Sari direct la conținut

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Bulgariei pe tema crizei apei în vestul ţării

HotNews.ro
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Bulgariei pe tema crizei apei în vestul ţării

Guvernul bulgar de centru-dreapta condus de Boiko Borisov se va confrunta cu o moţiune de cenzură săptămâna viitoare, în urma crizei în alimentarea cu apă în vestul ţării din ultimele două luni, scrie Agerpres, citând Reuters. Criza apei a provocat proteste publice şi urmărirea penală a unui ministru, care a demisionat între timp.

Moţiunea a fost depusă de Partidul Socialist (BSP), principala formaţiune de opoziţie, la zece zile după ce procurorii l-au inculpat pe ministrul Mediului, Neno Dimov, care a demisionat între timp. El a fost pus sub acuzare pentru management defectuos deliberat în legătură cu restricţiile severe în alimentarea cu apă în zona oraşului Pernik, criză care nu a fost încă rezolvată.

„Adresez un apel oricui doreşte schimbarea, răsturnarea acestui guvern şi schimbarea modelului de guvernare – să ne unim pentru că există teme care sunt mai presus de noi. Aer curat, apă curată, hrană curată – sunt teme care ne pot uni”, a declarat lidera socialiştilor bulgari, Kornelia Ninova.

Moţiunea constituie a patra tentativă din ultimele 12 luni a socialiştilor de a demite Guvernul de coaliţie condus de Boiko Borisov. Ca şi precedentele, şi aceasta are şanse reduse de a fi adoptată, având în vedere că guvernul dispune de o mică majoritate în legislativ.

Socialiştii, care deţin 79 din totalul de 240 de mandate din parlament, au anunţat că au obţinut sprijinul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (partidul etnicilor turci), însă acesta nu va fi suficient pentru demiterea guvernului.

Bulgaria se confruntă cu probleme serioase de mediu, precum poluarea aerului din cauza emisiilor industriale, poluarea râurilor şi despădurire.

Procurorii spun că fostul ministru al Mediului Neno Dimov a permis ca din rezerva de apă de la barajul care furnizează apă potabilă oraşului Pernik şi localităţilor din jur să fie alimentaţi consumatori industriali, deşi fusese informat încă de la începutul lui 2018 că nivelul apei era în scădere. Dacă va fi găsit vinovat, fostul ministru ar putea fi condamnat la 8 ani de închisoare. Dimov a negat acuzaţiile, punând criza apei pe seama vremii secetoase şi a managementului defectuos al serviciului local de apă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro