Sari direct la conținut

NATO vrea să rezolve una din marile probleme legate de armament cu care se confruntă de zeci de ani / Rutte evocă situația în care aliații „trebuie să meargă într-adevăr la război”

HotNews.ro
NATO vrea să rezolve una din marile probleme legate de armament cu care se confruntă de zeci de ani / Rutte evocă situația în care aliații „trebuie să meargă într-adevăr la război”
Obuziere AHS Krab ale armatei poloneze - tunuri autopropulsate de 155 mm, compatibile cu standardele NATO - și tancuri M1A2 Abrams ale armatei americane sunt văzute în timpul unei sesiuni de antrenament, în cadrul exercițiului militar multinațional „Anakonda-23”, în Nowa Deba, Polonia, 6 mai 2023. Sursa foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

NATO va face un nou efort pentru implementarea de standarde comune pentru muniții, a declarat miercuri secretarul general Mark Rutte, precizând că scopul îl reprezintă reducerea costurilor și îmbunătățirea ușurinței utilizării armamentului pe câmpul de luptă, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică trage învățăminte din războiul Rusiei cu Ucraina, informează Reuters.

„Acest lucru nu este ușor, dar este esențial”, a declarat Rutte în fața reporterilor, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni de două zile a miniștrilor apărării din cadrul statelor membre NATO, care va avea loc joi și vineri.

El a adăugat că producția din domeniul apărării trebuie să crească în continuare pentru a permite NATO să își întărească apărarea și capacitatea de descurajare.

„Standardizarea va ajuta aici, de asemenea, desigur, într-o situație în care țările NATO trebuie să meargă într-adevăr la război … că știi că ești total interoperabil și că standardele sunt acolo”, a spus Rutte.

Vorbind sub protecția anonimatului, un oficial NATO de rang înalt a declarat că muniția decisivă pentru luptă va fi prioritară în momentul demarării noii inițiative, urmând să fie urmată de alte echipamente.

Oficiali militari de rang înalt au deplâns regresul NATO în ceea ce privește standardizarea în ultimele decenii și l-au atribuit unei piețe a apărării care s-a redus drastic de la sfârșitul Războiului Rece, când țările NATO cheltuiau 3%-6% din PIB pentru armată.

Țările occidentale se străduie să crească producția de muniție decisivă pentru luptă, cum ar fi obuzele de artilerie, deoarece Ucraina, care uneori trage mii de proiectile pe zi, a consumat stocurile mult mai repede decât le pot produce aliații.

Deși există un standard NATO pentru muniția de artilerie, punerea în aplicare a acestuia este voluntară, iar lipsa de aderență a fragmentat piața și a împiedicat fluxul de aprovizionare, deoarece 14 țări NATO și-au rezervat dreptul de a nu-l respecta.

Potrivit experților în artilerie, diferitele obuze de 155 de milimetri pot fi utilizate în continuare pe toate obuzierele, dar operatorii trebuie să introducă specificațiile proiectilelor atunci când le încarcă în armă, în caz contrar riscând să rateze țintele cu până la 50 sau 60 de metri.

Dar tabelele de tragere – documente menite să furnizeze specificațiile tehnice – au fost neglijate pe o perioadă îndelungată. NATO spune că este acum aproape de a rezolva această problemă.

„Aceste tabele de tragere au fost lăsate în paragină pentru o perioadă destul de lungă. Suntem aproape de a le finaliza pentru prima dată de la finalul Războiului Rece încoace”, a declarat oficialul, calificând acest lucru drept un pas important către o mai mare interoperabilitate între aliați.

Dincolo de inițiativa lui Rutte, aproximativ zece state membre, inclusiv Marea Britanie, Germania și Statele Unite, vor semna joi o scrisoare de intenție privind avansarea cu planul standardizării munițiilor de artilerie în special, a precizat oficialul NATO.

Capacitatea de producţie de muniţii a statelor NATO progresează, susține un oficial al alianței

Eforturile NATO de a-şi creşte drastic capacitatea de producţie de muniţie de artilerie progresează, a afirmat miercuri un oficial din cadrul Alianței, citat de agențiile DPA și Agerpres.

Potrivit oficialului de la sediul NATO din Bruxelles, cele 32 de state din Alianţă sunt pe cale să producă anul acesta două milioane de runde de muniţie de 155 milimetri. Este semnificativ mai mult decât în trecut şi este rezultatul unui viraj industrial impresionant, a afirmat oficialul citat, înainte de reuniunea programată a miniştrilor apărării.

În acelaşi timp, acesta a admis că nivelurile de producţie au rămas prea scăzute şi că muniţiile sunt încă mult prea scumpe.

De exemplu, potrivit serviciilor de informaţii occidentale, Rusia poate produce anual aproximativ 3 milioane de proiectile de artilerie, ceea ce îi creează un avantaj în războiul împotriva Ucrainei.

Industria apărării din ţările NATO nu a fost echipată să răspundă unei astfel de cereri, ceea ce complică furnizarea de ajutor militar pentru Ucraina.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro