[Neli], 34 ani: Am un virus cauzator de cancer. Si da, am invatat sa traiesc cu el
O cititoare HotNews.ro a descoperit, in urma cu doi ani, ca are o infectie cu HPV (virusul papilomului uman), tulpina 16, o tuplpina cancerigena, posibila cauza a cancerului de col uterin. Neli, cum a preferat sa-si spuna cititoarea HotNews.ro, isi spune povestea in speranta ca din ce in ce mai multe femei vor merge la medic si vor fi mult mai atente cand vine vorba de viata lor sexuala.
„Am 34 ani si in urma cu 2 ani, in urma testului Babes-Papanicolau, am fost depistata cu HPV, tulpina 16, despre care se spune ca e cancerigena. Am facut colposcopie (metoda prin care sunt depistate leziunile aparute pe colul uterin), iar rezultatul a fost rana pe col. Din start mi s-a spus cauterizare. Nu existau semne ale prezentei de HPV decat intravaginal, excrescentele au disparut dupa 2-3 luni, insa, chiar atunci cand colul era curat, testul HPV imi indica prezenta de HPV 16.
Am urmat tratament aproape 7-8 luni, am luat Aldara la recomandarea medicului ginecolog. Totul a fost in regula. La 4 luni dupa finalizarea tratamentului cu Aldara, au aparut din nou formatiuni de HPV 16 intravaginale, le-am extras prin vaporizare. Dupa interventie am dezvoltat endometrioza vaginala Very Happy, un gen de „din lac in put”.
Acum ma duc sa fac colposcopie o data la 2 luni. Am refuzat sa ma mai gandesc la tot felul de virusi cu care pot intra in contact. Acum ma simt excelent si am invatat ca trebuie sa fiu mult mai atenta la cum imi aleg partenerul.
Cancerul de col uterin poate sa nu prezinte niciun fel de simptome pentru mult timp, dupa cum am descoperit documentandu-ma mai bine despre HPV. Pentru a fi diagnosticat in faza initiala, trebuie efectuat testul de screening Babes-Papanicolau. Printre semnele cancerului de col uterin se pot include: sangerari vaginale anormale, sangerari aparute dupa contactul sexual, secretii vaginale neobisnuite, dureri pelviene. Imediat ce apar aceste simptome, cel mai intelept lucru este sa faci un consult ginecologic: durere pelvina care nu mai trece, mentruatie abundenta si prelungita, sangerari intre menstre, durere in timpul actului sexual, dificultati in urinare. De asemenea, o sangerare vaginala sau o durere pelvina intensa care apar brusc, nu trebuie trecute cu vederea.
Am renuntat la fumat, sunt mult mai atenta la regimul alimentar, evit carnea, sucurile imbuteliate (chiar daca se numesc „naturale”), cafea, snacks-uri.
I-am spus medicului ginecolog ca vreau sa gasesc posibilitati de crestere a imunitatii si mi-a recomandat: echinaceea, catinofort, spalaturi interne cu ceai de galbenele, insa sub forma de bai, 1 litru de ceai coada soricelului pe zi, si vitamina C si E una pe zi, extract de mladita de zmeura.
Medicul ginecolog mi-a spus ca exista situatii in care HPV-ul poate sa dispara de la sine, sau asociat unor altor conditii poate sa cauzeze infectii persistente. Oricum persoanele care au tulpinile 16, 18, trebuie sa efectueze din nou HPV si sa isi monitorizaze starea de sanatate cu screeningul citologic.
Sfatul meu pentru femeile care se afla in aceeasi situatie, este sa se duca la cat mai multi specialisti si sa fie informate in momentul in care se duc la medic, cu cat mai multe intrebari, si sa nu evite medicul. Avem o problema la nivel de natie, cu mersul la medic si nu inteleg de ce.
Am invatat sa ma bucur atfel de viata dupa acest episod dureros din viata mea. Pe scurt, povestea mea se rezuma la: Am 34 de ani si am un virus cauzator de cancer. Si, da, am invatat sa traiesc cu el… Familia si prietenii au fost alaturi si le multumesc ca exista in viata mea.”
Vezi comentariul lui [Neli] si alte marturii/comentarii despre HPV aici