Sari direct la conținut

Nivelul Dunării în portul Giurgiu a ajuns la 637 cm, cota de inundaţie este de 640 / Și la Brăila fluviul a depăşit cota de atenţie şi se îndreaptă către cea de inundaţie

HotNews.ro
Nivelul Dunării în portul Giurgiu a ajuns la 637 cm, cota de 
inundaţie este de 640 / Și la Brăila fluviul a depăşit cota de atenţie 
şi se îndreaptă către cea de inundaţie

Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea Port Giurgiu, cota apelor atingând 637 de centimetri, cu trei centimetri sub cota de inundaţie de 640 de centimetri, informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Giurgiu.

„Nivelul apelor Dunării duminică în portul Giurgiu se situează la 637 de centimetri, cu 67 de centimetri peste cota de atenţie de 570 de centimetri şi cu trei centimetri sub cota de inundaţii de 640 de centimetri, şi un debit de 12.490 metri cubi pe secundă. Ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal de pe raza judeţului Giurgiu a fost inundată o suprafaţă de aproximativ 2.900 de hectare de pădure în zona inundabilă”, se arată într-un comunicat de presă al CJSU Giurgiu emis duminică și citat de Agerpres.

Prin ordin al prefectului judeţului Giurgiu, Nina Carmen Crişu, municipiul Giurgiu şi comunele Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu şi Greaca au intrat în dispozitivul de apărare cu monitorizarea permanentă şi verificarea stării digurilor.

Judeţul Giurgiu se află până în data de 31 martie sub cod portocaliu pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, pentru creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie.

La Brăila, Dunărea a depăşit cu 29 cm cota de atenţie şi se îndreaptă către cea de inundaţie

La Brăila, apele Dunării au depăşit duminică cu 29 cm cota de atenţie, situându-se la 589 cm şi îndreptându-se astfel către cota de inundaţie, situată la 610 cm, potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila și citate de Agerpres.

Nivelul Dunării înregistrează o creştere cu 9 cm faţă de nivelul înregistrat sâmbătă, iar toate sectoarele de dig din Insula Mare a Brăilei, municipiului Brăila şi compartimentul trei al digului Călmăţui – Gropeni – Chiscani se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe Dunăre în intervalul 24 martie, ora 6.00 – 31 martie, ora 18.00, pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

Având în vedere prognozele care anunţă instituirea Codului portocaliu pe Dunăre, Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului, să nu se mai repete episodul din 2010, când Dunărea a atins 713 cm, iar faleza a fost total inundată.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri, pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro