Mugur Isarescu le cere notarilor preturile tranzactiilor imobiliare. Notarii spun ca din octombrie 2007 sunt ignorati de BNR in aceasta privinta
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ca va cere notarilor sa furnizeze BNR date despre tranzactiile din piata imobiliara. „O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea”, a spus Mugur Isarescu, citat de NewsIn.
In prezent, Institutul National de Statistica (INS) nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, care au crescut cu aproape 400% in zona capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor anilistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.
Cererea de locuinte a sporit si cererea de credite imobiliare si ipotecare, ca urmare a cresterii veniturilor salariale si a scaderii dobanzilor bancare, in urma temperarii inflatiei, mai scrie NewsIn.
UNNPR: Din octombrie 2007 suntem ignorati de BNR in aceasta problema
Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) au declarat ca din octombrie 2007 se straduiesc sa obtina o intalnire cu Isarescu pentru a discuta aceste probleme.
„Din octombrie 2007, Camera Notarilor Publici din Bucuresti, care este cea mai mare camera notariala din tara, a facut circa 3-4 adrese catre guvernatorul BNR, pe aceasta tema. Am solicitat sa avem o intalnire in care sa prezentam date cu privire la numarul si valoarea tranzactiilor imobiliare, la valoarea expertizelor imobiliare care privesc terenuri, case (ne referim aici la pretul minim pe metrul patrat) si nu ne-au raspuns. Ne-au ignorat pana la decizia de astazi. Saptamana viitoare cand ne vom intalni ii vom pune la dispozitie toate statisticile cu privire la tranzactiile imobiliare”, a declarat pentru HotNews.ro, Alin Briceag, editor de imagine al UNNPR.
UNNPR: Onorariul notarului scade de la 1,75% pana la 0,5% din pretul tranzactiei cu cat creste pretul vanzarii
In privinta castigurilor obtinute de notari in urma tranzactiilor intermediate, reprezentantii UNNPR spun ca nu exista o evidenta in aceasta directie.
„La o tranzactie, notarul castiga onorariul notarial, dar acesta nu are un cuantum fix. Onorariul scade cu cat creste pretul vanzarii si este intre 1,75% si 0,5% din pretul vanzarii, descrescator. Onorariile notarilor sunt stabilite prin ordinul ministrului Justitiei”, a declarat pentru HotNews.ro, Mihai Atanasoaei, purtator de cuvant UNNPR.
UNNPR: pretul real al vanzarii poate fi cautat doar la Finante sau Cartea funciara
Oficialul UNNPR explica unde poate fi aflat pretul real al unei tranzactii imobiliare.
„Pretul real al tranzactiilor se stabileste de comun acord de catre vanzator si cumparator, iar pretul este confidential intre acestia si notar care instrumenteaza actul. Motivul pentru care noi nu putem comunica valoarea totala a tranzactiilor este dat de confidentialitatea continutului actului notarial. Actul devine public la Finante, la Cartea Funciara, deci cred ca domnul Guvernator ar putea sa-si ia de acolo aceste date”, a mai precizat oficialul UNNPR.
Peste 1,19 miliarde lei – valoarea impozitelor pe veniturile imobiliare incasate de notari in 2007
Potrivit datelor UNNPR furnizate HotNews.ro, valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasate de catre notari in 2007 a fost de peste 1,19 miliarde lei, dupa ce in 2006 valoarea aceasta s-a situat putin peste 925 milioane lei.
Din cele aproape 1,2 miliarde lei, 10% s-au dus catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (peste 119,6 milioane lei), 40% catre bugetul de stat (peste 478,5 milioane lei) si 50% catre bugetul local (peste 598,2 milioane lei).