"Motor!” pentru Aristoteles Workshop 2010 la Vama, în Bucovina
Duminică, 1 august, la Vama, în Bucovina, începe cea de-a cincea ediţie a programului anual unic de training de dezvoltare şi producţie de film documentar ARISTOTELES WORKSHOP 2010. Peste 120 de tineri au aplicat în primăvara aceasta pentru a participa la cea de-a cincea editie a AW, majoritatea din Europa Centrală şi de Est. Au fost selectaţi 16 candidaţi: sase români, cinci unguri, trei cehi şi doi polonezi. Studentii europeni vor petrece în Vama cinci săptămâni pentru a-si realiza filmele documentare, în perioada 1 august – 5 septembrie
Premiul pentru cel mai bun film este de 3000 de euro, acordat de Insitutul Cultural Român (ICR) pentru al doilea an consecutiv, după ce în 2009 a fost înmânat documentarului ”Căutare”, premiat la Festivalul de film de la Cannes, 2010.
În 2010, cea de- a V-a ediţie a Aristoteles Workshop (AW) va fi organizată sub umbrela unui consorţiu format din AWA (Aristoteles Workshop Association), UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică – Bucureşti, România), FAMU (Academia de Artă Cinematografică – Praga, Republica Cehă) si SZFE (Universitatea de Teatru, Film şi Televiziune – Budapesta, Ungaria), consortiu recunoscut şi sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene, special creat pentru acest workshop.
Deşi, pentru prima dată, workshopul a primit dosare de înscriere şi de la tineri din S.U.A , Australia sau India, targetul de dezvoltare de film documentar a fost şi rămâne Europa Centrală şi de Est, cei 120 de inscrisi reprezinta aceasta zona geografica. Din cei 16 candidaţi selectati 12 sunt studenţi sau absolvenţi ai universităţilor consorţiului proaspăt fondat.
Workshopul cuprinde patru etape. Prima, care presupune trainingul studentilor selectati, va cuprinde teme ca stilul narativ şi strategii, cu trainerul Thierry Garrel, urmate de perspectiva autorului, camera, lumină, sunet, abordare vizuală, planificare, calendar de producţie. În această fază se va organiza o sesiune de pitching, moderată de trainerul Marijke Rawie, în care studentii îsi vor susține proiectele în prezenţa directorului general al televiziunii ARTE France, Jean Rozat, şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, a tuturor celorlalţi experţi internaţionali invitaţi (Nino Kirtadze, Rafi Pitts, John Appel, Martichka Bozhilova si Adina Pintilie) şi a unor apreciati critici de film români, jurnalisti de presă scrisă si audio-vizual.
În cea de-a doua etapă va avea loc producţia proiectelor alese, de la treatment, cercetare, prospecţie si filmare, despre decizia corectă privind ceea ce se filmează, ţinând cont de faptul că pre-producţia şi planificarea influenţează procesul de editare.
Editarea este cea de-a treia etapă parcursă de participantii la workshop. Despre dezvoltarea documentarului în studioul de montaj, conţinutul creativ şi treatmentul vizual va vorbi trainerul Maarten Roos. Participanţii vor fi asistaţi pe parcursul realizării montajului brut şi după finalizarea acestuia.
Cea de-a patra etapă este finisarea documentarului. Evaluarea finală va fi făcută de un juriu format din reprezentanţi ai televiziunii ARTE şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, experţi internaţionali şi reprezentanţi ai mass-media specifice. Înmânarea premiului ICR va avea loc după vizionarea celor patru filme în sala de cinema din Gura Humorului.
Training-ul de care studentii vor beneficia în cadrul AW urmăreşte formarea capacităţii autoriale bazate pe inovaţie, spirit independent, abordare creativă a provocărilor şi asumarea riscurilor, astfel încât idei originale să fie traduse în filme documentare excepţionale. El este oferit de experţii internaţionali: Thierry Garrel, Nino Kirtadze, Rafi Pitts, Marijke Rawie, John Appel, Martichka Bozhilova, Adina Pintilie şi Maarten Roos.
Workshop-ul este co-finanţat de televiziunea ARTE, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Programul MEDIA al Uniunii Europene, şi este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), AVIS şi iStyle.
AWA este producatorul unor documentare care au primit aprecierea publicului si a juriilor internationale, fiind finaliste în selecia oficiala sau câstigatoare ale unor festivaluri de marca.
În 2010, trei dintre cele patru filme documentare produse la Aristoteles Workshop 2009 au fost selectate la festivaluri internaţionale de film renumite. Căutare, regizat de Ionuţ Piturescu, a reprezentat România în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a festivalului de film de la Cannes şi a luat premiul secţiunii. Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc, a fost selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Intenaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia, din aprilie. Femei pe pânză, regizat de Otilia Babără, a fost selectat în secţiunea principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinau, Republica Moldova, în mai, unde a câştigat Premiul pentru debut, oferit de Uniunea Cineaştilor din Moldova. În anii precedenti, AW a mai produs documentare selecate si premiate la festivaluri internationale, printre care: “Nu te supara, dar…” (r: Adina Pintilie), “Bar de zi si alte povestiri” (r: Corina Radu), “Ciobanul Zburator” (r: Cătălin Muşat).