Sari direct la conținut

NATO are nevoie de o creștere cu 400% a apărării antiaeriene și antirachetă, argumentează șeful Alianței: „Pericolul nu va dispărea”

HotNews.ro
NATO are nevoie de o creștere cu 400% a apărării antiaeriene și antirachetă, argumentează șeful Alianței: „Pericolul nu va dispărea”
Rachetă lansată de sistemul de rachete sol-aer PATRIOT al României, în poligonul de antrenament Capu Midia, 14 iunie 2024. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, va susține luni un discurs la Londra în care va afirma că Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o creștere cu 400% a apărării antiaeriene și antirachetă, aceasta fiind una dintre prioritățile summitului membrilor NATO care va avea loc la Haga, la sfârșitul acestei luni, transmite agenția Reuters.

Rutte militează pentru ca statele membre să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB și să aloce încă 1,5% pentru cheltuieli mai largi legate de securitate, pentru a răspunde solicitării președintelui american Donald Trump privind un obiectiv total de 5%. Luna trecută, Rutte a declarat că presupune că acest obiectiv va fi convenit în cadrul summitului din 24-25 iunie.

În discursul pe care îl va ține la Chatham House, un think tank din Londra, Rutte va argumenta că, pentru ca NATO să își mențină capacitatea credibilă de descurajare și apărare, este necesară „o creștere cu 400% a apărării antiaeriene și antirachetă”.

„Vedem în Ucraina cum Rusia provoacă teroare din aer, așa că vom consolida scutul care protejează cerul nostru”, va spune el, potrivit unor fragmente din discurs furnizate de biroul său.

„Realitatea este că avem nevoie de un salt uriaș în capacitatea noastră de apărare colectivă. Realitatea este că trebuie să dispunem de mai multe forțe și capabilități pentru a ne pune integral în aplicare planurile de apărare. Realitatea este că pericolul nu va dispărea nici măcar după încheierea războiului din Ucraina”, va mai declara Mark Rutte.

În condițiile în care luptele din războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă aproape neîntrerupt, în ciuda apelurilor la încetarea focului, țările europene sunt supuse unei presiuni tot mai mari de a-și crește bugetele de apărare, după ce Trump a semnalat o schimbare de politică, cerând ca Europa să fie capabilă să se apere mai bine singură.

Mai multe țări afirmă că au început să facă acest lucru: Marea Britanie s-a angajat să-și majoreze cheltuielile pentru apărare de la 2,3% la 2,5% din PIB până în 2027, și apoi la 3% din PIB la o dată ulterioară. Germania a declarat că va avea nevoie de aproximativ 50.000 până la 60.000 de soldați activi suplimentari pentru a atinge noile obiective NATO.

INTERVIURILE HotNews.ro