Sari direct la conținut

Motivele secretizării costurilor deplasărilor oficiale sunt secrete – răspunsul Guvernului

HotNews.ro
Klaus și Carmen Iohannis se îmbarcă în avion, Foto: AGERPRES
Klaus și Carmen Iohannis se îmbarcă în avion, Foto: AGERPRES

Nici Guvernul nu vrea să răspundă la întrebarea de ce costurile zborurilor oficiale externe ale înalților demnitari sunt confidențiale. Executivul a intrat în cercul vicios al secretizărilor și susține că și motivele care au stat la baza secretizării costurilor privind deplasările externe au fost clasificate.

Hotnews.ro a transmis o solicitare către Guvernul României în care cere informații în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice. Este vorba despre hotărârile de guvern secretizate care reglementează cadrul de organizare a deplasărilor externe ale înalților demnitari.

La întrebările HotNews.ro în ce an au fost secretizate aceste hotărâri de guvern și care au fost motivele care au stat la baza secretizării acestora, Guvernul a răspuns:

  • 1) „Hotărârea Guvernului nr.755/1998, cu modificările și completările ulterioare, este un act normativ cu caracter militar, adoptat potrivit art.107 alin.(4) teza ultimă din Constituția României (devenit art.108 în Constituția României, republicată), care a fost comunicat exclusiv instituțiilor interesate, cu atribuții de punere în aplicare a acesteia. Informațiile conținute de hotărârile de guvern în cauză au fost clasificate cu prilejul elaborării/modificării lor, de către instituțiile inițiatoare, conform art.19 alin.(1) din Legea nr.182/2002;
  • 2) Motivele/temeiurile care au stat la baza secretizării respectivelor hotărâri de Guvern se regăsesc în listele instituțiilor inițiatoare, prevăzute de art.7 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin H.G. nr.585/2002.
  • Menționăm că informații detaliate referitoare la H.G. nr.755/1998 cu modificările și completările ulterioare sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor, acestea încadrându-se în situația prevăzută de art.12 alin.(1) lit.a) din Legea nr.544/2001”.

De menționat că Legea nr. 182/2002, art.19 prevede că mai multe instituții sunt împuternicite să atribuie nivelurile de secretizare a informațiilor. Potrivit aliniatului 1, invocat în răspunsul Guvernului, instituția care a dispus secretizarea documentului este cea a președintele României.

Reamintim că administrația prezidențiala a refuzat să răspundă de ce sunt confidențiale costurile deplasărilor externe și costurile pentru închirierea aeronavelor private cu care președintele se deplasează în străinătate.

Documentul oficial pe care l-a invocat administrația prezidențială este o hotărâre de Guvern nr. 755 din 1998 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, cu modificările și completările ulterioare și clasificate secret de serviciu.

De menționat este că HG nr. 755/1998 nu se află în Monitorul Oficial acesta fiind un document secretizat. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că acest HG din 1998 a fost secretizat în 2010 de către guvernul condus de Emil Boc.

Prima oară când a apărut în presă secretizarea costurilor unor deplasări în interes de serviciu a unui înalt demnitar al statului român a fost în 2013. Președintele Traian Băsescu a efectuat o vizită de lucru la Bratislava cu un avion închiriat de la Țiriac Air.

Toate cele trei HG-urile nu sunt de găsit în Monitorul Oficial. Practic costurile deplasărilor în interes de serviciu și efectuate din bani publici au un cadru legal ținut la secret și care permite politicienilor să cheltuiască după bunul plac fără un mecanism de control.

Reamintim că Administrația prezidențiala a transmis printr-un comunicat de presă prin care preciza ca detaliile și costul zborului pe care l-a efectuat Klaus Iohnnis în Japonia cu o aeronavă privată sunt clasificate drept secrete de stat.

Totodată Administrația Prezidențială emite anual un raport general privind costurile vizitelor oficiale efectuate de președintele României.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro