Sari direct la conținut

Nelegiuitilor, feriti-va de valul care vine peste voi

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Nici o demisie, nici o asumare barbateasca a unei culpe morale. Nici o incercare de empatie reala cu victimele si cu oamenii din strada. Si nu e doar cazul tragediei din Club Colectiv. Asa a fost si in alte cazuri strigatoare la cer, care au sfidat cetateanul normal: coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, voturile din Parlament pentru penali, pastrarea pe functii inalte a unor personaje evident corupte si imorale. Generatia mea (decreteii si cei de 30-40 de ani) e aproape obisnuita cu sfidarile si reactioneaza rar. Dar generatia 20-30 de ani e altfel croita, si am vazut-o ieri la marsul tacut: acolo se naste un val ingrozitor de ura impotriva coruptiei care ucide.

Am avut sentimentul asta pentru prima oara la mitingul din 2013 anti-Rosia Montana. Si acolo au fost mii de adolescenti care au crezut sincer ca sint mintiti de autoritati. Au venit alegerile din 2014, cu scandalul din Diaspora: am vazut iar zeci de mii de adolescenti iesiti in toata tara la mitinguri impotriva imposturii. A continuat cu mitingurile mai mici impotriva lui Gabriel Oprea dupa moartea politistului Bogdan Gigina.

Toate au avut un numitor comun: incapacitatea de a mai suporta incompetenta si impostura acoperite de hirtii. Primaria care a dat autorizatia clubului are hirtii acoperitoare, ISU are legea de partea ei, zecile de autoritati si agentii care maninca banii publici au alibi-uri. La fel si liderii politici: usturoi n-au mincat, gura nu le-a mirosit.

Toti autorii morali ai evenimentelor de mai sus au reusit, cumva, sa se ascunda indaratul maldarelor de hirtii si chichite birocratico-legislative si au scapat. Sau asa cred ei.

De fapt, nu au scapat. Pentru ca ura impotriva lor s-a sedimentat in straturi. Deseori e o ura muta, asa cum am vazut la marsul tacut de duminica. E cea mai distructiva, si ea va izbucni la un moment dat cu o violenta incredibila. Vor fi maturati toti nelegiuitii care patroneaza si stimuleaza disfunctionalitatile din sisteme precum Sanatatea, Ordinea Publica, Educatia, administratia locala.

Vor fi maturati toti cei care isi inchipuie ca pot continua sa sfideze cetatenii continuind sa ia spaga, sa-si fure doctoratele, sa foloseasca avantajele functiilor in interes personal, sa asiste pasivi la incompetenta.

Va veni un val de nemultumire publica pe care nu stiu ce il va putea opri. Deocamdata, aceste nenumarate nemultumiri sedimentate erodeaza increderea cetatenilor in autoritati. Ele distrug incet-incet tesutul social care tine laolalta o natiune si-o impiedica sa devina un Stat esuat (daca vreti sa vedeti un stat esuat uitati-va la Republica Moldova sau la Ucraina).

Generatia 18+ nu e ca generatia mea. E o generatie mai dura decit a mea. Generatia mea si-a consumat mult din energie pentru a supravietui, am facut trecerea de la jungla anilor 90 la o societate mai asezata, dar cu multe imperfectiuni. Noi am facut compromisuri pentru a merge mai departe. Generatia 18+ nu a apucat sa se contamineze cu aceasta cultura a compromisului. De aici vine duritatea ei, o simt cum creste tot mai puternic si mai asezat. De ea nu vor scapa nici cei care, aflati in pozitii caldulte, isi cauta alibiuri sa nu faca nimic in numele unei neimplicari suverane.

PS: Merita inventariate rapid citeva lucruri care au marcat istoria ultimelor trei zile:

Puncte bune:

– Solidaritatea exceptionala aratata de cea mai mare parte a romanilor (au donat singe, au sarit in ajutorul victimelor, au donat bani sau bunuri, au participat la marsul de duminica sau au avut pur si simplu un gind bun pentru zecile de victime ale incendiului)

– Reactia extraordinara a multor cadre medicale (medici, asistente, infirmieri etc) care s-au mobilizat exemplar

Puncte slabe:

– O posibila deficienta administrativa criminala sau o hiba legala care a permis functionarea clubului in conditii improprii, daca nu cumva e culpa exclusiva a administratorilor clubului si/sau a organizatorilor de evenimente

– Aparitia dementilor si a habotnicilor care s-au folosit de tragedie pentru a inculpa halloween-ul sau rock-ul in numele apararii unor asa-zise valori traditionale

– Cinicii care au postat poze ingrozitoare cu victimele

– Reactia initiala slaba a TVR, care a ratat complet evenimentul in noaptea de vineri spre simbata

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro