Sari direct la conținut

„Ne pare rău, dar nu”. Cum explică Mongolia refuzul de a-l aresta pe Putin

HotNews.ro
„Ne pare rău, dar nu”. Cum explică Mongolia refuzul de a-l aresta pe Putin
Vladimir Putin și președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh, în timpul vizitei liderului rus în Mongolia (Foto: Vyacheslav Prokofyev/Kremlin Poo / Zuma Press / Profimedia)

Dependența energetică a Mongoliei – situată între Rusia și China – pune țara într-o situație dificilă. Și tocmai acesta ar fi motivul care complică decizia Mongoliei de a pune în aplicare mandatul de arestare a lui Vladimir Putin, urmărit internațional pentru crime de război.

Ne cerem scuze tuturor, dar mâinile noastre sunt cam legate – acesta pare să fie mesajul pe care guvernul din Mongolia îl transmite pentru a explica de ce nu a pus în executare mandatul internațional de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care a sosit luni în această țară pentru o vizită oficială, scrie marți POLITICO.

Într-o declarație remisă publicației POLITICO, un purtător de cuvânt al guvernului mongol a afirmat că țara se află într-o poziție de dependență energetică, ceea ce face dificilă încătușarea lui Putin în baza mandatului de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internațională (CPI), pentru crime de război din Ucraina.

„Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din vecinătatea noastră imediată, suferind deja anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența și pe cea a poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului din Ulan Bator.

„Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, după cum se poate demonstra din declarațiile noastre de până acum”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mongolia, o țară vastă, cât jumătate din Europa, dar cu o populație de numai 3,4 milioane de locuitori, se găsește într-o poziție geografică ciudată, fără ieșire la mare, între superputerile Rusia și China. Astfel că, din punct de vedere diplomatic, Mongolia a mers mai mereu pe sârmă pentru a evita alienarea oricăruia dintre vecinii săi, cu care are legături istorice și economice extinse. Iar invazia la scară largă declanșată de Rusia în Ucraina nu a schimbat acest calcul pentru guvernul din Ulan Bator, explică POLITICO.

Cu toate acestea, Mongolia este stat membru al CPI, care în martie anul trecut a emis acest mandat internațional de arestare pe numele lui Vladimir Putin, președintele rus fiind acuzat de crime de război legate de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni din zonele ocupate din Ucraina în Federația Rusă.

Iar fiecare stat membru CPI este obligat să dea curs mandatelor emise de Curte. Mongolia nu a făcut însă acest lucru. Un expert juridic explica în urmă cu o zi pentru POLITICO că Mongolia va fi probabil urmărită în justiție pentru inacțiunea sa.

Uniunea Europeană, Ucraina și organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului, precum Amnesty International, au cerut Mongoliei să își respecte obligațiile în această speță.

INTERVIURILE HotNews.ro