Sari direct la conținut

NATO ar trebui să aibă un plan de aderare a Ucrainei pentru a-și menține credibilitatea, spun experții

HotNews.ro
Jens Stoltenberg alaturi de Volodimir Zelenski in 2021, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Jens Stoltenberg alaturi de Volodimir Zelenski in 2021, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

La viitorul summit NATO, membrii trebuie să discute o cale de aderare a Ucrainei dacă alianța condusă de SUA dorește să își mențină credibilitatea, spun experții, citați de CNN.

„Nimeni nu se așteaptă ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO la Vilnius”, spune Christopher Skaluba, director al Inițiativei de Securitate Transatlantică la Atlantic Council, un think tank independent.

Dar succesul summitului va depinde de faptul dacă aliații vor găsi o modalitate de a face progrese în ceea ce privește transmiterea către Ucraina a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească și a unui calendar de aderare, a adăugat el.

„Trebuie să fie ceva măsurabil. Un fel de criterii, un calendar, lucruri pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească”, a spus el.

Mulți aliați susțin acest pas pentru a face progrese în ceea ce privește declarația de la București din 2008, în care NATO a salutat pentru prima dată dorința Ucrainei de a adera la alianță, însă întârzierea pare să fie la Washington, potrivit lui John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.

„Unitatea alianței este importantă. Casa Albă s-a ascuns în spatele acesteia pentru a face presiuni pentru cel mai puțin ambițios rezultat, chiar dacă bănuiesc că există probabil o majoritate solidă de aliați care doresc acum ceva mai ambițios decât atât”, a spus el.

Deși Herbst a spus că speră că NATO va publica o declarație comună care să abordeze eventuala succesiune a Ucrainei, el nu pariază pe acest lucru.

Skaluba spune că se teme că o lipsă de consens pe această temă „va începe să semnaleze îngrijorarea” cu privire la faptul că acea solidaritate pe care am văzut-o în spatele Ucrainei în ultimul an și jumătate este, de fapt, mai puțin solidă.

Zelenski spune că va participa la summitul NATO doar dacă liderii vor da dovadă de „curaj”

Ucraina face presiuni pentru a primi o invitație de a începe procesul de aderare la NATO la summitul alianței militare occidentale de luna viitoare, potrivit Sky News.

Un consilier prezidențial a declarat acum că Volodimir Zelenski nu va participa dacă liderii nu vor da dovadă de „curaj” și nu vor da un semnal clar că procesul poate începe.

Kievul a recunoscut că nu poate adera la NATO în timp ce războiul continuă, dar dorește să înceapă procesul.

„Această cerere se află acum pe mesele liderilor aliaților din NATO”, a declarat consilierul diplomatic principal Ihot Zhovka.

„Summitul de la Vilnius ar fi un început foarte bun pentru a răspunde la această cerere. Și prin răspuns, ne referim la invitația de aderare, care este doar prima etapă”, spune oficialul.

Aliații Ucrainei rămân împărțiți în ceea ce privește rapiditatea cu care ar trebui să adere la NATO, unii fiind precauți față de orice mișcare care ar putea duce alianța mai aproape de războiul cu Rusia.

Dar Kievul spune că lupta sa împotriva invaziei Rusiei demonstrează că este demnă de admiterea în NATO.

Zelensk a declarat că nu are „niciun rost” să meargă la summit dacă nu i se dă un „semnal” la reuniune – iar absența sa ar umbri orice demonstrație de unitate occidentală la summit.

„Dacă nu există niciun rezultat la summitul de la Vilnius, el nu are nici un motiv și nici timp să meargă”, a declarat Zhovkva.

Urmărește ultimele evoluții din a 491-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro