Sari direct la conținut

Moscova ar fi înscenat atacul cu drone asupra Kremlinului. Argumentele aduse de analişti

HotNews.ro
Urmele exploziei, in stanga sus langa scara, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Urmele exploziei, in stanga sus langa scara, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guvernul Rusiei – care acuză Ucraina că ar fi vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin – este cel care ar fi organizat marţi noapte atacul cu drone deasupra Kremlinului, cu „intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă” în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, consideră analiştii de la Institutul american pentru Studiul Războiului.

Potrivit think tank-ului american, autorităţile ruse ar fi luat recent măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în țară, chiar şi la Moscova, astfel că este extrem de puţin probabil ca două drone să fi trecut prin „multiplele straturi de apărare antiaeriană şi să fi explodat sau să fi fost doborâte chiar deasupra Kremlinului, oferind imagini spectaculoase surprinse de mai multe camere de supraveghere”.

„Ar fi o mare ruşine pentru Rusia”

Imagini geolocalizate în ianuarie 2023 arată că autorităţile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri defensive în jurul oraşului.

ISW consideră că un atac care nu a putut fi detectat de aceste sisteme de apărare antiaeriană, reuşind să atingă o ţintă atât de importantă precum Palatul Senatului din Kremlin, „ar fi o mare ruşine pentru Rusia”.

Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar reacţiile oficiale ruse s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzaţii.

Dacă atacul cu drone nu ar fi fost organizat pe plan intern şi ar fi avut loc neaşteptat, „este foarte posibil ca răspunsul oficial al Rusiei să fi fost iniţial mult mai dezorganizat” şi nu la fel de coerent şi atât de fără echivoc în calificarea atacului, adaugă ISW.

„Prezentarea rapidă şi coerentă a unei naraţiuni oficiale ruseşti despre atac sugerează că Rusia a înscenat acest incident foarte aproape de Ziua Victoriei, 9 mai, pentru a prezenta războiul ca fiind existenţial pentru publicul său intern”, apreciază analiştii americani.

Ei subliniază că unii bloggeri naţionalişti ruşi s-ar fi folosit de atacul cu drone deasupra Kremlinului pentru a face apel la o escaladare a războiului din partea Rusiei, în pofida faptului că Moscova nu are în prezent capacitatea militară de a face asta.

„Kremlinul ar putea planifica desfăşurarea altor operaţiuni sub steag fals şi intensifica dezinformarea înainte de începerea contraofensivei ucrainene pentru a creşte sprijinul intern pentru război”.

VIDEO Explozia deasupra Kremlinului

O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului, autoritățile ruse acuzând miercuri că forțele armate ucrainene ar fi încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu drone.

Înregistrarea video filmată în timpul nopții a fost distribuită inițial miercuri dimineața pe un grup de Telegram al locuitorilor unui cartier aflat de cealaltă parte a râului Moskva față de Kremlin, fiind ulterior preluată de presa de stat rusă.

Ulterior, pe rețelele de socializare a apărut și o filmare cu momentul loviturii:

„Regimul de la Kiev a încercat să lovească cu vehicule aeriene fără pilot reședința de la Kremlin a președintelui Federației Ruse. Două vehicule aeriene fără pilot erau îndreptate spre Kremlin”, a transmis Kremlinul, printr-un comunicat, spunând că dronele au fost doborâte „ca urmare a acțiunilor în timp util întreprinse de armată și serviciile speciale cu utilizarea sistemelor radar de război”.

Același comunicat mai precizează că „în urma actului terorist, președintele Federației Ruse nu a fost rănit. Programul său de lucru nu s-a schimbat, continuă ca de obicei”.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro