Sari direct la conținut

În Albania, arheologii studiază cea mai veche așezare lacustră din Europa, datând de acum 8.000 de ani

HotNews.ro
Lacul Ohrid si satul Lin, Albania, Foto: Shutterstock
Lacul Ohrid si satul Lin, Albania, Foto: Shutterstock

De câțiva ani, arheologi elvețieni și albanezi fac săpături într-un sit denumit Lin (Albania) care pare să fie cea mai veche așezare lacustră din Europa. Acum opt milenii, câteva sute de oameni aveau case construite pe piloni pe lacul Ohrid din Balcani și este posibil ca așezarea să fi fost fortificată.

Analizele efectuate după ce s-au făcut descoperiri pe fundul lacului Ohrid din Albania arată că oamenii de acum 7.800-7.900 de ani aveau case pe piloni în această zonă. Estimarea este că așezarea avea undeva pe la 200-500 de oameni și ar putea fi cea mai veche așezare lacustră din Europa.

În ultimii doi ani au fost descoperite multe fragmente din lemn datând de acum aproape opt milenii, fragmente ce erau parte din pilonii și din gardurile așezării lacustre.

Nu se știe de ce oamenii de atunci au ales să-și facă locuințe lacustre, dar în mod cert a fost foarte complicat cu mijloacele din vechime. Se pare că așezarea a fost și fortificată, iar pentru asta este posibil ca oamenii de acum opt milenii să fi tăiat o pădure din apropiere.

Așezarea din Albania este cu câteva sute de ani mai veche decât cele mai vechi așezări lacustre cercetate în regiunea Mediteranei și a Alpilor (mai ales în Italia).

Sit-ul din Albania este cercetat de arheologi albanezi și elvețieni, iar incursiunile pe fundul lacului sunt foarte complicate și riscante. Spre exemplu, fiindcă săpăturile submarine fac să se ridice nisipul de pe fundul lacului și nu se mai poate vedea nimic, este nevoie să fie creat un curent submarin artificial, cu ajutorul unor țevi prin care circulă aer comprimat.

Au fost scoase la iveală fragmente de stejar, de grâne, de plante, dar și fragmente din os de la animale domestice și sălbatice.

După o scufundare de două ore, un arheolog albanez a descoperit fragmente ceramice, dar și de la unelte din silex. Lucrurile descoperite sunt analizate la laboratoarele de la Berna (Elveția).

Surse: AFP, Euronews

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro