Sari direct la conținut

Musulmanii și evreii din Marea Britanie reclamă, separat, că numărul actelor de ură care-i vizează a crescut după un an de război în Gaza

HotNews.ro
Musulmanii și evreii din Marea Britanie reclamă, separat, că numărul actelor de ură care-i vizează a crescut după un an de război în Gaza
Tinere musulmane în Marea Britanie Foto: Nik Taylor / Alamy / Alamy / Profimedia

Actele de ură împotriva musulmanilor din Regatul Unit au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani de la începutul războiului dintre Israel şi Hamasul palestinian în Fâşia Gaza, potrivit unui raport al unei asociaţii antirasism publicat vineri, notează AFP, citată de Agerpres.

În raportul său, Tell MAMA, care înregistrează incidentele care îi vizează pe musulmani pe teritoriul britanic, enumără un total de 4.971 de incidente în aproape un an.

Aceste acte islamofobe semnalate includ ameninţări, atacuri, discursuri instigatoare la ură sau acte de vandalism, a subliniat asociaţia.

Majoritatea acestor acte, înregistrate mai ales în capitala britanică, se referă la atacuri verbale (63%), altele ameninţări (27%).

La sfârşitul lui iulie, în cursul revoltelor care au lovit Anglia, cele mai grave din mai bine de zece ani, lăcaşurile de cult musulmane au făcut obiectul supravegherii poliţiei, după mai multe incidente la Londra şi în oraşe din nordul ţării.

Publicarea acestui raport vine la câteva zile după un raport privind creşterea actelor antisemite.

Potrivit Community Security Trust (CST), care asigură, de asemenea, securitatea şcolilor şi lăcaşurilor de cult ce aparţin comunităţii evreieşti din Regatul Unit, numărul actelor antisemite s-a triplat în Regatul Unit în ultimul an, cu peste 5.000 de incidente înregistrate de la atacul Hamas din 7 octombrie şi riposta israeliană în Fâşia Gaza.

De asemenea, este de trei ori mai mare decât numărul total de incidente comise în aceeaşi perioadă a anului precedent în Regatul Unit, care s-a ridicat la 1.830.

INTERVIURILE HotNews.ro