Moscova amenință Occidentul cu un „răspuns dur” pentru confiscare a activelor rusești. Avertismentul Kremlinului
„Rusia va trata statele occidentale ca pe niște hoți”, avertizează purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de Reuters. Reacția vine în contextul în care Consiliul European a convenit luni asupra unui set de noi măsuri care vizează profiturile provenite din activele înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei, deschizând posibila cale pentru ca veniturile să fie în cele din urmă redirecționate către Ucraina.
Răspunsul Rusiei la confiscarea de către Occident a activelor sale va fi „dur”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a transmis agenția de presă rusă TASS, preluată de Reuters.
„Acesta este furt: este însușirea a ceva ce nu vă aparține”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters.
„Având în vedere că țara noastră a calificat acest lucru drept furt, atitudinea față de statele occidentale va fi ca față de niște hoți”, a adăugat Zaharova.
UE a propus confiscarea a 15 miliarde de euro care să meargă la reconstrucția Ucrainei
Consiliul European a convenit luni asupra unui set de noi măsuri care vizează profiturile provenite din activele înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei, deschizând posibila cale pentru ca veniturile să fie în cele din urmă redirecționate către Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
Țările occidentale au imobilizat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele Băncii Centrale a Rusiei la începutul invaziei la scară largă. De atunci, Washingtonul, Bruxelles-ul și Kievul au discutat modalități legale de canalizare a acestor fonduri pentru a ajuta eforturile de reconstrucție ale Ucrainei, dar nu au ajuns încă la o concluzie definitivă.
Națiunile din Grupul celor Șapte (G7) s-au angajat ca activele rusești aflate în jurisdicțiile lor să rămână înghețate până când Moscova va plăti despăgubiri de război Ucrainei.
UE a propus astfel luni un plan de confiscare a aproximativ 15 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari) din profiturile preconizate generate de activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei și de transferare a acestora în Ucraina.
Comisia Europeană a estimat că planul ar genera aproximativ 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) anual, sau 15 miliarde în perioada 2023-2027.
Planul ar avea cel mai direct impact asupra Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia care deține active rusești în valoare de aproximativ 191 de miliarde de euro (205 miliarde de dolari).
Consiliul European a declarat luni că depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) care dețin active de peste 1 milion de euro (1,07 milioane de dolari) de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să separe orice profit generat de conturile primare.
Veniturile trebuie să fie izolate și monitorizate și nu pot fi cedate.
Decizia este următorul pas care ar putea permite ca o parte din activele rusești înghețate să fie în cele din urmă redirecționate pentru a ajuta la plata reconstrucției Ucrainei, a declarat Consiliul European.
Fondurile ar putea fi canalizate prin bugetul UE în viitor.