Sari direct la conținut

Negocierile de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE încep din 25 iunie. Reacția Kremlinului

HotNews.ro
Miting pro-UE în Moldova, 21 mai 2023, Foto: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia
Miting pro-UE în Moldova, 21 mai 2023, Foto: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Potențiala aderare a Moldovei la Uniunea Europeană este o problemă suverană a fostei republici sovietice, dar sunt mulți moldoveni care vor, de asemenea, să vadă legături mai strânse cu Rusia, a reacționat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Declarația acestuia vine după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru începutul discuțiilor de aderare cu blocul comunitar.

„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a anunțat Maia Sandu pe Facebook.

Vineri, toate cele 27 de state membre au aprobat ca negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderare să înceapă din 25 iunie, potrivit unui anunț făcut de președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene.

„Consiliul a aprobat poziția comună a Uniunii Europene, inclusiv formatul de negociere cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru deschide calea pentru startul negocierilor pentru marți, 25 iunie, în Luxemburg, la 15.40 cu Ucraina, la 18 cu Moldova”.

La data de 3 martie 2022, Președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, alături de Ucraina. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru R. Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a R. Moldova și a Ucrainei la UE.

INTERVIURILE HotNews.ro