Sari direct la conținut

Nicușor Dan a radiat prima companie municipală din cele peste 20 înființate de administrația Firea

HotNews.ro
Nicuşor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Nicuşor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Prima companie municipală pentru care Tribunalul București a dispus radierea din Registrul Comerțului este Turistica București S.A. Alte 4 companii municipale sunt aproape de decizia de radiere, iar 10 sunt în faliment.

„Această companie, ca multe altele înființate de administrația PSD, a fost o gaură neagră pentru banii publici. Deși a avut un capital social de 8.682.000 lei, nu a concretizat nici un proiect, iar banii au fost risipiți din cauza managementului dezastruos. Încă 4 companii sunt aproape de decizia de radiere, iar alte 10 se află în procedură de faliment. Nici una dintre companii nu mai are angajați și nu poate desfășura operațiuni economice”, a scris primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

În total, în aproape 4 ani, numărul angajaților concediați din companiile municipale a fost de 4.162, potrivit sursei citate.

Despre companiile municipale

Nicușor Dan a promis încă din campania electorală că va desființa companiile municipale. La finalul anului 2020, a explicat pe Facebook care sunt etapele de desființare a celor peste 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea, ce „au dus la o risipă incredibilă de bani publici”, el spunând că această procedură are mai multe etape.

Companiile municipale au fost înființate în perioada 2017-2018 la propunerea primarului general de atunci, Gabriela Firea. În 2018, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a 20 dintre ele, motivând că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea. Procesul a fost inițiat de USR.

În iulie 2019, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General a introdus în legalitate cele 20 de companii cu hotărâri de înființare anulate de instanță. Hotărârile de reconfirmare au fost aprobate cu 29 de voturi pentru, majoritate absolută. Aprobarea a fost posibilă după ce Guvernul Dăncilă a modificat prin Ordonanță de Urgență Codul Administrativ, astfel încât proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Alianța PSD-ALDE nu avea două treimi în Consiliul General, deci nu putea introduce companiile în legalitate fără votul opoziției până la modificarea Codului Administrativ. USR are pe rol un proces pentru desființarea lor.

După alegerile locale, Nicușor Dan a anunțat că va păstra 4 companii municipale: STB, Termoenergetica, Energetica Servicii și TCM.

În prezent sunt 8 companii municipale active: STB, Termoenergetica, Eco Igienizare, Compania Municipală Iluminat Public, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii, Compania Municipală Managementul Traficului, Compania Municipală Parking.

INTERVIURILE HotNews.ro