Sari direct la conținut

Monica Pop după întâlnirea managerilor de spitale cu Viorica Dăncilă: "Nu s-a ajuns la o concluzie. Lia Olguța Vasilescu a spus că nu este impresionată de greva anunțată de sindicate"

HotNews.ro

Managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop, a declarat, luni, în urma discuţiilor de la Guvern, la care participă managerii a zeci de spitale din țară, că s-a decis constituirea unui grup de lucru, fără a se ajunge la o concluzie. Discuţiile de la guvern continuă la această ora, în absenţa premierului Viorica Dăncilă, care a plecat la o altă întâlnire, relatează News.ro.

Monica Pop a spus că au fost făcute mai multe propuneri, una dintre ele fiind diferenţierea sporurilor medicilor pentru gărzi, în funcţie de spital, ea argumentând că doctorii din spitalele din oraşele mici fac doar triajul pacienţilor, în timpul gărzilor: „Au fost făcute mai multe propuneri şi s-a decis constituirea unui grup de lucru, fără a fi luată o decizie astăzi. Am spus că sporurile trebuie să fie diferenţiate, nu este normal să aibă acelaşi spor un medic de la Fundeni şi un medic de la spitalul din Lehliu, de exemplu”, a declarat managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop.

Managerul Spitalului de Oftalmologie a mai precizat că, în timpul discuţiilor, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că „cifra se se poate modifica, sporurile nu se pot schimba”, că managerii spitalelor trebuie să se încadreze în sporurile stabilite şi că „nu este impresionată” de greva anunţată de către sindicatele din sănătate.

Discuţiile de la Guvern, la care participă managerii a zeci de spitale din toată ţara, continuă, în absenţa premierului Viorica Dăncilă, care a plecat la o altă întâlnire. La discuţiile cu directorii spitalelor sunt prezenţi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, secretarul de stat Sevil Shhaideh şi Darius Vâlcov, consilier al premierului, a mai precizat Pop.

Discuţiile de la Palatul Victoria pe tema problemelor legate de salariile angajaţilor din sănătate au început la ora 13:00.

La începutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, premierul le-a solicitat miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor ca până la sfârşitul săptămânii să identifice problemele care apar în sistemul de sănătate, pentru a putea fi găsite soluţii. „În cadrul acestei şedinţe, vreau să rog pe doamna ministru al Sănătăţii, doamna ministru al Muncii, domnul ministru al Finanţelor Publice să identifice, până la sfârşitul acestei săptămâni, problemele care apar în sistemul de sănătate, să găsim soluţii”, a afirmat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Grevă generală în sistemul sanitar pe 11 mai

Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat joia trecută, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu.

Citește și: Grevă generală în sistemul sanitar pe 11 mai. Sindicatele acuză un „haos general” după aplicarea noii legi a salarizării

Angajații din sistem sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca „foarte multe salarii să fie scăzute”. Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

„Sunt foarte multe salarii scăzute, de la câteva zeci de lei până la 1.300 – 1.400 de lei”, a precizat Iulian Pope, care acuză un „haos general” în salarizarea din sistem.

Pe 26 aprilie, angajații din sistemul sanitar vor organiza un miting de protest în București, la care sunt așteptate cel puțin 10.000 de persoane.

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro au susținut, în ultimele săptămâni, că veniturile lor nete vor scădea în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu aproape o lună. (Pe larg aici)

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro