Nenumaratele talente ale Gabrielei Firea
Gabriela Firea intra in politica. E genul de veste de care ar provoca dezolare in randurile fanilor prezentatoarei, daca s-ar sti exact care sunt acestia. Dar, pana la urma, au dreptate acesti fani, in ipoteza ca exista, sa fie dezolati? Mai degraba nu, fiindca in cazul doamnei Firea politica e incununarea unui traseu de viata aventuros-polivalent-renascentist: faptul ca stimata doamna se pricepe la absolut orice va fi consfintit prin omologarea in activitatea care, in Romania, transforma incompetentii si veleitarii chiar in priceputi la toate.
Ceea ce, in cazul doamnei Firea, pare o convertire de la statutul de superstar (somer) la cel de politician (potential) nu e, in realitate, ceea ce pare, fiindca altfel n-am fi zis ca pare, ci ca este. Gabriela Firea a mai cochetat cu astfel de lucruri pe la sfarsitul anilor ’90, prin Guvernul Isarescu. Era, e drept, ceva gen consilier de comunicare/purtator de cuvant. Dar daca pare ca avem de-a face cu prea multe aproximatii pentru o vocatie presanta, e bine sa stiti ca bine cunoscuta prezentatoare nu a fost numai prezentatoare, jurnalist si altele asemanatoare. O baza de date a proprietarilor de media si jurnalistilor din Romania, Mediaindex.ro, ne spune ca Gabriela Firea are o firma de imobiliare, pe nume Tudor Imob Media SRL, ceea ce suna bine pentru o sotie de primar de Voluntari, un loc unde afacerile cu terenuri si case n-au cum sa nu mearga, cat de cat, chiar si pe criza. In trecut, aceeasi baza de date o dadea pe aceeasi vedeta intreprinzatoare, patron la o firma care producea ceva de felul ciorapilor, plus in diferite asocieri cu familia Voiculescu, pentru care prezentase nu numai emisiuni si jurnale la Antena 1 si Antena 3, ci facuse si publicatii geniale, astazi disparute, gen Saptamana financiara, Financiarul sau Felicia.
Sa ai emisiune pe Antena 3, jurnale pe Antena 1, plus vreo trei ziare si reviste de condus – ca sa nu mai vorbim de imobiliare si ciorapi, fiindca, in definitiv, Gabriela Firea s-ar putea sa fie doar investitor in aceste afaceri – e o sarcina care l-ar fi cocosat chiar si pe priceputul la toate Nicolae Ceausescu. Sau pe un alt prezentator care, pe langa emisiuni la radio si TV, avea si firma de productie, si trupa de rock, si un cotidian de condus: Robert Turcescu. E drept, mai toate vedetele romanesti au accese de multilateral-dezvoltare. Lucian Mindruta s-a plimbat cu iahtul pana a ajuns sa vrea brizanti inclusiv pe platou, in acea piscina gonflabila unde si-a obladuit o vreme emisiunea si mai apoi pneumonia. Grigore Cartianu s-a facut scriitor si, in ciuda impresionantei productii la hectar si a tirajelor vandute, numai copacii pe care ii toaca degeaba il iau in serios. Vizitata de demonul abstractionismului, Andreea Esca se apucase sa picteze prin anii ’90 un fel de fete de masa, pe care Adrian Sarbu i le-a si expus la Teatrul National. In cele din urma a renuntat si bine a facut.
In general, baietii-vedeta dau tuturor sfaturi de sex, iar femeile-vedeta, sfaturi de frumusete. Dar, cum spuneam, la capitolul comitii si comitete, pe Gabriela Firea n-o bate nici macar Turcescu. Fiindca la lista inceputa mai sus se adauga si alte demnitati. Proaspata socialista este, de exemplu, si poeta, cu vreo doua-trei volume la activ. Si prozatoare, cu unu. Si daca n-am uitat ceva, motul de pe personalitatea prezentatoarei-realizatoarei-poetei-directoarei de revista de business-de femei-business-woman il reprezinta ceva numit Trandafiri de la Moldova. Daca ar fi vorba de o florarie ar fi un nume bun, dar in cazul doamnei Firea este vorba de un CD pe care aceasta s-a dat in stamba acum vreo doi-trei-patru ani, impreuna cu Simona Gherghe, in cazul careia, de altfel, asemenea aparitii se potrivesc cu personajul de la Acces direct, care n-are niciun fel de veleitati legate de afaceri si publicatii de afaceri.
Cu senzatia suparatoare ca ne-a scapat cu siguranta ceva din viata si activitatea Gabrielei Firea, mai ales ca nici macar Google nu reuseste sa pastreze nenumaratele talente ale acesteia (unde naiba o fi firma aia, de ciorapi sau ceva asemanator?), vom incerca sa fim curtenitori cu femeia, chiar si atunci cand in ea se ascunde o scara de bloc de personaje, de la investitor in imobiliare la cantareata de muzica populara. Si sa-i dam chiar ei cuvantul: ‘Pitbull-ul din mine/Ar vrea sa nu se termine niciodata/Dezlegarea de-a sfasia/Bratele unei existente/Prea fragile/Pentru a lupta cu tristetea/Annei Karenina’.
Ei bine, da, versuri de Gabriela Firea. Le-am pescuit de pe site-ul unei reviste extatice si prietenoase cu persoanele publice de felul Gabrielei Firea, revista care, desigur, se considera si ea un nec plus ultra al bunului gust si stilului. Sa te vezi pitbull e o chestie destul de curajoasa in sine. Sa si comunici aceasta chestie celor din jur, fie si intr-o poezie, e de-a dreptul titanic, beethovenian si pro(me)teic.
Fata de viata si uraganul realizarilor proaspetei doamne politician, pana si un plagiat precum cel de care e suspectat Victor Ponta reprezinta o modalitate caznita, laborioasa, onesta chiar, de a-ti umple propriul CV, fiindca, pana la urma, si atunci cand copiezi scrii.
Si totusi – de ce-ai face din propria-ti existenta o lista de rufe de demnitati, pozitii profesionale, meserii si alte cascadorii care n-au decat un numitor comun, vizibilitatea? Probabil, trebuie ca undeva, la inceput, sa fi avut foarte putine certitudini cu privire la propria persoana. Cu certitudinile e, totusi, la fel cum e cu banii: nu vin niciodata in cantitate optima. Dupa ce sunt prea putine, se fac brusc prea multe. Iar daca putinatatea il chinuieste pe posesor, multitudinea e o belea pentru cei din jur.
Articol scris pentru editia de joi, 27 septembrie, a revistei Dilema veche.
Comenteaza pe Media lui Comanescu.