Sari direct la conținut

Moody`s: Bancile din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane pe pierderi si in 2013

HotNews.ro

Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor continua sa inregistreze pierderi si in 2013, estimeaza analistii de la Moody Investors Service. Creditorii din Ungaria si Romania sunt afectati de dependenta de finantarea de la bancile-mama, a declarat Simone Zampa, senior analist la Moody, intr-un interviu telefonic acordat din Londra si preluat de presa straina.

Spre deosebire de tarile citate mai inainte, bancile din Cehia, Slovacia si Polonia au ca sursa principala de finantare propriile depozite, astfel ca acestea vor putea sa isi pastreze profitabilitatea. Cei mai mari creditori din estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank si-au redus costurile semnificativ pentru a compensa costurile cu provizioanele privind creditele neperformante si pentru a indeplini cerintele de capital, mai arata sursa citata.

Sectorul bancar din Romania a publicat pierderi pentru ultimii trei ani, in timp ce cresterea creditelor neperformante in Slovenia au determinat speculatii potrivit carora acest stat va avea nevoie de un plan de salvare.

„Mediul de operare pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil provocator si va continua sa fie expus la riscuri externe, in principal, legate de evolutiile din zona euro”, a mai spus Zampa.

Cele 40 de banci de pe piata locala au cumulat anul trecut o pierdere neta de circa 2,1miliarde de lei (476 mil. euro), in crestere de aproape trei ori fata de rezultatul negativ inregistrat in 2011, anunta ZF.ro. Este cea mai mare pierdere inregistrata de sistemul bancar de la inceputul crizei, aceasta fiind consecinta exploziei creditelor neperformante care au ajuns la o pondere de peste 18% la sfarsitul lui 2012.

In aceste conditii, sistemul a incheiat anul trecut cu o rentabilitate negativa a capitalului de 5,4%. In 2011 pierderile au insumat 777 mil. lei, iar in 2010 circa 516 mil. lei.

Sistemul bacar se confrunta si cu o inrautatire a portofoliului de credite in conditiile in care aproximativ 20% din imprumuturi au devenit neperformante in ultimii ani. Potrivit datelor BNR, in 2012 rata creditelor neperformate a urcat cu aproape 4 puncte procentuale, la 18,2% la nivel de sistem, aceasta crestere fiind insotita din pacate si de o evolutie deloc buna a soldului creditelor nou acordate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro