Nature: Limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, cum cere Acordul de la Paris, este imposibilă
Ideea că o limitare a creșterii temperaturilor la limita de 1,5 grade Celsius, așa cum e stipulat în Acordul de la Paris din anul 2015, este imposibilă, a fost confirmată de un studiu publicat în revista Nature.
O astfel de țintă ar fi fost posibilă, dacă luăm în calcul doar legile fizicii, au subliniat oamenii de știință. Însă dacă introducem în ecuație factorii politici, sociali sau economici, ne dăm seama că proiectul este unul imposibil.
În fapt, din anul 2023 și până în anul 2024, temperaturile înregistrate în fiecare lună au depășit limita de 1,5 grade Celsius, comparativ cu perioada preindustrială, în nu mai puțin de 12 luni consecutive. Iar într-un astfel de scenariu, previziunile sunt cât se poate de pesimiste.
În prezent, cea mai bună variantă la care putem spera este o limitare a creșterii temperaturilor la 1,6 grade Celsius, însă este puțin probabil ca ea să aibă sorți de izbândă. Cel mai probabil, temperaturi și mai mari vor urma cât de curând.
Comentariile asupra rezultatelor studiului nu au întârziat să apară, iar jurnaliștii de știință de la New Scientist, cei care semnalaseră aceeași problemă încă de acum doi ani, pun punctul pe i și subliniază faptul că sloganurile policienilor și planurile propuse de aceștia nu au avut efectul scontat. Mai degrabă, ele se pot adăuga pe lista promisiunilor neîndeplinite.
Toate sunt doar vorbe în vânt atâta vreme cât politicile nu se vor orienta spre singurul aspect care poate face diferența, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (în principal a dioxidului de carbon) la un punct zero.
Realitatea este, subliniază cei de la New Scientist, că reducerea emisiilor de carbon și a altor gaze cu efect de seră la zero este văzută, mai degrabă, ca o politică pe care nimeni nu o place. Iar aici intrăm într-un veritabil cerc vicios climatic, adaugă aceștia, atâta vreme cât temperaturile extreme pot fi stopate doar printr-o astfel de mobilizare.
Practic, nu există decât o singură soluție în acest moment, iar ea ar trebui adoptată, fie că ne place, fie că nu.