Sari direct la conținut

Neputința autorităților de a scăpa de haitele de câini din sectorul 6 / Cum își pasează autoritățile răspunderea

HotNews.ro
Câini maidanezi, Foto: DreamsTime
Câini maidanezi, Foto: DreamsTime

Problema câinilor fără stăpân din sectorul 6, mai ales din zona Lacul Morii, unde o femeie a fost sfâșiată sâmbătă de maidanezi, este una veche, iar autoritățile – Autoritatea pentru Supravgherea și Protecția Animalelor și Poliția Locală aflată în subordinea primăriei – își pasează răspunderea.

Femeia avea 43 de ani și a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, aceeași femeie a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, ea a fost mușcată în timp ce alerga în timp ce făcea jogging lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Sâmbătă, conform unor surse judiciare, un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini, dar când a ajuns acolo era deja prea târziu. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Zeci de sesizări privind câinii fără stăpân din mai multe zone din Sectorul 6

În aprilie anul trecut, când femeia a fost atacată prima dată de câini, ASPA spunea că de la începutul anului instituția a fost sesizată de mai multe ori să intervină în zonă, însă câinii nu au fost ridicați deoarece intrau pe proprietăți private unde echipajele instituției nu pot interveni.

De altfel, acesta este argumentul pe care ASPA îl invocă în fața numeroaselor sesizări privind haitele de câini din sectorul 6.

La finalul anului trecut, prezentatoarea TVR Dorina Florea a fost atacată de o haită de câini tot în Sectorul 6, pe bulevardul Timișoara.

Autoritățile au transmis atunci pentru HotNews.ro că au primit numeroase sesizări privind haitele de câini din mai multe zone din Sectorul 6, pasându-și însă responsabilitatea.

Reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) spuneau că ar fi încercat zilnic să prindă câinii, dar nu au reușit pentru că animalele ies pe domeniul public doar noaptea, când nu pot folosi arma cu tranchilizant. Ziua, câinii se retrag pe proprietăți private, unde instituția nu are competențe. Mai mult, ei acuză că nu sunt sprijiniți de Poliția Locală a Sectorului 6.

Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții ASPA spuneau că din septembrie și până în decembrie 2022 au cerut de mai multe ori Poliției Locale Sector 6 să îi ajute atunci când au fost reclamații să identifice proprietarii terenurilor unde se refugiază câinii și să obțină permisiunea de a ridica animalele, dar că nu ar fi primit răspuns.

  • „Conform legii, ASPA poate captura câini doar de pe domeniul public și nu are competențe de a intra pe domeniul privat. Tocmai de aceea, Poliția Locală Sector 6 poate identifica proprietarii acelor terenuri și poate solicita permisiunea pentru a acționa pe teren privat.
  • Sau poate aplica sancțiuni proprietarilor pentru îngrădirea necorespunzătoare a terenurilor private, conform HCGMB nr. 120/2010, astfel încât câinii să nu mai poată intra și ieși de pe proprietățile private pe domeniul public, devenind astfel un pericol pentru cetățeni”, se arată în răspunsul transmis atunci de Primăria Capitalei.

Potrivit aceleiași surse, din reclamațiile primite de la cetățeni reiese că acești câini ies pe domeniul public seara și noaptea, dar atunci ASPA nu îi poate captura deoarece nu poate folosi arma cu tranchilizant.

  • ”Echipajele ASPA sunt în teren la orice oră, însă capturarea unor câini fără stăpân care nu sunt obișnuiți cu prezența umană se poate realiza doar cu arma cu tranchilizant, iar pentru acest tip de acțiune sunt necesare condiții de lumină.
  • Prin urmare, chiar dacă echipajele ASPA au program la orice oră, câinii trebuie identificați pe timp de zi, astfel încât să poată fi capturați prin tranchilizare”, se mai arată în răspuns.

Reprezentanții instituției susțineau că este obligatoriu să aibă permisiunea proprietarului terenului privat pentru a putea organiza o acțiune de capturare.

„Sesizările primite de la cetățeni, direcționate de Poliția Locală cu întârziere”

Contactată atunci de HotNews.ro, Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA, declara că de-a lungul anului au primit de la Poliția Locală Sector 6 niște tabele cu informații sumare, cu sesizări primite de la cetățeni, redirecționate la ASPA cu o întârziere de 1-2 zile, iar când echipele s-au dus să prindă câinii, aceștia nu mai erau acolo.

  • ”Concret, Poliția Locală Sector 6 primește petiții de la cetățenii sectorului 6 pe care redirecționează către ASPA la o distanță de una-două zile.
  • Este de la sine înțeles că aceste petiții își pierd utilitatea dacă ajung după câteva zile la ASPA, câinii nemaifiind găsiți în aceleași locații”, a explicat aceasta.

Mai mult, ar fi existat și o situație, în luna septembrie, când angajații de la ASPA s-au dus să strângă câinii de pe Lacul Morii, dar Poliția Locală Sector 6 i-ar fi împiedicat.

Ciprian Ciucu: „ASPA este un dezastru ineficient”

Contactat de HotNews. ro, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susținea atunci că Poliţia Locală a Sectorului 6 a răspuns de fiecare dată atunci când ASPA a solicitat sprijinul, dar că va face o anchetă internă.

  • „Poliţia Locală a Sectorului 6 a răspuns de fiecare dată atunci cand ASPA a solicitat sprijinul. Un consilier de la cabinetul meu solicită în acest moment toate adresele ASPA pe această temă.
  • Vom demara o anchetă internă, iar dacă o singură adresă va fi găsită fără răspuns, voi solicita directorului Poliției Locale a Sectorului 6 să convoace comisia de disciplină. În aceeași logică, dacă ASPA nu și-a făcut treaba, aștept măsuri interne similare”, a declarat Ciprian Ciucu pentru HotNews.ro.

Mai mult, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a postat un comentariu la postarea în care prezentatoarea TVR Dorina Florea a povestit incidentul, unde a scris că Poliţia Locală a Sectorului 6 a făcut nu mai puțin de 53 de adrese către ASPA pentru a ridica câinii din sector.

  • „Anul acesta, Poliţia Locală a Sectorului 6 a făcut nu mai puțin de 53 de adrese către ASPA pentru a ridica câinii din Sectorul 6. Politia Locală nu ridică câini pentru ca nu este echipată pentru așa ceva, neavând astfel de atribuții.
  • Astfel, Poliţia Locală a făcut ceea ce era datoare să facă: a documentat temeinic toate cazurile și a făcut adrese și reveniri către singura instituție care are dreptul legal de a lua câinii de pe străzi și de a-i gestiona.
  • Haita de aici a fost semnalată repetat, încă in septembrie. Din păcate, în ultimul an, ASPA este un dezastru ineficient, cu un buget enorm. Este o instituție care își rateaza misiunea, obiectul de activitate!”, a scris Ciucu.

ASPA a prins în 2022 peste 1.500 de câini

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) spunea în decembrie că a ridicat peste 1.500 de câini din București pe parcursul anului 2022, aproximativ 360 dintre aceștia doar din sectorul 6, potrivit datelor transmise de instituție. În 2022 au fost dați spre adopție de ASPA circa 1.200 de câini, iar în adăposturi mai sunt circa 1.400. Din 2017 nu s-au mai eutanasiat câini sănătoși.

ASPA are 7 echipe, fiecare având 2-3 oameni pentru prinderea câinilor.

(Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro