Motivul pentru care Donald Trump a suspendat sprijinul militar acordat Ucrainei, dezvăluit de unul dintre principalii consilieri de la Casa Albă

SUA au suspendat ajutorul militar pentru Ucraina ca parte a unei campanii de presiune pentru a-l convinge pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să accepte demararea negocierilor de pace cu Rusia, a declarat marți consilierul principal al președintelui american Donald Trump, Jason Miller, pentru CNN.
„Președintele Trump este singura persoană, singura persoană care vorbește despre oprirea crimelor, iar uneori liderii pot folosi morcovul, alteori pot folosi bățul”, a spus Miller.
„Și în acest caz, cred că președintele Trump folosește astfel de tactici puternice pentru a-i transmite punctul său de vedere președintelui Zelenski, și anume că președintele Trump vrea să oprească uciderile. Zelenski trebuie să se întoarcă la masă. Trebuie să ia asta în serios”, a precizat consilierul.
Mai multe agenții internaționale de presă au relatat că Trump a ordonat luni, 4 martie, oprirea imediată a tuturor ajutoarelor militare pentru Ucraina, decizie care vizează inclusiv livrări de arme și muniții în valoare de peste 1 miliard de dolari.
Premierul polonez Donald Tusk a confirmat marți că ajutorul militar american a fost într-adevăr suspendat, invocând rapoarte primite de la frontiera poloneză. „Aceasta este o urgență”, a declarat Tusk, potrivit The Kyiv Independent.
„Informațiile care vin de la frontieră, de la centrul nostru logistic, confirmă declarațiile părții americane”, a afirmat Tusk în deschiderea ședinței de guvern săptămânale, referindu-se la situația de la centrul logistic de la Jasionka, lângă Rzeszow, în sud-estul țării. „Prindeți-vă centurile de siguranță, intrăm într-o zonă de turbulențe”, a avertizat Donald Tusk, apreciind că situația este „foarte gravă”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, a adăugat că SUA nu s-au consultat cu niciunul dintre aliații săi din NATO înainte de suspendarea sprijinului militar.
Decizia administrației de la Washington urmează întâlnirii aprinse din Biroul Oval, de vineri, dintre Trump, Zelenski și vicepreședintele american JD Vance, care s-a încheiat cu anularea semnării planificatului acord SUA-Ucraina privind mineralele rare.
După disputa de săptămâna trecută de la Casa Albă, unii oficiali americani și parlamentari republicani și-au intensificat criticile la adresa lui Zelenski, unii sugerând chiar, cum este și cazul secretarului de stat Marco Rubio, că liderul ucrainean ar trebui să demisioneze.
Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, SUA au acordat Ucrainei un ajutor în valoare de 119,8 miliarde de dolari, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei (în 2022), inclusiv 67,1 miliarde de dolari în ajutor militar, 49 de miliarde de dolari în ajutor financiar și 3,6 miliarde de dolari în sprijin umanitar.