Sari direct la conținut

Nicuşor Dan: 150 de hectare de spaţii verzi din Bucureşti sunt în pericol de a fi defrişate

HotNews.ro
Nicusor Dan, Foto: Hotnews
Nicusor Dan, Foto: Hotnews

Aproximativ 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol de a fi defrişate în baza planurilor urbanistice zonale din sectoarele 3, 4 şi 6, care au fost sau urmează să fie supuse aprobării Consiliului General al Capitalei, potrivit deputatului Nicuşor Dan, scrie Mediafax.

Pentru sectoarele 4 și 6 aceste PUZ-uri sunt deja adoptate, iar cel pentru sectorul 3 se află în dezbatere publică. Acesta prevede ca o parte din Parcul IOR să devină zonă construibilă. ,,Îi solicit public primarului Robert Negoiță să constate, printr-o expertiză, că această zonă este spațiu verde și să o treacă în PUZ ca atare. Nu putem accepta transformarea parcului în zonă construibilă așa cum dorește primarul sectorului 3, a declarat deputatul Nicușor Dan, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Prin PUZ sector 3 ar urma sa devină construibile și parte din Parcul Pantelimon (între Lacul Pantelimon și Șoseaua Gării Cățelu), precum și o suprafață de 20 hectare lângă zona Trapezului, prevazută ca spațiu verde în Planul Urbanistic General.

Dan a oferit exemple și din sectoarele 4 și 6, unde terenurile pe care se aflau sere și care trebuiau menționate ca spații verzi au devenit în PUZ-uri spații construibile. Spre exemplu, fostele sere Berceni, cu o suprafață de 50 hectare, au devenit zone construibile, fiind permise blocuri de 14 etaje, deși Legea 24/2007 obliga la convertirea serelor în spații verzi.

De asemenea, Nicușor Dan a adus în discuție și suma de 50 de milioane de euro plătită pentru cele 5 ha ale Parcului Verdi. Banii puteau fi cheltuiți, spune deputatul, mai cu folos, pentru achiziționarea celor 40 de hectare de lângă Lacul Văcărești, în condițiile în care proprietarii parcului nu puteau schimba destinația acestui teren, prevăzut ca spațiu verde în documentele urbanistice.

De asemenea, o problemă importantă în Capitală este dată de lipsa Registrului spațiilor verzi, un document necesar pentru a avea un inventar clar al tuturor spațiilor verzi, mari și mici. În lipsa acestui document, aproximativ 200 de spații verzi dispar anual din Capitală, în special locuri de joacă, spații verzi dintre blocuri, spune Dan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro