Sari direct la conținut

Moscova amenință explicit, pentru prima dată, că va considera „conflict armat direct” cu țările NATO sau UE dacă pun în aplicare planul lui Macron și Starmer. „Vom răspunde prin toate mijloacele disponibile”

HotNews.ro
Moscova amenință explicit, pentru prima dată, că va considera „conflict armat direct” cu țările NATO sau UE dacă pun în aplicare planul lui Macron și Starmer. „Vom răspunde prin toate mijloacele disponibile”
Șefa Departamentului de Informare și Presă al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unei conferințe de presă, la Moscova, 11 martie 2025. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Desfășurarea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina, idee asupra căreia insistă Franța și Marea Britanie în eventualitatea unui acord de pace între ucraineni și ruși, este „total inacceptabilă”, astfel că Rusia va considera țările participante la o asemenea forță ca fiind implicate într-un „conflict armat direct” cu Moscova, a reiterat joi purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, potrivit agențiilor AFP și EFE.

„Desfășurarea unor unități ale forțelor armate ale altor state în Ucraina, indiferent sub ce steag ar fi, este absolut inacceptabilă pentru țara noastră”, a afirmat Maria Zaharova, citată de Agerpres.

O asemenea desfășurare „ar însemna implicarea acestor țări într-un conflict armat direct cu țara noastră, căruia noi îi vom răspunde prin toate mijloacele disponibile”, a adăugat reprezentanta Ministerului rus de Externe, comentând astfel ideea unor țări europene aliate ale Ucrainei de a trimite în țara devastată de război un contingent de menținere a păcii în cazul unui acord de încetare a ostilităților cu trupele Moscovei.

„Considerăm că simplul fapt de a evoca astfel de intenții constituie o provocare flagrantă, care nu urmărește soluționarea conflictului, ci întreținerea unor iluzii nesănătoase și nefaste în rândul înalților responsabili ai regimului de la Kiev”, a continuat Maria Zaharova.

Reuniune organizată sâmbătă de Starmer

Rusia a transmis deja de mai multe ori că se opune desfășurării pe teritoriul ucrainean a unor trupe din țări NATO sau UE aliate ale Ucrainei și care ar dori astfel să ofere acesteia o formă de garanție de securitate.

Acum este însă prima dată când Moscova avertizează că va considera o asemenea desfășurare ca fiind echivalentul unei agresiuni militare.

Premierul britanic Keir Starmer va găzdui sâmbătă o reuniune prin videoconferință asupra Ucrainei cu mai mulți șefi de stat și de guvern, demers în continuarea summitului din 2 martie, la finalul căruia a anunțat formarea unei „coaliții a voluntarilor” dispuși să contribuie la un contingent de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia („Coaliția Bunăvoinței”).

Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron aduc insistent în discuție tema trimiterii unor trupe de menținere a păcii în Ucraina ca garanție de securitate pentru această țară, în pofida declarațiilor repetate ale Rusiei că se opune prezenței trupelor străine pe teritoriul ucrainean.

Pe de altă parte, Franța și Regatul Unit doresc ca o asemenea forță de menținere a păcii să beneficieze de protecția SUA, în timp ce administrația președintelui american Donald Trump consideră că oferirea unor garanții de securitate Ucrainei trebuie să revină exclusiv europenilor.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro