Sari direct la conținut

Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, despre o posibila amnistiere a sporurilor ilegale pentru functionarii publici: "Trebuie sa o faca prin lege … Dar mi-e greu sa cred ca da cineva asa ceva"

HotNews.ro

Primariile sint campioane la acordarea de sporuri ilegale pentru angajati, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi. Vacaroiu a reactionat la informatia publicata de Agerpres care, citind surse politice, a scris ca seful UDMR, Kelemen Hunor, ar fi cerut amnistie fiscala pentru functionarii publici care au primit sporuri ilegale. „Daca domnul vine cu o astfel de amnistie, nu am nimic impotriva, dar trebuie sa o faca prin lege. Face lege, merge la Parlament si poate sa faca o lege in care sa spuna: nu domnule, sporurile acordate sunt legale, treaba lor… Dar mi-e greu sa cred ca da cineva asa ceva”, a spus Vacaroiu.

Reporter: A aparut astazi o declaratie a domnului Kelemen Hunor, data in Coalitia de guvernare, prin care cerea amnistie fiscala pentru functionarii publici care au incasat sporuri considerate ilegale de Curtea de Conturi si a mai cerut anularea deciziei Curtii de Conturi prin care se cer inapoi aceste sporuri trecute in contractul colectiv de munca. Imi puteti spune la ce decizie face dl. Kelemen Hunor referire?

Nicolae Vacaroiu: Din pacate aceasta practica (a sporurilor ilegale – n.red.) s-a extins foarte mult in tara. Dar e o practica ce nu are la baza un act normativ. Curtea de Conturi nu face altceva decat verifica legalitatea si regularitatea. Nu are baza legala, bineinteles toate astea se taxeaza, se dau decizii prin care sunt obligati ca prejudiciul creat bugetului pe aceasta cale sa fie restituit.

Rep: Dar nu este vorba despre o decizie cadru, ci se ia punct cu punct, la fiecare institutie?

Nicolae Vacaroiu: Da, la fiecare ordonator principal sau secundar de credite din tara, unde s-au constatat astfel de situatii – se fac opinii, separate pentru fiecare entitate supusa auditului sau controlului.

Eu am avut aici intalniri si cu reprezentantii guvernului, le-am aratat aceasta practica, am facut si un raport catre Parlament in care am aratat ca aceste sume la nivel de tara, deci cu alte cuvinte fel de fel de sporuri, prime acordate in baza unui contract colectiv de munca incheiat de autoritatea locala cu sindicatele.

In conformitate cu legea, sporurile si primele nu fac obiectul negocierilor in contractele colective de munca. Deci practic s-au dat nelegal. Am ridicat aceasta problema guvernului si parlamentului, am aratat ca la nivel de tara, prin raportul care a fost publicat, aceasta reprezinta o suma care se ridica undeva la peste 300 de milioane de euro pe tara. Pe cale de consecinta, sa ia masuri. Am convenit si cu Inspectia Muncii sa faca si ei controale, dar din pacate inca mai sunt practici de genul asta.

O parte dintre ei m-au dat in judecata si au si castigat in judecata.

Rep: Decizie finala sau care poate fi contestata cu recurs?

Nicolae Vacaroiu: Au fost chiar decizii finale, am facut recurs si am pierdut si la recurs. Dar haideti sa spunem ca la 30% din cazuri. Bineinteles ca am atacat in justitie, si la CSM si peste tot, nu am avut ce face, este hotarare definitiva, irevocabila, trebuie sa o respectam. Desi nu este normal: unii pierd, 70% au pierdut, altii au castigat. Ca toti ma dau in judecata.

Legea e foarte clara: salarizarea, drepturile, sporurile se dau numai in baza unei legi. A intervenit si Guvernul cu legea unitara (Legea salarizarii unitare – n.red.) si s-au interzis chestiile astea, dar din pacate in unele zone practicile continua.

Mai mult de atat, o entitate, spre exemplu, care m-a dat in judecata in anul 2009 si a castigat procesul, a crezut ca de acum incolo face ce vrea. Si a venit si in anul 2010 cu aceeasi practica. Si bineinteles ca iar am constatat si iar am dat decizie, care este obligatorie – in caz contrar e puscarie de la 3 la 5 ani, deci nu este gluma – si foarte revoltati au facut unii chiar si greve in fata Curtii de Conturi ca ce avem cu ei. Pai nu am nimic cu tine, dar eu sunt organ de control cu niste atributii foarte clare. Urmaresc respectarea legii si aici este vorba despre bani publici.

Daca domnul vine cu o astfel de amnistie, nu am nimic impotriva, dar trebuie sa o faca prin lege. Face lege, merge la Parlament si poate sa faca o lege in care sa spuna: nu domnule, sporurile acordate sunt legale, treaba lor. Dar cand vin cu o lege de genul asta, sa fie sanatosi.

Rep: Atunci dumneavoastra nu mai aveti ce face, trebuie sa respectati legea.

Nicolae Vacaroiu: Dar mi-e greu sa cred ca da cineva asa ceva.

Rep: Credeti ca este o masura populista dictata de ce se intampla acum in strada?

Nicolae Vacaroiu: Este posibil. Dar, repet, ca eu chestia asta am ridicat-o din 2009. Am discutat-o serios, am spus ca este fenomenul asta, trebuie luate niste masuri foarte clare si trebuie s-o reglementati ca e o treaba de Executiv, pana la urma.

Rep: Ca ordin de marime, cati oameni au beneficiat de aceste sporuri pe care dvs. le considerati ilegale? Ca sa ne dam seama de amploarea fenomenului.

Nicolae Vacaroiu: Prima problema, nu eu le consider nelegale. Nu sunt prevazute de lege, nu sunt legale. Eu nu am ce face. Din cauza asta sunt si autoritate autonoma, sunt independenta, nu am subordonare fata de nimeni, tocmai pentru a-mi indeplini atributiile si acolo unde constat ca se incalca legea sa iau masura corespunzatoare.

Sunt foarte multi in situatia asta, nu as putea sa va dau o cifra acum, dar in orice caz in 2009 cand am facut un audit la nivel de tara, la nivelul unui an erau in jur de 300 de milioane de euro.

Controalele au continuat pe fiecare an. Ei pot sa ia o hotarare si sa castige in fata mea, in fata Curtii intr-un an, dar in anul urmator, daca nu si-a reglementat situatia, il taxez din nou. El a castigat pentru anul respectiv, hotararea judecatoreasca nu dicteaza pentru viitor.

Rep: Ca observatie a dumneavoastra, in ce zona intalniti cele mai multe astfel de sporuri ilegale?

Nicolae Vacaroiu: La nivelul primariilor.

Rep: Si Consiliile Judetene, deconcentratele din judete?

Nicolae Vacaroiu: Nu, la deconcentrate nu.

Rep: Ministerele?

Nicolae Vacaroiu: La nivelul ministerelor nu. Numai daca sunt alte treburi de natura incalcarii legii, bineinteles ca le taxam pe toate.

Rep: In momentul acesta cate procese sunt impotriva Curtii de Conturi pe aceasta tematica?

Nicolae Vacaroiu: Nu as putea sa va spun. Dar, la momentul in care discutam, si pe alte spete, in general, eu am pe rol cam intre 1.500 si 2.000 de procese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro