Sari direct la conținut

Nicușor Dan și o țară care nu l-a văzut la față

Opinie
HotNews.ro
Nicușor Dan și o țară care nu l-a văzut la față
Nicușor Dan

Poate deveni primarul Bucureștiului președinte al României fără nicio acțiune simbolică în țară?

Ceea ce a început obișnuit, ca orice campanie în București și a continuat cu o energie neașteptată tot în București, se poate termina prost dacă se va încheia doar în București.

Din 1992 și până astăzi, de 8 ori s-a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Doar în 1990 a câștigat Ion Iliescu din primul tur. Câștigase, de fapt, de dinainte de alegeri.

Singura dată când un candidat intră în finală cu sub 2 milioane de voturi 

Dintre cei 16 candidați finaliști ai celor 8 finale de până acum, Nicușor Dan pornește cu scorul cel mai mic. 

Până la el, cele mai puține voturi aduse de un finalist, în turul 1, au fost obținute în 2019 de către Viorica Dăncilă: 2.051.725. Nicușor Dan are 1.979.767 de voturi. E prima dată când intră în turul 2 un candidat cu sub 2 milioane de voturi. 

În schimb, George Simion a strâns cel mai mare număr de voturi în primul tur, din ultimele două decenii. Doar în 2004, Năstase a luat mai mult, ca voturi. Dar la scorul electoral (care ține cont de prezența diferită), ei sunt aproape egali. Topul voturilor din primul tur în ultimii 21 de ani arată astfel:

  • Adrian Năstase (2004) 4.278.864 (40,97%)
  • George Simion (2025) 3.862.761 (40,96%)
  • Traian Băsescu (2004) 3.545.236  (33,92%)
  • Victor Ponta (2014) 3.836.093 (40,44%)
  • Klaus Iohannis (2019) 3.485.292 (37,82%)

Nicușor Dan încearcă să răstoarne o astfel de diferență masivă pe rețelele sociale, în dezbaterile TV și cu manifestațiile din București. Dar lipsește din țară.

Simion nu ratează nicio ocazie

În acest timp, George Simion continuă să zboare de dimineață la Londra, într-o sală plină cu suporteri, apoi să ajungă printre preoți, după ce în urmă cu câteva zile intra în curtea unei fabrici la Alba Iulia. 

Au apărut pe rețele secvențe cu mașina lui grăbindu-se, printre oameni, în Anglia. De asemenea, s-a spus că nu toți muncitorii de la Alba Iulia au ieșit în curtea fabricii. Mereu va fi ceva de criticat și de interpretat. Diferența e că liderul AUR continuă să fie prezent fizic, în medii diverse.   

Ce îl oprește pe Nicușor Dan să le vorbească studenților de la Târgu-Mureș sau să participe la o adunare la Iași sau la Craiova? 

Momentul îi e favorabil. Temerea stârnită de cuplul Georgescu – Simion a atins un nerv sensibil al societății. România se uită în jur. În urma dezbaterii de la Euronews și a mișcărilor de stradă din București, acești oameni îl privesc pe Nicușor Dan ca pe o soluție reală. 

Dacă răul va fi cel mai rău, dacă va veni o mare criză economică, dacă Rusia ne atacă, probabil că mulți se gândesc că acest om serios poate fi urmat în deciziile sale raționale. 

Cine va spune, în noapte: dați-ne muniție, nu un avion?

Cu o carieră solidă în spate și catâr când e vorba de lucrurile în care crede, Dan poate fi imaginat drept conducătorul care să nu fugă nicăieri, când ne va veni să o tulim unde vedem cu ochii. 

Pe Nicușor Dan ți-l imaginezi spunând în noapte, așa cum a făcut conducerea Ucrainei când armata rusească părea că va cuceri Kievul: ”Nu avem nevoie de un avion ca să ne salvăm noi, avem nevoie de muniție”. 

Vremurile grele vor veni oricum peste România, într-o formă sau alta. Economia, armata, bugetul, pensiile și solidaritatea noastră, nimeni nu știe exact care va fi testul. Dar va fi. Iar Nicușor Dan nu se poate mărgini să pregătească vremurile grele la București. Are o țară întreagă în față și câteva zile la dispoziție. Cel puțin de curiozitate, oriunde ar vorbi, oamenii ar veni să-l asculte. 

Pe cine așteaptă Pahonțu?

Unde a insultat Călin Georgescu, când a spus că „Nu România are nevoie de minorități, ci ei au nevoie de România, pentru că le dăm pământ și apă”, Nicușor Dan ar putea să vorbească despre faptul că România e un amestec fertil de culturi, religii și etnii. 

Nu e vorba doar de un respect pentru geografia umană a țării, ci e și o posibilitate de a deschide fronturi noi ale discuției. 

Mulți așteaptă de la un candidat european să spună că România are nevoie de o economie fără generali și fără servicii secrete. Că tot înțelegem că Lucian Pahonțu s-a pensionat, dar a rămas în funcție la SPP și-l așteaptă pe Nicușor Dan, încă un președinte căruia să-i explice că el e de neînlocuit. 

Sigur, poți spune ”Gata generalilor!” și la televizor, dar dacă o rostești în fața oamenilor aceea e chiar o promisiune de care ești legat pentru totdeauna. 

INTERVIURILE HotNews.ro