Sari direct la conținut

Mona Pivniceru: Doamna Haineala este presedintele CSM, in mod regretabil/ Este anormal ca un procuror sa conduca Consiliul

HotNews.ro
Mona Pivniceru la 'Sinteza zilei', Foto: captura Antena 3
Mona Pivniceru la 'Sinteza zilei', Foto: captura Antena 3

Ministrul justitiei, Mona Pivniceru, a criticat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, alegerea unui procuror in functia de presedinte al CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania calificase acest lucru drept „un lucru nefiresc si nelalocul lui”, precizand ca institutia nu poate fi condusa decat de un judecator. Pivniceru a declarat, la randul ei, ca „judecatorii sunt singurii care conduc puterea judecatoreasca”, declarand ca „este anormal ca un procuror, care este o parte din intreg, sa conduca intregul”. O alta asociate profesionala, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, a critica, intr-un comunicat, „modul netransparent si neprofesionist” in care s-a desfasurat vineri alegerea Oanei Schmidt Haineala, aceasta fiind primul procuror ales in fruntea CSM.

Cele mai importante declaratii facute de ministrul justitiei, Mona Pivniceru, la Antena 3

  • O alta precizare cu privire la ce s-a intamplat la CSM: s-a emanat in spatiul public ideea ca hotararea prin care sectia de judecatori a solicitat revocarea hotararii de numire ca presedinte CSM a doamnei Haineala a fost respinsa cu 11 la 7 voturi. Este o minciuna sfruntata si un fals grosolan daca ea cumva s-a materializat intr vreun act juridic, deoarece aceasta hotarare nu a fost pusa in dezbatere.
  • Daca s-a votat, s-a votat fara cvorum. Oricum, si procedura de numire a doamnei Haineala ca presedinte al CSM poarta in sine viciul de anulabilitate, pentru ca domnul procuror Morar nu poate in mod legitim sa faca parte din CSM chiar daca primirea domniei sale a fost facuta in baza unei idei de toleranta intre institutii. Prin urmare, cineva care nu are abilitare  de la lege a fi membru CSM nu poate vota in mod real.
  • Doamna Haineala este presedintele CSM, in mod regretabil as putea adauga. Dar s-au facut discutii in spatiul public ca sectia de judecatori a solicitat revocarea hotararii prin care ea a fost aleasa si decizia a fost luata prin respingerea ei. Or, aceasta decizie nu a fost luata niciodata pentru ca nu s-a ajuns sa se mai voteze. 
  • Ar mai fi si vicii de fond: in primul rand, procurorul este magistrat pentru a i se garanta independenta. El face parte din ministerul public, potrivit Constitutiei. Fiind supus unei subordonari ierarhice, este anormal ca un procuror, care este o parte din intreg, sa conduca intregul. Din cauza aceasta structura CSM-ului este in mare parte compusa din judecatori, pentru ca ei reprezinta sistemul majoritatar si ei sunt singurii care conduc puterea judecatoreasca. 
  • Ea a fost aleasa cu votul a 12 membri CSM, s-a dorit revocarea ei de catre sectia de judecatori pentru ca nici un judecator nu dorea sa fie vicepresedinte, situatie in care blocandu-se lucrarile, in mod fals s-a anuntat pe post ca s-ar fi pronuntat deja CSM-ul si asupra hotararii de revocare. (…)
  • Urmeaza degringolada generala. Probabil ca se va solicita in instanta … am vazut deja ca si asociatiile profesionale contesta ideea ca cineva aparatinator ministerului public, nefacand parte din puterea judecatoareasca dar avand calitatea de magistrat pentru a i se conferi independenta, intr-un fel sau altul sa conduca puterea judecatoreasca. Este o anormalitate. Daca fortam nota in toate domeniile putem ajunge la tot felul de paradoxuri. Sectia de judecatori va relua in discutie aceasta chestiune, noi vom intocmi un material cu succesiunea evenimentelor.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) critica modul in care s-au desfasurat alegerile pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (UNJR), pe care le considera netransparente si neprofesioniste, potrivit Agerpres.

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania isi exprima indignarea fata de modul netransparent si total neprofesionist in care au decurs alegerile pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii in data de 4 ianuarie 2013. Consideram nedemne de onoarea functiilor mentionate refuzul asumarii publice a candidaturii fostului vicepresedinte al Consiliului, anuntarea acesteia in cadrul sedintei de plen, cu lipsa oricarei informari a magistratilor si membrilor Consiliului in vederea asigurarii unei dezbateri efective a candidaturilor si a programelor candidatilor”, se arata intr-un comunicat UNJR, citat de Agerpres.

UNJR sustine ca agenda juridica foarte incarcata a anului 2013, care impune luarea unor decizii legate de numirile in cele mai inalte functii de conducere din sistem, respectiv presedintele ICCJ, procurorul sef al Parchetului de pe langa ICCJ si procurorul sef al DNA, intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila, modificarile preconizate ale Constitutiei Romaniei, ar fi necesitat luarea unei decizii care sa urmareasca in principal coeziunea in cadrul Consiliului si actiuni sustinute pentru buna functionare a serviciului public al justitiei, si ‘nu declansarea unor noi lupte in spatele si in afara usilor inchise ale Consiliului’.

„‘Pe parcursul anului 2012, corpul judecatorilor si-a exprimat in mod repetat nemultumirea fata prestatia conducerii CSM si carentele acesteia in exercitarea functiei de reprezentare, fiind evidenta dorinta corpului profesional de a nu se mai realege aceeasi conducere sub o alta forma. Aceasta vointa a fost insa sfidator ignorata de catre cei care se presupune ca ar trebui sa reprezinte corpul profesional al judecatorilor, fiind ignorata deopotriva si cutuma respectata inca de la infiintarea Consiliului, de a se alege un judecator in functia de presedinte”, mai spune UNJR.

UNJR solicita judecatorilor sa isi exprime vointa in cadrul adunarilor generale si isi exprima sprijinul pentru toate actiunile magistratilor ce se preconizeaza in viitorul apropiat, care vizeaza apararea statutului si a independentei lor si cenzurarea modului in care unii membri CSM isi exercita mandatul.Totodata, UNJR anunta ca va apela la toate mijloacele premise de lege pentru ca CSM sa constientizeze si sa-si indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei.

Si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a anuntat, sambata, ca nu este de acord cu alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si a decis convocarea, miercurea viitoare, a Consiliului Director in vederea discutarii acestei probleme, se arata intr-un comunicat al AMR citata de Agerpres. In sedinta de vineri a plenului CSM, Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa presedinte, devenind primul procuror care ocupa functia de presedinte al Consiliului.

Potrivit comunicatului dat presei, „Asociatia Magistratilor din Romania considera un lucru nefiresc si nelalocul lui alegerea in functia de presedinte al organismului care garanteaza independenta justitiei a unui procuror a carui activitate este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei. Controlul ierarhic exercitabil conform Constitutiei asupra unei persoane care conduce o institutie reprezinta o forma de control asupra institutiei insesi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro