Sari direct la conținut

Nicușor Dan se declară „îngrijorat” cu două luni înainte de alegerile parlamentare: „Acesta cred că este riscul pentru România”

HotNews.ro
Nicușor Dan se declară „îngrijorat” cu două luni înainte de alegerile parlamentare: „Acesta cred că este riscul pentru România”
Nicușor Dan Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că îl îngrijorează faptul că partidele de dreapta nu se coalizează la nivel naţional, astfel încât în urma alegerilor parlamentare să asigure guvernarea, informează Agerpres.

Edilul spune că guvernările de dreapta au fost întotdeauna mai bune pentru România decât cele de stânga, lucru care se vede inclusiv în modul în care s-au descurcat guvernele Ciolacu şi Ciucă în privinţa implementării PNRR .

„Eu sunt un pic îngrijorat. Fără să vorbesc aici de calitatea mea de primar – pur şi simplu de cetăţean care doreşte pentru sine, pentru familia lui, binele acestei ţări – sunt îngrijorat că Dreapta nu se coalizează la nivel naţional. În primul rând, teza mea este că guvernările de dreapta, aşa cum au fost ele după Revoluţie, au fost mai bune decât guvernările de stânga, fie că vorbim de Convenţia Democrată, fie de Alianţa DA”, a afirmat Nicușor Dan, la postul Digi 24.

„Chiar dacă comparăm acum cum s-a descurcat pe jaloanele din PNRR guvernul Ciucă faţă de guvernul Ciolacu, guvernarea de dreapta e mai bună pentru România, în opinia mea. De asta, eu mi-aş dori foarte tare să existe o majoritate de dreapta în Parlament, care să poată să dea în următorii patru ani o guvernare de dreapta”, a continuat edilul general.

El a menţionat că, potrivit calendarului electoral, alianţele se depun la Biroul Electoral până pe 10 septembrie. Formaţiuni precum PNL, USR, Forţa Dreptei, REPER, PMP sau Alianţa Independenţilor, dar şi alte partide mici locale ar trebui să propună un proiect pentru o guvernare comună, a apreciat Nicuşor Dan.

„Riscul pentru România”, în viziunea lui Nicușor Dan

Conform primarului, reproşurile pe care şi le-au formulat liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi preşedinta USR, Elena Lasconi, în public nu reprezintă „lucrul cel mai fericit”.

„Avem o alianţă PSD-PNL, de aproape trei ani. Am văzut perioada în care ea a fost condusă de PNL; când am văzut un echilibru. Şi vedem acum această alianţă condusă de PSD, în care vedem că PNL-ul este ignorat. În condiţiile în care această stare de fapt se va perpetua şi dacă vom avea un preşedinte de stânga, practic, partidele de dreapta care vor intra la guvernare nu vor conta. Acesta cred eu că este riscul pentru România”, a susţinut Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a mai apreciat că partidele de dreapta, dar şi oamenii din interiorul acestora „trebuie să tragă în aceeaşi direcţie”, deoarece miza o reprezintă guvernarea următorilor patru ani.

El a adăugat că îl preţuieşte pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, considerând că este un om „cu viziune” şi curaj, care a contribuit la dezvoltarea comunităţii, dar a şi redus cheltuielile publice.

Pe de altă parte, Nicușor Dan consideră că numele viitorului premier nu reprezintă o prioritate.

„Înainte de a vorbi de premier, trebuie să vorbim de majoritatea din Parlament care susţine un guvern condus de acel prim-ministru. Aici suntem noi, de fapt. Şi problema noastră nu este numele prim-ministrului, ci dacă toate aceste partide, împreună, reuşesc să ajungă să dea în Parlament o majoritate. Şi aşa cum stau lucrurile azi, nu prea pare”, a spus primarul Capitalei.

Primarul Capitalei nu crede că investigația Recorder despre Ciucă va schimba opțiunile votanților

Nicuşor Dan a mai precizat că nu a văzut investigaţia Recorder referitoare la Nicolae Ciucă, dar a considerat că aceasta nu va schimba opţiunile alegătorilor.

„El este un militar respectat de oamenii din Armata din România, de partenerii noştri. Nu cred că schimbă nimic. (…) Mai ales că dânsul nici nu a insistat foarte mult pe cariera militară. Adică noi ştim că e un militar, care a condus Statul Major, a fost ministrul Apărării. Cred că 2% din populaţia din România auzise de legătura dumnealui cu Nassiriya”, a menţionat edilul.

Primarul general a reiterat că şi-ar dori ca liberalii să facă parte dintr-o majoritate care să îl susţină în Consiliul General.

Totodată, s-a declarat optimist că acest lucru se va întâmpla.

„La nivel de Consiliu General al Municipiului Bucureşti, eu sunt foarte optimist că lucrurile se vor aranja, pentru că am colaborat. Ne şi cunoaştem ca persoane. Sunt schimbări relativ mici ale oamenilor care sunt trimişi de aceste partide în CGMB. Mai sunt: Forţa Dreptei, PMP – cu care am lucrat deja. REPER – pe care îi cunoaştem; plecaţi din USR, mulţi. Eu sunt optimist că o să ajungem la o formulă, pentru că, în definitiv, când eşti în politică, faci ceea ce vor oamenii de la tine, iar oamenii vor să existe un primar care să lucreze cu Consiliul, ca să le rezolve problemele”, a precizat Nicuşor Dan.

INTERVIURILE HotNews.ro