Sari direct la conținut

În pofida unui mediu incert în anul 2021, piața globală a tranzacțiilor de listare la bursă a avut un an excepțional, doborând recorduri în ceea ce privește volumul tranzacțiilor. Rămâne să vedem ce se întamplă în 2022.

EY România
Webinar EY: IPO Readiness - 27 ianuarie , Foto: EY România
Webinar EY: IPO Readiness - 27 ianuarie , Foto: EY România

După cel mai activ an pentru piața tranzacțiilor IPO din ultimii 20 de ani, în 2022 sunt așteptate schimbări de direcție care ar putea accelera sau încetini activitatea IPO, generate de tensiuni geopolitice, riscuri de inflație și noi valuri și variante ale pandemiei. Cu toate acestea, cotațiile relativ ridicate și lichiditatea pieței păstrează deocamdată deschisă fereastra de oportunitate de pe piața IPO în 2022.

În data de 27 ianuarie, începând cu ora 10:00, EY România va organiza un webinar în care se va discuta despre provocările pe care le întâmpină companiile în listarea la BVB și ce presupune să fii entitate listată la bursă. Invitatul special în cadrul evenimentului este Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

„În ciuda mediului incert din anul 2021, piața globală a tranzacțiilor de listare la bursă a avut un an excepțional, doborând recorduri în ceea ce privește volumul tranzacțiilor de emisiuni inițiale de acțiuni și obligațiuni. La nivel global, anul 2021 a înregistrat un total de 2.388 de tranzacții care au strâns venituri de 453,3 miliarde USD, o creștere de 64% și respectiv 67% față de anul trecut.

În contextul tensiunilor geopolitice și a pandemiei COVID-19, lichiditatea pieței menține, deocamdată, fereastra IPO deschisă în 2022. Astfel, pe plan global, candidații care planifică o listare la bursă se pot aștepta la o volatilitate mai mare a pieței și, prin urmare, ar trebui să rămână flexibili si să aibă un plan bine stabilit, în cazul în care calendarul IPO se modifică.”, conform Cristina Popa, Partener Asociat, Audit, EY România.

„Anul trecut au venit la Bursa de Valori București 23 de noi companii care au atras de la investitorii din piața de capital 234,8 milioane de euro, au fost listate 33 de emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de 942,5 milioane de euro, precum și 12 emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 875,7 milioane de euro.

Suntem la începutul anului 2022 și avem deja un număr de aproximativ 20 de companii care intenționează să vină la Bursă fie cu acțiuni, fie cu obligațiuni. Piața locală de capital este una versatilă și oferă mecanisme de finanțare potrivite fiecărei companii, în funcție de nevoile sale și de stadiul de dezvoltare în care se află. Beneficiile statutului de companie listată sunt mult mai multe decât doar accesul la finanțare. Transformarea companiei într-una publică aduce cu sine transparență față de investitori și o îmbunătățire a reputației, o evaluare de piață corectă, o guvernanță mai bună, dar și vizibilitate și promovare constantă. Aștept cu interes evoluția din acest an, întrucât se prefigurează a fi cel puțin la fel de bună ca 2021 în materie de listări și finanțări prin Bursă”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

  • Puteți adresa întrebări invitaților folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
  • Întrebările care nu au legătură cu subiectul vor fi respinse.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII