Sari direct la conținut

Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti ca ei – Dr. Nicolae Marcu, psihiatru

MedLive.ro
Dr. Nicolae Marcu, Foto: MedLive.ro
Dr. Nicolae Marcu, Foto: MedLive.ro

„Medicina, desi detinatoare a unui arsenal informatic si interventional, nu stie inca drumul spre sanatatea deplina sau spre nemurire. De aceea, este uzual ca un medic sa ceara o a doua opinie. Curajul de a cere a doua opinie nu-l au insa decat medicii buni.” Dr. Nicolae Marcu, psihiatru, a discutat deschis cu cititorii MedLive.ro despre medicii din Romania, cu bune si rele, dar si despre relatia care se creeaza intre pacient si medicul lui.

„In orice specialitate exista medici mai valorosi decat noi. Sunt adeptul celei de a doua opinii, dar caut cu grija referinta„, a explicat dr. Nicolae Marcu, medic primar, specialitatea Psihiatrie, doctorand, cu competente in Psihoterapie si Psihoterapie non-directiva.

Ascultam supusi sfatul medicului?

Dr. Nicolae Marcu: Consider ca “ascultatul” trebuie sa fie informat si informat cu atentie. Medicul are obligatia sa informeze pacientul:

  • asupra cauzelor afectiunii;
  • asupra modului de alegere a tratamentului;
  • asupra efectelor secundare posibile sau probabile;
  • asupra evolutiei bolii.

Daca, din viteza, omite anumite detalii, el trebuie intrebat. Va asigur ca un medic normal cunoaste valoarea unui asemenea discurs. Un medic de valoare trebuie sa incheie consultatia cu o mini-sesiune de intrebari si raspunsuri.

Cum comunica medicul un diagnostic dramatic, cum ar fi cancerul, de pilda?

Dr. Nicolae Marcu: Un astfel de raspuns va fi dat intotdeauna in functie de structura personalitatii medicului. Probabil fiecare isi dezvolta un mod propriu de abordare.

Este de fiecare data dificil cand sunt pus in situatia de a comunica persoanei sau familiei o concluzie medicala nefavorabila.

In psihiatrie se spune ca trebuie sa dai dovada de neutralitate binevoitoare, dar nu sunt convins ca este un principiu aplicabil in aceste situatii.

Diagnosticul trebuie comunicat cu acuratete (la fel si prognosticul afectiunii). Exista unele situatii (de exemplu in cazul copiilor) in care prefer modularea, nuantarea. Evident ca parintii trebuie sa fie complet informati. In spitale exista si varianta in care diagnosticul este comunicat prin intermediul unei comisii medicale.

„Medicul nu trebuie sa stea pe un fotoliu si pacientul undeva, mic, pe un taburet, pentru a contempla personalitatea. Este o falsa mostenire a tronului regal”

Dr. Nicolae Marcu: Medicina este o vocatie continuu informata. Nu stiu sa gandesc pentru sistemul medical, dar mi-am petrecut timp semnificativ sa discut cu studentii si rezidentii despre importanta relatiei medic – pacient.

Am spus si sunt convins ca, asa cum medicii privesc cu atentie pacientii, asa si pacientii ne privesc pe noi. Sustin ca medicul nu trebuie sa stea pe un fotoliu si pacientul undeva, mic, pe un taburet, pentru a contempla “personalitatea”. Am vazut astfel de cabinete odioase si am primit si raspunsuri: „efectul placebo este mai puternic… pacientul (subliniaza ca in special cel cu tulburari psihice) trebuie sa stie unde este distribuita autoritatea…” De fapt, este o falsa mostenire a tronului regal.

Psihologie medicala – un curs absolut necesar

Dr. Nicolae Marcu: Exista specialitatea „Psihologie medicala”. Consider ca acest curs vine destul de tarziu si, din pacate, nu se mai repeta. Daca as putea decide, as introduce un curs obligatoriu si la finalul facultatii si la finalul rezidentiatului, cu tema centrala Relatia medic – pacient.

Imi spunea cineva ca peste 80% din cazurile de mal-praxis din SUA se datoreaza incapacitatii medicului de a comunica eficient cu pacientii.

„Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti ca ei”

Dr. Nicolae Marcu: Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti si de buni observatori ca si ei. Pacientul simte imediat… daca esti stapan pe situatie, daca ai experienta, daca esti bine sau rau dispus. Daca esti atent la pacientul tau, vei vedea ca moduleaza functie de starea ta. se sperie odata cu tine, rade cand razi si tu motivat. Vine imediat si pericolul: daca scapi vreo expresie nepotrivita va fugi in anxietate, daca nu in frica. Pentru un medic, onomatopeele nu sunt bune. Nici tonul ridicat, nici strigatul neprotocolar dupa un coleg mai tanar sau asistenta.

Am vazut pacienti ingroziti pentru ca nu au reusit sa descifreze semnificatie unor rictusuri sau o unor fraze trunchiate: „Mi-a zis ca vede ceva, dar nu e sigur si a concluzionat cu mmmhhh… m-am si temut sa-l intreb”.

Dupa cateva experiente nefericite, anxietatea (angoasa) poate deveni frica, adica are obiect clar conturat.

Reguli de eticheta la cabinetul medicului

Dr. Nicolae Marcu: Nu este permis ca un medic “sa te ia la per tu”.

Are insa libertatea sa intrebe persoana daca prefera aceasta modalitate, explica dr. Marcu, adaugand: Imi asum riscul de a spune ca medicii calzi sunt mai valorosi decat medicii distanti.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro.

Citeste si

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro