Sari direct la conținut

Naționaliștii ruși, furioși după arestarea generalului Ivan Popov: „A avut curajul să spună adevărul superiorilor”

HotNews.ro
Generalul rus Ivan Popov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Generalul rus Ivan Popov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Bloggerii naționaliști ruși și-au exprimat miercuri furia în legătură cu arestarea fostului comandant al Armatei a 58-a din Rusia, sub acuzații de fraudă, și l-au prezentat pe acesta ca pe un general talentat care a avut curajul să spună adevărul superiorilor săi incompetenți, scrie Reuters.

Generalul-maior Ivan Popov a fost arestat sub suspiciunea de „fraudă pe scară largă”, a anunțat marți agenția publică de știri Tass. Presa rusă a scris ulterior că înaltul oficial militar, fost comandant al unei armate care a luptat în Ucraina, a fost acuzat de furtul a 100 de milioane de ruble (1,1 milioane de dolari).

Potrivit informațiilor din anchetă, el ar fi vândut aproximativ două mii de tone de produse metalice destinate construcției de fortificații în direcția Zaporojie, unde generalul-maior a condus apărarea în timpul serviciului său din Ucraina.

Dar Popov avea un trecut mai complicat în cadrul forțelor armate ruse. La puțin timp după revolta din iunie 2023 a mercenarilor Wagner împotriva liderilor militari de la Moscova, Popov a anunțat că a fost demis pentru că și-a informat superiorii despre situația dezastruoasă de pe frontul din Ucraina.

Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus” și care era popular în rândul trupelor, a declarat la acea vreme că soldații ruși au fost înjunghiați pe la spate din cauza eșecurilor comandanților lor superiori.

Apelul său, care, probabil, era destinat doar colegilor, a fost publicat pe Telegram de deputatul Dumei de Stat Andrei Gurulev, care în trecut a comandat și el Armata a 58-a.

„Popov nu este un hoț. El este un soldat”

După anunțul de marți al arestării, reacțiile bloggerilor naționaliști ruși au fost vehemente.

„Știu un lucru: Ivan s-a aflat în fruntea forțelor care au respins contraofensiva inamicului”, a scris pe Telegram Alexander Sladkov, corespondent de război pentru televiziunea rusă de stat.

„Oamenii proști sunt iertați pentru minciuni și pierderi, așa că alții, cred, pot fi iertați pentru adevărul nemilos”, a spus el. „Generalul Ivan Popov nu este un hoț. El este un soldat. Cu toate acestea îi iertăm și pe hoți”, a adăugat acesta.

Sprijinul pentru Popov a fost larg răspândit în rândul bloggerilor militari pro-ruși, care au respins acuzațiile împotriva sa și l-au prezentat pe Popov ca pe un patriot care a fost pedepsit pentru că a spus adevărul puterii.

Popov era cunoscut pentru că în 2023 a întocmit un raport adresat generalului de vârf al Rusiei, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, în care a prezentat problemele cu care se confrunta Rusia pe front, inclusiv lipsa de echipament și rotația prea lentă a trupelor.

Potrivit bloggerilor militari, Gherasimov – care și-a păstrat poziția în urma unei remanieri la începutul acestei luni – a fost indignat de stilul direct al raportului și l-a acuzat pe Popov că răspândește dezinformare alarmistă. Ministerul Apărării nu a făcut niciun comentariu.

„A salvat armata de la înfrângere”

Iuri Podoliaka, un popular blogger militar pro-rus, s-a declarat șocat de această arestare.

„În vara anului 2023, comandantul Ivan Popov a salvat armata noastră de la înfrângere și țara de rușine după ce a construit o excelentă linie de apărare pe mai multe benzi (spre deosebire de mulți dintre aliații săi)”, a spus bloggerul.

Podoliaka a declarat că linia de apărare a lui Popov a fost mai puternică decât altele și că conflictul său cu statul major general era bine cunoscut în cercurile militare.

„Generalul Popov a avut curajul să vorbească în văzul superiorilor săi despre acele lucruri pe care alții, coborând timid ochii, preferau să tacă”, a spus Podoliaka.

Mai mulți oficiali din domeniul Apărării vizați de anchete

Arestarea lui Popov vine în contextul unui val de anchete de corupție deschise în ultimele săptămâni împotriva mai multor oficiali din domeniul Apărării.

Săptămâna trecută a fost arestat șeful Direcției principale de personal a Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Iuri Kuznețov. Un comunicat oficial a precizat că generalul, „este suspectat că a luat mită pe scară largă”.

Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost și el arestat recent pentru presupuse fapte de corupție.

La începutul acestei luni, Vladimir Putin, care a fost învestit pentru a cincea oară în funcție, a numit un nou ministru al apărării, în persoana lui Andrei Belousov, un economist despre care șeful Kremlinului a spus că va gestiona cheltuielile de apărare în creștere galopantă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro