la Varsovia, sa participam la aceasta ceremonie de inaugurare.
- Facilitatea antiracheta de la Deveselu este o componenta esentiala a Parteneriatului Strategic cu SUA si reprezinta totodata un stimul major pentru dezvoltarea relatiilor privilegiate dintre Romania si SUA si in alte domenii de interes comun.
- Doamnelor si domnilor,
- Mediul de securitate continua sa fie afectat de provocari, amenintari si riscuri la adresa spatiului european si euro-atlantic. In vecinatatea estica, observam atat perpetuarea conflictelor inghetate, cat si aparitia unor conflicte noi. Aceasta confirma, daca mai era cazul, importanta strategica a regiunii Marii Negre in ecuatia de securitate si stabilitate a zonei euro-atlantice.
- In proximitatea sudica, pe fondul instabilitatii din regiunea Orientului Mijlociu si Nordului Africii, asistam la amplificarea fara precedent a fenomenului migrationist necontrolat, dublat de amenintarea terorista si proiectarea riscurilor de securitate asociate ISIL/Daesh in Europa.
- Astazi, prin acest proiect, contribuim totodata concret la transpunerea in practica a viziunii propuse prin Strategia Nationala de Aparare a Tarii. Pentru aceasta, este nevoie de politici si de mijloace credibile, in masura sa actioneze, de o maniera defensiva, impotriva amenintarilor existente si viitoare, in deplina conformitate cu normele de drept international.
- Facilitatea de la Deveselu respecta pe deplin aceste deziderate, respecta prevederile Cartei ONU si nu este indreptata impotriva cuiva anume. Este un mijloc destinat exclusiv legitimei aparari impotriva amenintarilor cu rachete balistice, intareste totodata capacitatea NATO de aparare antiracheta si extinde aria de acoperire si protectie pentru statele aliate sudice si centrale din Europa, reducand semnificativ riscul unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic.
- Descurajarea capata un rol din ce in ce mai important in actualul context de securitate volatil, iar in tandem cu o aparare intarita, inclusiv pe dimensiunea antiracheta, creeaza premisele pentru cresterea securitatii, in aceasta zona de frontiera a UE si a NATO. Alaturi de celelalte elemente ale sistemului antiracheta furnizate de Aliati, Aegis Ashore Romania contribuie la securitatea si apararea colectiva a Aliantei Nord-Atlantice.
- Ne-am respectat cu seriozitate angajamentele asumate in cadrul acestui proiect pentru ca facilitatea de la Deveselu sa raspunda cerintelor necesare operationalizarii si integrarii in sistemul de aparare antiracheta al NATO. Continuam sa pregatim activ summit-ul NATO de la Varsovia. Suntem increzatori ca acesta va marca progrese ale Aliantei si in acest domeniu de importanta strategica pentru Romania, SUA, aliatii europeni si NATO ca intreg, prin realizarea obiectivului de declarare a capabilitatii operationale initiale a sistemului antiracheta al NATO.
- Romania demonstreaza inca o data ca este un actor predictibil si un aliat de incredere. In acest spirit, contribuim la cresterea securitatii regionale prin gazduirea Comandamentului multinational de divizie Sud-Est si a Unitatii NATO pentru integrarea fortelor din Bucuresti. Ne onoram totodata angajamentul asumat la Summit-ul din Tara Galilor din 2014 privind sporirea bugetului alocat apararii, acesta ajunge la 1,7% din PIB in acest an, cu perspectiva atingerii obiectivului de 2% din PIB in anul 2017 si mentinerii la acest nivel pentru urmatorii zece ani.
- Doamnelor si domnilor,
- Acum, cand celebram materializarea acestui proiect de anvergura, doresc sa adresez sincere multumiri si felicitari tuturor celor care l-au sustinut de-a lungul timpului si celor implicati, direct si indirect, lideri politici, diplomati, militari si experti, in proiectarea, promovarea si dezvoltarea componentei din Romania a sistemului de aparare antiracheta, in special Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale si Armatei Romane, celorlalte institutii din domeniul securitatii nationale si, desigur, si nu in ultimul rand, autoritatilor si comunitatii locale, care demonstreaza ospitalitatea caracteristica poporului roman.
- Va multumesc! (Sursa – guvernul Romaniei)
12:24:Discursul comandantului fortelor navale ale Statelor Unite in Europa si Africa, amiralul Mark Ferguson: „Astazi Statele Unite si Romania sarbatoresc un moment istoric. Suntem recunoscatori pentru ca putem numara Romania printre aliatii nostri si recunoastem faptul ca angajamentul dumneavostra in apararea unei Europe libere a facut posibil succesul nostru. Am lucrat impreuna pentru aceasta zi din momentul in care presedintele Obama si-a asumat angajamentul pentru Abordarea Europeana Adaptiva in Etape in septembrie 2009. De la alegerea acestui amplasament in 2011 si de la inaugurarea lucrarilor in 2013, ambele noastre natiuni au progresat rapid pentru a transforma acest proiect in realitate.”
12:20 A inceput ceremonia de inaugurare, cu Momentul Invocarii Divinitatii, de catre capitanul de marina McRae, de la Corpul Capelanilor Militari, Fortele Navale ale Statelor Unite
12:15 La ceremonie participa zeci de ofiteri romani si americani
11:55 Programul oficial al ceremoniei nu include si prezenta presedintelui Klaus Iohannis, care este seful fortelor armate.
La ceremonie participa ministrii Aparii si de Externe, Mihnea Motoc si Lazar, consilierii prezidentiali Dan Mihalache si Bogdan Aurescu, dar si secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Foto: Hotnews
Ora 10:45: Ceremoniile de la Deveselu sunt asteptate sa inceapa la ora 12:00.
Ora 10:10: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut joi dimineata o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ambii oficiali au subliniat, la finalul intalnirii, ca scutul de la Deveselu are un rol strict defensiv.
„Romania este un aliat foarte angajat si de incredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastra comuna. Va multumesc pentru angajamentele si contributia Romaniei la NATO. NATO a sporit prezenta in partea estica a Aliantei, inclusiv aici in Romania. Vom consolida prezenta fortelor NATO daca este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apara securitatea. Rusia a schimbat granite prin forta si continua sa isi ameninte vecinii. Vom mentine dialogul cu Rusia. Astept cu nerabdare sa particip la ceremonia de la Deveselu in cursul zilei de astazi”, a declarat Jens Stoltenberg.
„Prezenta dumneavoastra in Romania reflecta importanta pe care NATO o ofera tarii noastre. Romania ramane un partener de incredere implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor NATO. Suntem un aliat credibil. Situatia din vecinatatea estica a NATO continua sa fie volatila. Apreciez in mod deosebit participarea domnului Stoltenberg la ceremonia de astazi de la Deveselu. O spun inca o data, sistemul antiracheta din Romania are rol defensiv, este indreptat impotriva unor amenintari cu rachete balistice din afara spatiului european. Klaus Iohannis anunta obiectivele Romaniei pentru summitul NATO din iulie: flota aliata la Marea Neagra si echilibru intre tarile baltice si Polonia vs. Romania si Bulgaria”, a afirmat Klaus Iohannis, la finalul intalnirii cu Jens Stoltenberg.
Declaratiile integrale de la finalul intalnirii Klaus Iohannis – Jens Stoltenberg aici.
- CONTEXT
Incepand de joi, scutul anti-racheta american devine oficial activ si integrat in sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al NATO. Este vorba despre una dintre cele mai importante baze americane din Europa, conceputa ca „sistem de aparare impotriva pericolelor din afara Europei”.
Capabilitatea tehnica a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii.
Baza de la Deveselu gazduieste elementele scutului american antiracheta. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3, amplasate in facilitatea americana din cadrul Bazei aeriene romanesti de la Deveselu (Judetul Olt). Marina americana a preluat comanda bazei militare de la Deveselu in octombrie 2014.
Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice prin impact, la o viteza extrem de mare. Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia (Sursa).
Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.
- Cum functioneaza sistemul?
La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.
- Cum participa Romania?
Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.
Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri sunt obiectul negocierii bilaterale.
In ceea ce priveste banii pe care ii vor da americanii, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, dupa cum anuntat in 2011 un oficial american.
- Ce sunt interceptorii SM-3 amplasati in Romania?
Standard Missile 3 (SM-3) reprezinta un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.
Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica). Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h.
Baza de la Deveselu va functiona sub autoritatea Comandamentului Fortelor Intrunite de la Napoli.