Nimic nu s-a schimbat in Romania dupa Colectiv. Oare?
Marturiile supravietuitorilor difuzate in aceste zile au pendulat intre resemnare trista si optimism vindicativ, intre convingerea ca nimic nu s-a schimbat si dorinta scrasnita de a scapa de o clasa politica acuzata in bloc de promovarea unui mod corupt de a conduce treburile publice. Resemnatii, convinsi ca tragedia din clubul Colectiv n-a avut efecte majore, au asteptat transformari imediate in societate, in politica, in spitale, in administratie. Or, asa ceva, pe buna dreptate, nu s-a intamplat. Totusi, asta nu inseamna ca, dupa moartea celor 64 de tineri, Romania a continuat sa functioneze la fel ca inainte. Asadar, ce s-a schimbat dupa Colectiv?
In primul rand, este pentru prima data cand intram intr-o campanie electorala fara demagogi, populisti si iresponsabili la Palatul Victoria abuzand de resursele publice pentru a castiga alegerile. Ei exista inca, sunt la locul lor in partide si de acolo continua sa produca multa paguba. Vezi legile promovate in Parlament: darea in plata, conversia creditelor, taieri nechibzuite de taxe etc. Din fericire, ei nu mai pot utiliza parghiile Guvernului pentru a mitui populatia.
Imaginati-va o secunda cum ar fi aratat si aceasta campanie cu un PSD sau un PNL exercitand direct puterea. E suficient sa aruncati o privire in Parlament pentru a va face o idee. Prin urmare, mitingurile care au urmat tragediei de acum un an au avut si un rol profilactic. Vi se pare putin? Mai ganditi-va la milioanele aruncate in campanie de vechile partide daca n-ar fi fost puse, temporar, in carantina.
Presiunea reformista pusa pe vechile partide de a-si curata listele se manifesta in continuare chiar daca unele partide inca o ignora. Au mimat in zilele de dupa tragedie ca au inteles mesajul strazii, dar au renuntat repede la promisiuni. La liberali mai ales, chiar si in PSD, se vede o retinere in a promova vechile figuri cu probleme majore de integritate. Sigur, vom mai gasi inca destule contraexemple. Dar iarasi va trebui sa faceti un exercitiu de istorie contrafactuala.
In absenta presiunii din exterior, ce i-ar fi impiedicat sa defileze cu toate figurile compromise ale trecutului? Sunt partide, ca ALDE, care nu se sfiesc sa o faca. Mai mult, acest partid si-a asumat agenda anti-reformista pe fata, mizand pe un public al ei. A aparut si o noua formatiune politica la nivel national, Uniunea Salvati Romania. Cu toate stangaciile, erorile si gafele inevitabile pentru un partid nascut ieri, trebuie sa admitem ca oamenii, discursul public si ideile promovate aduc un aer de prospetime intr-o clasa politica total depasita de vremuri.
Dar cel mai important castig dupa Colectiv este de alta natura. Publicul a devenit mult mai constient de forta lui reala si a constientizat, la randul sau, problemele grave ale societatii. Oamenii iesiti pe strazi pentru a protesta impotriva coruptiei care ucide au schimbat acum un an un guvern si au pus pe hold marile partide. Dupa Colectiv am avut o dezbatere utila pe tema infectiilor intraspitalicesti, a iesit la iveala reteua Hexi Pharma etc. Vi se pare putin lucru? Procesul de trezire s-a produs lent, in timp, dar s-a accelerat in ultimii ani, pe masura ce politicienii au actionat tot mai rupti de realitate, sfidator si arogant. In mentalitatea oamenilor s-a produs o mica revolutie. Or, de aici incepe totul, de la modul cum ne raportam la problemele societatii: indiferenti si resemnati ca pana acum sau cat mai implicati si activi?
Amintiti-va de reactia prompta a publicului dupa scandalosul vot prin care Senatul l-a aparat pe Gabriel Oprea de procurori. Ar mai fi iesit oare la fel de hotarati in strada daca nu exista trauma Colectiv? Poate da, poate nu. Foarte probabil, indignarea publica s-a produs nu doar din cauza ca politicienii au batjocorit moartea politistului Gigina. In constiinta publica s-a infipt dupa Colectiv ca un piron sloganul “Coruptia ucide”. Oamenii obisnuiti au inceput sa vada legatura directa intre tragediile din jurul nostru si impostura, coruptia sau incompetenta politicienilor.
Ideea ca nu s-a clintit mare lucru, ca e inutila orice incercare de schimbare din temelii a Sistemului, ca solutiile sunt tot la vechii politicieni si nu la tehnocrati sau la persoane din afara coteriilor politice le convine tocmai celor care ne-au facut viata un iad. Ei vor sa se infatiseze mai departe drept oameni puternici, controland totul din umbra, fara de care nu se poate. Este o minciuna propagandistica de proportii. Sunt mai slabi, mai vulnerabili si mai speriati decat va puteti imagina.
Veti spune, pe buna dreptate, ca e mult prea putin. Intr-un an nu cred ca se putea obtine in mod realist mai mult. Am admirat atitudinea unui parinte intr-u reportaj difuzat duminica seara de PRO TV, pledoaria lui pentru implicare si lupta de zi cu zi pentru a obtine schimbari mici, marunte, dar atat de necesare in viata noastra, a tuturor. Sistemul nu se va schimba miraculos intr-un an, doi sau trei. Tragedia de la Colectiv ar putea insemna un moment de rascruce. Nu uitati, nu iertati si nu renuntati. Amintiti-va mereu de cat de mult rau ne face coruptia, sanctionati prin vot si implicare continua inhaitarea in furt, solidaritatea intre borfasi, respingeti orice forma de populism, extremism, nationalism si derapaj anti-occidental, iar schimbarile vor veni in timp, nu peste noapte.