Motivele cele mai importante pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații
Femeile au o speranță de viață mai mare decât cea a bărbaților: astfel, în 2021, speranța de viață medie a femeilor la nivel global a fost de 73,8 ani, iar a bărbaților de 68,4 ani. În România, în 2021, speranța de viață a femeilor era de 76,6 iar cea a bărbaților de 69,2 ani. Cercetătorii au încercat să explice această diferență, recurgând la studii care au corelat date privind starea de sănătate a ambelor sexe de pe tot parcursul vieții.
Există o serie întreagă de posibile motive pentru care femeile tind să trăiască în medie mai mult decât bărbații, o parte explicată prin diferențele genetice înăscute dintre sexe, o altă parte derivată din stilul de viață al femeilor și bărbaților. Iată câteva dintre acestea!
1. Statura diferită a femeilor față de cea a bărbaților
O posibilă explicație a faptului că femeile trăiesc mai mult decât bărbații este statura diferită a ambelor sexe. Astfel, cu cât un organism este mai mare cu atât crește riscul dezvoltării anomaliilor ca urmare a numărului mai mare de procese de multiplicare celulară. În plus, consumul de energie este mai crescut ceea ce poate duce la o deteriorare mai accelerată a organelor și sistemelor.
De altfel, un studiu amplu al Universității din Bath a arătat că diferența în ceea ce privește speranța de viață este caracteristică mai multor specii de mamifere. După analiza a 101 specii, la 60 la sută dintre acestea cercetătorii au observat că femelele trăiesc în medic cu 18% mai mult decât masculii.
2. Structura hormonală diferită
Sexul feminin este caracterizat de prezența în cantități mari a estrogenului, pe când sexul masculin are drept hormon principal testosteronul. Unul dintre principalele avantaje ale estrogenului este faptul că oferă protecție cardiovasculară suplimentară femeilor. Aceasta se diminuează doar după intrarea în perioada de menopauză ceea ce face ca femeile să aibă o protecție suplimentară în medie de 10 ani față de bolile cardiovasculare comparativ cu bărbații. Riscul bolilor cardiovasculare crește mai ales după 40 de ani. Conform studiilor, înainte de menopauză, femeile au un risc de 3 ori mai mic decât bărbații de a face o boală cardiovasculară.
În plus, estrogenii oferă și o dispunere diferită a grăsimilor la femei față de bărbați: astfel, țesutul gras este preponderent subcutanat la femei, pe când la bărbați este în zona abdominală, această dispunere în zona viscerală fiind un factor de risc crescut pentru bolile de inimă și ale vaselor de sânge.
3. Dezvoltarea diferită a lobului frontal la cele două sexe
De-a lungul timpului, specialiștii au observat faptul că, la reprezentanții sexului masculin, ritmul de dezvoltare a lobului frontal al creierului, responsabil pentru evaluarea riscurilor unei acțiuni și luarea deciziilor, este mai lent decât la femei.
Astfel, acesta ar putea fi un posibil motiv pentru implicarea în situații riscante mai degrabă a băieților decât a fetelor. Așa se explică și multe dintre accidente sau dintre actele de violență, mai frecvente în rândul tinerilor bărbați. Situația este similară și pentru adoptarea unor obiceiuri de consum periculoase precum fumatul sau alcoolul, mai frecventă la băieți decât la fete.
4. Bolile pe care le fac femeile sunt mai puțin periculoase
Un aspect constatat de specialiștii care analizează diferențele în ceea ce privește speranța de viață a celor două sexe este faptul că, deși trăiesc mai mult, femeile nu sunt neapărat mai sănătoase, având mai episoade de boală și mai multe zile de îngrijire medicală decât bărbații.
Este așa-numitul paradox morbiditate-mortalitate, femeile fiind afectate mai degrabă de boli cronice precum artrita sau migrenele, dar care nu au un potențial letal. Pe de altă parte, bărbații sunt cei mai afectați de bolile cardiovasculare grave. Pe lângă structura hormonală care îi predispune la astfel de afecțiuni, există și o altă explicație: neglijarea stării de sănătate și a vizitelor regulate la medic.
