Sari direct la conținut

Încetarea stării de alertă. Cum se mai poate închide o clasă din cauza cazurilor Covid, fără ordinul comun în vigoare

HotNews.ro
Elevi cu masca la scoala, in sala de clasa, Foto: Salvati Copiii Romania
Elevi cu masca la scoala, in sala de clasa, Foto: Salvati Copiii Romania

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor îmbolnăvi de Covid-19, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

  • „Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus. În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală.
  • Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de Sănătate Publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a declarat Rafila marți, în conferință de presă, citat de Agerpres.

Amintim că odată cu ieșirea din starea de alertă începând în data de 9 martie, ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației își încetează automat valabilitatea. Ordinul comun stabilea situațiile în care o clasă sau grupă de grădinița își suspenda activitatea și trecea în online timp de cinci zile atunci când trei elevi, respectiv preșcolari erau confirmați pozitivi cu Covid.

Ce înseamnă ridicarea stării de alertă pentru școli

Starea de alertă pe teritoriul României – instituită în 18 mai 2020 – ​​nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, aceasta fiind ultima zi în care sunt valabile restricțiile stabilite prin hotărâre de guvern.

Ce înseamnă asta pentru școli?

  • „Ridicarea stării de alertă înseamnă, în educație, revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55 și întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011.
  • Adică se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat luni seară pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Concret, nu vor mai fi posibile predarea și examinarea online, iar masca nu va mai fi obligatorie.

  • Însă, în calitate de ministru al Educatiei, recomand purtarea măștii de protectie în spatii închise (în școli, grădinițe și universități), chiar dacă nu va exista obligativitatea pentru masca de protecție.
  • Recomand, de asemenea, respectarea riguroasă a regulilor de igienă”, a explicat Cîmpeanu.

Citește și:

Ce se întâmplă cu testele de salivă în școli, după încetarea stării de alertă? Răspunsurile miniștrilor Sănătății și al Educației

Încetarea stării de alertă: Elevii cer ca restricțiile în școli să fie ridicate treptat / Învățământul online ar trebui în continuare dezvoltat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro