Sari direct la conținut

Negociatorul lui Putin la discuțiile de la Istanbul anunță ce urmărește Moscova să obțină

HotNews.ro
Negociatorul lui Putin la discuțiile de la Istanbul anunță ce urmărește Moscova să obțină
Consilierul prezidențial rus, Vladimir Medinski, face o declarație de presă la consulatul rus din Istanbul, Turcia, 15 mai 2025. FOTO: Francisco Seco / AP / Profimedia

Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la discuțiile de pace privind Ucraina din Turcia, a declarat joi că scopul Moscovei este să asigure o pace durabilă cu Kievul, prin identificarea unui teren comun și eliminarea cauzelor conflictului, informează Reuters.

Medinski, care a contribuit la conducerea negocierilor din 2022, a afirmat că Rusia consideră negocierile planificate la Istanbul ca o continuare a discuțiilor eșuate de acum trei ani de zile.

„Considerăm aceste negocieri ca o continuare a procesului de pace de la Istanbul, care, din păcate, a fost întrerupt de partea ucraineană în urmă cu trei ani”, le-a spus reporterilor Medinski, la Istanbul.

Kievul afirmă că termenii propuși de Rusia în 2022 erau inacceptabili și ar fi echivalat cu o capitulare.

„Delegația (rusă, n.r.) este hotărâtă să adopte o atitudine constructivă, să caute soluții posibile și un teren comun. Scopul negocierilor directe cu partea ucraineană este, mai devreme sau mai târziu, de a ajunge la o pace durabilă prin eliminarea cauzelor fundamentale ale conflictului”, a mai spus Medinski.

La câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, Kievul și Moscova au început negocierile în Belarus, care s-au mutat ulterior la Istanbul. Un proiect discutat acolo, care stabilea un cadru pentru o posibilă soluționare, a devenit cunoscut sub numele de „Comunicatul de la Istanbul”.

Negocierile din 2022 s-au întrerupt în luna mai, dar oficialii ruși susțin de mult timp că se poate ajunge la o soluție în conformitate cu Comunicatul de la Istanbul. Steve Witkoff, emisarul special al președintelui american Donald Trump, s-a referit, de asemenea, la proiectul din 2022 ca la un posibil ghid pentru viitoarea pace.

Conform proiectului, a cărui copie a fost analizată de Reuters, Ucraina era invitată să accepte neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor de securitate internațională din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și a altor țări, printre care Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.

INTERVIURILE HotNews.ro