Obezitatea, sedentarismul, valorile crescute ale colesterolului și ale tensiunii arteriale, alături de fumat și excesul de alcool cresc suplimentar riscul de afectare cardiovasculară. Cât privește cancerele, și aici balanța înclină spre bărbați: unul din doi bărbați va face cancer de-a lungul vieții, pe când la femei proporția este de una la 3 femei. Posibile explicații ar fi diferențele genetice care fac ca femeile să compenseze mai bine mutațiile, dar și aspecte ale stilului de viață.
Cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health au descoperit că fumatul, mult mai frecvent la bărbați, a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și cancere de plămâni.
5. Femeile se îngrijesc mai bine de sănătatea lor mentală
Și fac acest lucru în primul rând având un cerc mai larg de prieteni și mai multe conexiuni sociale decât bărbații. Un studiu mai vechi al Universității Brigham Younga arătat faptul că persoanele care au legături sociale durabile au un risc cu 50 % mai mic de deces decât cele care au tendința să se izoleze.
Iar bărbații sunt cei care intră mai frecvent în această ultimă categorie. În plus, deși depresia tinde să fie mai frecventă în rândul femeilor, riscul de sinucidere rămâne mai ridicat la bărbați, o posibilă explicație fiind faptul că aceștia nu solicită la timp sfatul unui specialist din cauza normelor culturale: discutarea problemelor mentale și solicitarea ajutorului sunt încă adevărate tabuuri.
De altfel, femeile se îngrijesc mai bine decât bărbații și în ceea ce privește sănătatea fizică, studiile arătând faptul că femeile ajung regulat la medic pe când bărbații au tendința de a evita programele anuale de screening.
6. Femeile au doi cromozomi X, iar bărbații doar unul
Structura genetică a celor două sexe ar putea fi o explicație pentru speranța de viață diferită. Astfel, femeile au doi cromozomi X, iar bărbații doar unul.
În acest context, mutațiile genetice sau anomaliile de la nivelul unui comozom X pot fi compensate la femei printr-o informație genetică nealterată de la nivelul celuilalt cromozom. La bărbați, acest lucru nu este posibil în prezența unui singur cromozom X și a unuia Y. Diferențele genetice dintre sexe ar putea fi explicația unui sistem imunitar mai slab la bărbați, pe fondul unui risc mai mare de mutații genetice.
Un risc mai mare de anomalii poate explica riscul crescut de oprire în evoluție a feților de sex masculin, dar și tulburările de dezvoltare care pot scurta speranța de viață.
Ce pot face bărbații ca să-și prelungească speranța de viață?
Dacă în privința structurii genetice și hormonale nu se poate acționa deocamdată, adoptarea unui stil de viață sănătos este accesibilă oricui și este de dorit, mai ales în cazul persoanelor care au în familie cazuri de boli cardiovasculare, diabet sau cancere.
Astfel, pentru a-și prelungi speranța de viață, bărbații ar trebui să adopte câteva reguli simple, care pot reduce riscul de deces. Printre cele mai importante se numără:
- menținerea greutății optime și eliminarea excesului ponderal, în situația în care acesta se instalează;
- adoptarea unei diete echilibrate, pe bază de pește, vită, curcan, legume, fructe, cereale integrale, nuci și leguminoase;
- combaterea sedentarismului prin adoptarea unui program de mișcare regulată (cel puțin 150 de minute săptămânale de mișcare susținută);
- combaterea stresului și adoptarea unor programe de relaxare, după perioade de stres intens;
- repectarea unui program optim de somn;
- vizita anuală la medic pentru analize de sânge și investigații care pot pune în evidență de exemplu valorile crescute ale colesterolului și tensiunii arteriale;
- evitarea fumatului, excesului de alcool și a substanțelor interzise;
- evitarea izolării și cultivarea relațiilor sociale de calitate.
Sursa foto: Dreamstime.com