Sari direct la conținut

Nivelul activitatii din industrie ramane ridicat, dar directia a slabit

HotNews.ro

In luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, activitatea din industrie s-a oprit din crestere, dar a ramas la un nivel ridicat. Indicatorul pentru volumul total al productiei s-a mentinut la valoarea din septembrie, 63 de puncte, deasupra pragului de 50 care separa expansiunea de contractie si peste media perioadei septembrie 2014 – prezent (57). Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 16-20 noiembrie 2015.

Indicatorul pentru comenzi noi a avut o evolutie similara, 62 de puncte in octombrie fata de 63 in septembrie. Oprirea cresterii pare sa fie legata de plafonarea comenzilor pentru export. Indicatorul cererii externe a ramas in octombrie acolo unde era si in septembrie, la 62 de puncte.

Inevitabil, oprirea a determinat o usoara crestere a stocurilor, de la 46 la 51, ceea ce inseamna ca nivelarea cererii a surprins putin firmele si a dus la marirea productiei pe stoc.

Luna octombrie a mai adus cateva schimbari interesante. Se poate vedea o scadere semnificativa a costurilor de productie cu 8 puncte, de la 64 in septembrie la 56 in octombrie. Scaderea este probabil determinata de ieftinirea materiilor prime si de plafonarea ritmului de crestere la nivelul ritmului lunii septembrie.

De asemenea, sub efectul accelerarii bruste a activitatii inregistrate in septembrie, firmele au inceput sa raporteze mai multi angajati. Indexul de angajari a urcat de la 50 la 54.

Preturile incasate de firme pentru produsele lor raman in teritoriu negativ (49 de puncte), la fel ca in septembrie. Faptul ca firmele nu pot obtine preturi mai mari afecteaza veniturile lor, iar veniturile slabe pericliteaza lichiditatile, indeosebi in industria prelucratoare unde costurile fixe sunt mai mari.

Asteptarile firmelor au continuat sa creasca. Indicatorul global de incredere in activitatea viitoare (media asteptarilor privind volumul comenzilor, productia si preturile incasate de firme) a crescut de la 57 in septembrie la 61 in octombrie.

Totusi, persista sentimentul de anxietate legat de exporturi. Indexul asteptarilor privind comenzile la export peste sase luni, a scazut de la 72 in septembrie la 64 in octombrie. Mai mult ca sigur, firmele exportatoare privesc cu ingrijorare reducerea cererii globale si o eventuala ingreunare a circulatiei din spatiul Schengen in perioada urmatoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro