Sari direct la conținut

Netflix a plătit autorităţilor fiscale italiene 55,8 milioane de euro, deoarece a încasat bani ani de zile fără să plătească taxe

HotNews.ro
Netflix, sediul din Los Gatos, CA, Foto: Netflix
Netflix, sediul din Los Gatos, CA, Foto: Netflix

De-a lungul mai multor ani, Netflix a încasat în Italia milioane de euro fără să plătească vreodată taxe, scrie La Stampa, preluat de Rador. Anchetele demarate de parchetul din Milano asupra gigantului Netflix au dat roade, iar multinaționala californiană care distribuie contra cost filme și seriale TV a plătit, într-o singură tranşă peste 55 de milioane și 850 de mii de euro către autoritățile fiscale italiene.

Ancheta complexă, pe care procurorul Enrico Pavone a moștenit-o de la colegul său Gaetano Ruta (aflat acum la Parchetul European) și de la procurorul Francesco Greco, a reușit să demonstreze pentru prima dată la nivel mondial în cazul unui colos al economiei digitale existenţa unui „sediu permanent” al Grupului în Italia. Ceea ce nu a fost un lucru simplu. Pentru că Netflix nu a avut angajați în Italia care să încheie contracte cu clienții, iar toată procedura se desfășura online. În schimb, aşa cum au constatat anchetatorii Unității de Poliție Economică și Financiară al Gărzii Financiare, compania dispunea de o rețea de servere pe întreg teritoriul național care, pentru modelul de afaceri Netflix, erau esențiale pentru asigurarea unei calități video adecvate.

Înainte de începerea anchetei, această rețea nu era identificată fiscal în Italia. Investigațiile au făcut posibilă reconstituirea exactă a extinderii infrastructurii digitale (numită Content delivery network) cu care grupul difuza traficul video: o „infrastructură esențială și semnificativă pentru dezvoltarea afacerilor companiei în străinătate pe teritoriul național”, aşa cum se precizează într-o notă difuzată de procurorul Marcello Viola. „Rețeaua de livrare de conținut a Grupului era alcătuită din peste 350 de servere care erau instalate la centrele de date și la principalii operatori de telefonie din întreaga ţară”.

La sfârșitul evaluărilor fiscale, Netflix a plătit 55.850.513 euro sub formă de taxe, penalități și dobânzi, „pentru a soluționa toate cauzele pendinte cu autoritățile fiscale italiene pentru perioada octombrie 2015-2019”. Nu numai. Începând cu 1 ianuarie 2022, colosul a fost de acord să înființeze o companie italiană care a început să încheie contracte și să factureze taxele care decurg din abonamentele semnate cu utilizatori italieni. Și făcând acest lucru, a început să plătească regulat taxe în Italia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro